Uit ‘Indien ze het klaargespeeld krijgt om de lening over te nemen’ leid ik af dat zij uw helft van het huis koopt.
“Art.53.Het bij artikel 44 vastgestelde recht wordt tot 5 ten honderd verminderd in geval van verkoop van de eigendom :...2° van woningen waarvan het...kadastraal inkomen een bij koninklijk besluit vast te stellen maximum niet overschrijdt...Art.60...Het voordeel van de in artikel 53, 2° bedoelde vermindering blijft alleen dan behouden zo de verkrijger of zijn echtgenoot ingeschreven is in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister op het adres van het verkregen onroerend goed. Deze inschrijving moet geschieden binnen een termijn van drie jaar te rekenen van de datum van de authentieke akte van verkrijging en ten minste drie jaar zonder onderbreking behouden blijven. Evenwel blijft de verlaging verkregen zo niet-nakoming van die voorwaarden het gevolg is van overmacht.”(Wetboek Registratierechten 30 november 1939).
Ga naar:
http://ccff02.minfin.fgov.be/KMWeb/brow ... oryId=4380" onclick="window.open(this.href);return false;
Vonnis van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Brugge dd. 09.10.2007 / EE/BW 4950
De rechtbank stelt dat de verkrijgster van een bescheiden woning kan gevolgd worden waar zij voorhoudt dat het niet-behouden gedurende 3 jaar van de inschrijvingsplicht het gevolg is van overmacht. De vriendin van eiseres had een andere vrouw leren kennen en verbrak de relatie. Aangezien de relatie niet binnen een relatief korte tijd na het aankopen van de woning werd verbroken, kan vermoed worden dat deze veranderingen op het ogenblik van de aankoop niet waren te voorzien. Tevens blijkt niet dat eiseres nalatig of onvoorzichtig zou geweest zijn of dat zij de oorzaak was voor het beëindigen van de lesbische relatie. Overmacht wordt aanvaard omdat de omstandigheid dat eiseres haar relatie met haar partner heeft verbroken een gebeurtenis is onafhankelijk van haar wil en die niet kan worden voorzien of verhinderd.
Vonnis van de rechtbank van eerste aanleg te Brussel dd. 17.03.2008 / EE/BW 5266
Eiser heeft niet voldaan aan de voorwaarde waarbij de inschrijving in het aangekochte goed ten minste drie jaar zonder onderbreking behouden moest blijven en voert aan dat de relatiebreuk met zijn partner - met wie hij het onroerend goed had aangekocht - overmacht uitmaakt.
De rechtbank oordeelt dat aangezien de relatie niet binnen een relatief korte termijn na de aankoop werd verbroken, niet kan worden vermoed dat dit op het ogenblik van de aankoop te voorzien was. Een relatiebreuk kan in die omstandigheden dan ook worden beschouwd als een gebeurtenis onafhankelijk van de wil van eiser die niet kan worden voorzien of verhinderd en kan dan ook worden gekwalificeerd als overmacht.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/