Pagina 1 van 1
indiening aangifte nalatenschap
Geplaatst: 21 sep 2009 21:14
door eddymar
Mijn echtgenote overleed op 30/7/9. Ikzelf en alle overige erfgenamen hebben erfenis geweigerd. Moet er een aangifte in de nalatenschap worden gedaan ? Wie moet ze doen ? Waar & wanneer moet dit gebeuren ?
Geplaatst: 21 sep 2009 22:40
door wanton
Het zijn de erfgenamen die de aangifte moeten indienen. Als er dus geen erfgenamen zijn ,......
Geplaatst: 12 okt 2009 21:51
door roharro
Zeker dat alle mogelijke erfgenamen verworpen hebben?
Ik vraag me af wat er gebeurt indien de rechtstreekse erfgenamen verworpen hebben maar de erfgenamen die daardoor in hun plaats komen daar niets van af weten en daarom ook geen aangifte (kunnen) doen. Kunnen die "onschuldigen" beboet worden?
Geplaatst: 13 okt 2009 08:29
door wolf2
Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een kind dat had moeten indienen of een neef die erfgenaam wordt omdat anderen verwerpen.
Niemand weet of dat kind wel op de hoogte is dat vader/moeder overleden is (men moet geen contact houden met zijn ouders).
Evenmin weet die neef dat hij erfgenaam is geworden. Maar als hij het werd, komen de interesten van geld en de huuropbrengsten hem wel toe vanaf de dag van het overlijden.
Er zit echter een plafond op de boete: nooit meer dan 10% van de verschuldigde successierechten.
Als er geen erfgenamen-natuurlijke personen meer zijn, wordt de Staat als laatste erfgenaam. Uiteindelijk zal de Staat de aangifte moeten indienen en de successierechten betalen in het hoogste tarief mét boete ... ofwel ook verwerpen.