Pagina 1 van 1

Wat doet de bank met een spaar/termijn/effectenrekening?

Geplaatst: 27 dec 2009 11:30
door HJG6500
N.a.v. het overlijden van 1 van de 2 echtgenoten met 2 kinderen:

Wat doet de bank met een gemeenschappelijke spaarrekening, als het saldo
- voor de helft volle eigendom blijft van de langst levende;
- voor de ander helft moet overgaan naar de naakte eigendom van de 2 kinderen, en waarvan de intresten naar de langst levende moet gaan.
Worden er 3 nieuwe spaarrekeningen gemaakt? Waarvan deze op naam van de kinderen geblokkeerd worden? Zit men met die beblokkeerde rekeningen voor jaren vast aan het type spaarrekening van het moment van blokkeren bij diezelfde bank?

Zelfde vraag voor nog niet vervallen termijnrekeningen - met kapitalisatie van de intresten?

Zelfde vraag voor effectenrekening met kapitalisatiefondsen (zonder intresten, enkel met toekomstige meerwaardes) ?

Geplaatst: 27 dec 2009 12:05
door roharro
De bank zelf doet niets op eigen initiatief. U moet er zelf voor zorgen dat er rekeningen worden geopend op naam van de blote eigenaars.
Indien u alles laat zoals het is zullen de blote eigenaars een tweede maal erfenisrechten betalen op wat ze reeds geerfd hadden.
Vraag aan de bank hoe één en ander practisch het best wordt geregeld.

Geplaatst: 27 dec 2009 14:07
door Creatief
Je vraagt aan de bank een depositoboekje te openen op naam van bv. Kinderen Janssens. De bank zal je ook verder helpen met het doorstorten van de intresten naar de langstlevende echtgenoot.

Het andere spaarboekje mag je op naam van de langstlevende echtg. laten staan.

Geplaatst: 27 dec 2009 16:36
door wanton
Het is best een spaarrekening te laten open en blokkeren op naam van elke blote eigenaar apart , ieder voor zijn deel. De bank noteert de naam en rekeningnummer van de vruchtgebruiker , waar zij rechtstreeks de intresten stort.
Eén van de redenen om het apart te doen is van fiscale aard. De intresten nl. van een spaarrekening , gezamenlijk geopend op naam van meerdere personen , die geen echtpaar vormen , worden belast vanaf de eerste euro. Er is daar geen vrijstelling zoals bij een ander particulier.