Hoeveel is de erfverdeling
Geplaatst: 16 nov 2009 14:21
door T_impens
Een stelling:
gezin: vader & moeder & 3 kinderen
vraag 1:
Vader is gestorven en hij heeft in zijn testament opgemaakt dat hij kind 3 wenst te onterven. Vanwege de reservataire erfgenaam zal hij zijn kind 3 niet volledig kunnen onterven.
Hoe wordt dit juist verdeeld?
vraag 2:
Kan de vader eisen in zijn testament dat het reservataire deel waar kind 3 blijft recht ophebben, betaalt zou worden in verschillende schijven (vb vast bedrag per maand)?
Dank bij voorbaat.
T_Impens
Geplaatst: 16 nov 2009 14:43
door wanton
Op het gepaste moment , dat is bij het overlijden , moet dat kind het testament aanvechten. Hij heeft steeds recht op 1/4 van de nalatenschap. Net als de andere kinderen. Het vierde kwart wordt dan gelijkmatig verdeeld tussen de twee andere kinderen. Deze hebben dan elk 6/16 , kind 3 heeft 4/16.
Betalen per maand gebeurt nog , vb. een toelage voor een gehandicapt kind. De betrokken som wordt dan gekapitaliseerd en brengt zelf intrest op. Een som van 10.000 € is meer dan 200 x 50 €. Er wordt per maand een rente uitbetaald. Maar dat moet georganiseerd worden.
Geplaatst: 18 nov 2009 09:52
door j.demoor
“Art.913.De giften, hetzij bij akten onder de levenden, hetzij bij testament, mogen de helft van de goederen van de beschikker niet overschrijden, indien hij bij zijn overlijden slechts één kind achterlaat; een derde, indien hij twee kinderen achterlaat; een vierde, indien hij er drie of meer achterlaat....”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).
Het beschikbaar deel van vader,met drie kinderen,is dus een vierde. Hij kan dit bij testament schenken aan kind 1 en kind 2.
“Art.920.Beschikkingen, hetzij onder de levenden, hetzij ter zake des doods, die het beschikbaar gedeelte overschrijden, kunnen na het openvallen van de erfenis tot dat gedeelte ingekort worden.”(B.W.).
Ik ga ervan uit dat uw ouders getrouwd waren onder het wettelijk stelsel,zonder huwlijkscontract.
Art.745bis.Wanneer de overledene afstammelingen...achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap…”(B.W.) . Diens kinderen de blote eigendom ervan.
“Art.745quater.§ 1. Wanneer de blote eigendom behoort aan de afstammelingen van de vooroverleden echtgenoot...kan de langstlevende echtgenoot of een van de blote eigenaars vorderen dat het vruchtgebruik geheel of ten dele wordt omgezet,hetzij in de volle eigendom van met vruchtgebruik belaste goederen, hetzij in een geldsom, hetzij in een gewaarborgde en geindexeerde rente...§ 4. Het vruchtgebruik van het onroerend goed dat bij het openvallen van de nalatenschap het gezin tot voornaamste woning diende, en van het daarin aanwezige huisraad, kan niet worden omgezet dan met instemming van de langstlevende echtgenoot.”(B.W.).
Ook kind 3 kan onder voornoemde voorwaarden omzetting van vruchtgebruik vorderen en vader kan bij testament de eruit voortvloeiende toebedeling van volle eigendom aan kind 3 niet spreiden in de tijd. Dit kan evenmin bij moeders overlijden.