Pagina 1 van 1

Successlerechten - restlegaat

Geplaatst: 13 feb 2011 12:22
door Mercury
Dhr. A maakt een testament en laat alles na aan zijn enige zoon B, behalve een bepaald bedrag (roerend) dat als restlegaat gegeven wordt aan persoon C, die de toepasselijke successierechten betaalt. Er wordt uiteraard rekening gehouden met het "beschikbare deel" van zoon B.
Bij overlijden van persoon C gaat al wat rest van het restlegaat eveneens naar zoon B.

Vragen:

1)De successierechten op deze 2de overgang worden berekend als "in rechte lijn" (vader A- zoon B), ongeacht de relatie tussen persoon C en zoon B; correct?

2)De 2de overgang kan plaatsgrijpen bvb na 1, 2, ....20 jaar; niemand kan dit voorspellen.
Begint men bij de berekening van de successierechten op de 2de overgang opnieuw bij de laagste schaal, of wordt dit bedrag toegevoegd aan hetgeen vroeger (bij overlijden van vader A) - dus mogelijk twintig jaar eerder - was berekend, dus nu misschien onmiddellijk in de hoogste schaal?

Dank voor uw antwoord.

Re: Successlerechten - restlegaat

Geplaatst: 13 feb 2011 20:37
door wanton
1. De successierechten bij de tweede overgang van B naar C worden bepaald op basis van de relatie tussen A en C.
2. De successierechten voor C , bij de tweede overgang , worden berekend op hetgeen hij verkrijgt. Indien hij echter ook rechtstreeks van A heeft geërfd wordt de berekening gedaan in surplus , maw. de twee erfdelen worden samengevoegd. Het deel dat van B komt wordt gewaardeerd op moment van overlijden van B.

Re: Successlerechten - restlegaat

Geplaatst: 15 feb 2011 10:43
door j.demoor
“Art.53.Wanneer een met fideïcommis bezwaard goed(van C) op de gesubstitueerde(B) overgaat...zijn de rechten van successie...verschuldigd naar de graad van verwantschap tussen de overledene(A) en de gesubstitueerde(B)...“(Wetboek Successierechten 31 maart 1936).

Bij overgang van C naar B worden de successierechten inderdaad berekend als "in rechte lijn" (vader A- zoon B) en wordt dit bedrag mijns inziens ook toegevoegd aan hetgeen vroeger (bij overlijden van vader A) was berekend,ter bepaling van het tarief.

Re: Successlerechten - restlegaat

Geplaatst: 15 feb 2011 11:01
door Mercury
Bedankt voor de heldere uitleg.

Re: Successlerechten - restlegaat

Geplaatst: 15 feb 2011 16:29
door wanton
Mercury ,

ik heb vastgesteld dat uw reactie op mijn eerste antwoord en mijn antwoord daarop 'verdwenen' zijn. Daarom wil ik dat antwoord even herhalen.

Bij een erfenis met restlegaat is er een testateur, diegene die het testament maakt en het restlegaat creëert. De eerste begunstigde is de bezwaarde; de tweede begunstigde is de verwachter.
Wat is de rol van A hierin?

Re: Successlerechten - restlegaat

Geplaatst: 15 feb 2011 16:59
door Mercury
Wanton,

A is degene die het testament maakt.
C is de eerste begunstigde (bezwaarde?)
B is de zoon(rechte lijn) van A, die de rest van het restlegaat ontvangt na overlijden van C.
B is dus, als ik het goed begrijp, de verwachter.

Dank voor de moeite.