Pagina 1 van 1

vruchtgebruik lle

Geplaatst: 22 feb 2010 09:33
door peja
De langstlevende echtgenoot moet in Vlaanderen geen successierechten betalen op zijn erfdeel van de gezinswoning (=vruchtgebruik).
Nu heb ik gehoord dat dit wel het geval is als de woning verkocht wordt binnen de 3 jaar na het overlijden van de eerste echtgenoot.
Klopt dat?

Geplaatst: 22 feb 2010 17:24
door wanton
Heb ik nog niet van gehoord.

Ik lees bij notaris Spruyt , specialist ter zake :

De Vlaamse decreetgever stelt geen voorwaarden die moeten nageleefd worden tot het behoud van de vrijstelling van het successierecht op de gezinswoning gedurende een zekere periode na het overlijden.

Wat wel kan is het volgende : wanneer een woning verkocht wordt binnen de twee jaar na de aangifte nalatenschap ( = 2 j 5 m na overlijden ) aan een veel hogere prijs dan in die aangifte is vermeld , moet een supplement betaald worden aan successierechten door eventuele andere erfgenamen in die woning dan de overlevendde echtgenoot.

Geplaatst: 23 feb 2010 10:02
door j.demoor
“Art.48.§ 2. Tabel I bevat het tarief in rechte lijn, tussen echtgenoten...In afwijking van het vorige lid wordt het tarief van het recht van successie en van het recht van overgang bij overlijden tussen echtgenoten...wat de onroerende goederen betreft, enkel toegepast op het netto-aandeel van de rechtverkrijgende echtgenoot...in de andere goederen dan de woning die de erflater en zijn echtgenoot...tot gezinswoning diende op het ogenblik van het overlijden...”(Wetboek Successierechten 31 maart 1936;Ga volledigheidshalve naar http://www.fisconet.fgov.be/ ).

‘dat dit wel het geval is als de woning verkocht wordt binnen de 3 jaar na het overlijden van de eerste echtgenoot’ komt niet voor in voornoemd art.48 en is mij niet bekend.

Geplaatst: 23 feb 2010 11:04
door wanton
Bedankt voor de bevestiging van mijn stelling en het citaat van Notaris Spruyt!

Het was echt niet nodig.