Pagina 1 van 1
Verdeling onroerend goed
Geplaatst: 29 jun 2010 00:47
door yannick86
Situatie:
Mijn vader en mijn moeder zijn getrouwd onder het stelsel van gemeenschap van goederen en hebben 1 huis, mijn ouderlijk huis. Door het overlijden van mijn grootouders heeft mijn vader 2 huizen geërfd. In het ene woont zijn broer; het andere wordt verhuurd. Deze zijn dus van beiden.
Vraag:
- Als mijn vader zou overlijden, welke gevolgen zou dit dan hebben voor mij en voor mijn moeder?
- Hoe zit het met de naakte eigendom en het vruchtgebruik van de huurhuizen? Wat is voor wie?
- Dien ik successierechten te betalen op de helft van het huurhuis en de helft van zijn broer, of ook dat ene deel van mijn ouderlijk huis?
- Idem voor de inkomsten van het huurhuis. Is het deel van mijn vader dan voor mijn moeder, of voor mij?
Re: Verdeling onroerend goed
Geplaatst: 29 jun 2010 01:16
door Vandebos
Is er in het huwelijkscontract een beding "langst leeft al heeft" opgenomen?
Re: Verdeling onroerend goed
Geplaatst: 29 jun 2010 10:20
door yannick86
Er is geen huwelijkscontract opgesteld. Mijn moeder weet het niet. Ze zijn getrouwd onder het wettelijk stelsel.
Re: Verdeling onroerend goed
Geplaatst: 29 jun 2010 21:42
door wanton
Uw vader heeft twee halve huizen geërfd , dat is eigenlijk een eerste probleem. Misschien eens proberen of er een simpele herschikking kan gebeuren, zodat ieder der broers één huis heeft.
Als uw vader nu overlijdt , erf jij als kind de blote eigendom maar bekomt uw moeder het vruchtgebruik. Dat wil zeggen dat zij de huur kan innen van die huizen , wel dus voor de helft. Dat blijft zo lang als uw moeder leeft. Jullie kunnen overeen komen om de huizen te verkopen , maar uw moeder moet vergoed worden voor haar vruchtgebruik. Hoeveel zij zal krijgen is afhankelijk van haar leeftijd.
Wat betreft successierechten : die zullen jullie moeten betalen , jij als blote eigenaar , uw moeder als vruchtgebruiker. Bij haar overlijden word jij , zonder kosten , volle eigenaar van , zoals het nu zit , 2 keer een half huis.
Dus : probeer eruit te geraken dat uw vader en zijn broer ieder één huis hebben uit de erfenis.
Wat het ouderlijk huis betreft : moeder houdt haar helft , en krijgt het VG van de helft van vader. Jij bekomt daarvan de blote eigendom. Jij betaalt successierechten , moeder niet.
De huizen die uw vader geërfd heeft , zijn zijn persoonlijke eigendom. En eigen vermogen valt buiten de bepaling in het huwelijkscontract 'langst leeft ,al heeft'.
Re: Verdeling onroerend goed
Geplaatst: 29 jun 2010 22:07
door yannick86
Okee. Bedankt voor je reactie.
Ik vat even samen:
Ouderlijk huis: ik betaal successierechten (ik vermoed op het deel van mijn vader en niet op het ganse deel)
De andere huizen: ik betaal successierechten op beide helften, en tevens mijn moeder. Doordat zij het vruchtgebruik ervan krijgt, krijgt zij wel de opbrengst.
Kleine bedenking:
- Is het dan niet beter dat mijn vader of ouders het huurhuis in schenking geven? Dan moet mijn moeder dat stuk al niet meer betalen. Of werkt het niet zo? En wat zou er gebeuren als hij binnen de 3 jaar overlijdt.
- De huizen hebben een waardeverschil; hoe compenseer je dat in een herziening? En staat er een tijd tussen de erfenis en een herziening. Ik bedoel, kun je dat bv na 3 jaar, 5 jaar, 10 jaar nog steeds doen?
Voor mij is het allemaal nieuwe materie. Nogmaals bedankt voor uw antwoord.
mvg,
yannick
Re: Verdeling onroerend goed
Geplaatst: 30 jun 2010 10:55
door j.demoor
Ik ga ervan uit dat ‘het stelsel van gemeenschap van goederen ‘ betekent ‘het wettelijk stelsel’,zodat geldt : “Art.1399.Eigen zijn de goederen en schuldvorderingen die aan elk van beide echtgenoten toebehoren op de dag van het huwelijk en die welke ieder van hen tijdens het stelsel verkrijgt door schenking, ERFENIS of testament...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).
‘heeft mijn vader 2 huizen geërfd. In het ene woont zijn broer’ houdt dan in dat die huizen behoren tot zijn EIGEN vermogen,doch dat zijn broer er vermoedelijk de helft van erfde.
Bij vaders overlijden geldt : “Art.745bis.Wanneer de overledene afstammelingen...achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap…”(B.W.) terwijl de kinderen er in gelijke mate de blote eigendom van erven.’De gehele nalatenschap’ omvat ook het EIGEN vermogen van de eerststervende. De langstlevende behoudt zijn helft van de ontbonden huwelijksgemeenschap en ZIJN eigen vermogen in volle eigendom .
Wie erft moet successierechten betalen op wat hij erft,ook al is dit vruchtgebruik of blote eigendom.
De huurprijs komt toe aan de vruchtgebruiker.
Re: Verdeling onroerend goed
Geplaatst: 30 jun 2010 22:21
door wanton
Nogmaals : er eens aan denken om de onverdeeldheid van die twee huizen op te lossen , zodat elk huis slechts van één persoon is. De registratierechten bedragen slechts 1% ( ipv 10 %)Het waardeverschil kan vergoed worden.
Daarna kan uw vader met zijn huis doen wat hij wil : het verkopen of het U schenken ( evntueel in verschillende keren).
Bij schenking speelt de periode van drie jaar niet : er zijn schenkingsrechten betaald. Die tellen wel als uw vader het huis zou verkopen en U een gift in contanten zou doen. Dat geld komt dus wel in de nalatenschap indien hij binnen de drie jaar overlijdt.