Pagina 1 van 1

successierechten - vruchtgebruik

Geplaatst: 25 nov 2010 14:31
door mad_wim
A en B zijn niet gehuwd (en wonen zelfs niet officieel samen) maar zijn samen eigenaar van een woning. Bij notariƫle akte werd vastgelegd dat bij het overlijden van A of B het vruchtgebruik naar de overlevende van de twee gaat. A heeft 2 kinderen en B heeft geen kinderen. Als ik het goed voor heb erven bij overlijden van A de kinderen samen de helft van de woning in blote eigendom. Ze betalen successierechten op de helft van de waarde van de woning min de waarde van het vruchtgebruik. Maar wordt het verwerven van het vruchtgebruik door B ook aanzien als 'erven', waardoor B successierechten moet betalen op het vruchtgebruik ???

Voor specialisten zal dit wel een heel eenvoudige vraag zijn, maar vergeet niet dat 1 gek meer vragen kan stellen dan 1000 wijzen kunnen beantwoorden. :P

Re: successierechten - vruchtgebruik

Geplaatst: 25 nov 2010 15:15
door roharro
Als B het vruchtgebruik erft moet hij daar erfenisrechten op betalen.

Re: successierechten - vruchtgebruik

Geplaatst: 25 nov 2010 16:53
door wanton
Voor feitelijke samenwoners , dwz. die gedurende minstens drie jaar samen wonen en een gezamenlijke huishouding voeren , is er vrijstelling van successierechten op hetgeen zij erven van de gezinswoning. Voor gehuwden en wettelijk samenwonersd is die vrijstelling onmiddellijk van kracht.
Dus als A en B gedurende meer dan drie jaar (feitelijk) samen wonen op hetzelfde adres , moet B geen successierechten betalen.