Pagina 1 van 1

successierechten vragen

Geplaatst: 09 mei 2011 14:39
door evgoeth
Mijn moeder overlijdt.
Ze heeft samen met mijn vader een gezinswoning en apart kapittaal onder de vorm van beleggingen e.d.
Het is zo dat de woning nu voor 1/2 aan mij behoort, 1/2 aan mijn zus en vruchtgebruik voor mijn vader.

De beleggingen worden opgeteld en daar betalen we successierechten op. Dit zijn weliswaar allemaal beleggingen met vervaldata, die in de loop vd komende 10 jaren gaan vervallen.

Nu is mijn vraag :
Voor de beleggingen werd de waarde geschat op een datum ergens tussen het overlijden en de akte vd successierechten.
Wat als de waarde vd belegging nog stijgt of daalt? Kan de fiscus eventueel nog bijkomende successierechten komen eisen als het meer opbrengt of kunnen wij successierechten terugvragen als de uiteindelijke waarde minder blijkt te zijn?

De ouderlijke woning werd geschat en op die waarde betalen we dus ook successierechten. Kan de fiscus nog meer komen vragen als de woning uiteindelijk voor meer wordt verkocht dan het geschat is?

Als de beleggingen afgelopen zijn worden de bedragen in 3 gedaan en wordt er telkens 1/3 gestort, op mijn vader's rekening, de mijne en mijn zus.
Wat als de belastingen dit merken? Moet ik dit nog extra aangeven in mijn belastingsaangifte? Wat als ze komen vragen waar dat geld vandaan komt?

Graag uw advies.

Re: successierechten vragen

Geplaatst: 09 mei 2011 15:11
door wanton
Voor roerende goederen als beleggingen , kasbons, aandelen zijn er wel bepaalde regels ivm. de waarde in de aangifte en de berekening van de successierechten.
Voor obligaties en kasbons : de nominale waarde vb 10.000 € + 85 % van de verlopen intrest. Voor fondsen : de waarde op de dag van overlijden. Voor aandelen , op de beurs : de beste gemiddelde maandkoers van de maand van overlijden of de volgende twee maanden. Wel voor alle aandelen dezelfde maand . Deze waarde wordt elke maand door het ministerie gepubliceerd. Voor andere aandelen : de boekhoudkundige waarde. Indien de waarde van de fondsen of aandelen sterk stijgt , wordt geen supplementaire taks geheven.
De waarde van het huis wordt in principe gerekend op de dag van overlijden. Indien de Registratie niet akkoord gaat -op basis van vergelijkingen- met de vermelde waarde , kunnen zij tot 2 jaar later een belasting op de meerwaarde vorderen. Dus ook bij een veel hogere verkoop binnen die periode dan is opgegeven in de aangifte. Een beperkte hogere waarde kan natuurlijk indien er een algehele prijsverhoging van onroerend goed is gebeurd.
Wat de vereffening van die effecten betreft : u heeft de nodige successierechten betaald. U heeft aan al uw fiscale verplichtingen voldaan en er komen geen belastingen meer bij.
U heeft afgesproken die bedragen in drie gelijke delen te verdelen. Het vruchtgebruik is steeds voor vader , nl. hij dient jaarijks de intresten te ontvangen. Maar ik vermoed zo dat hij op basis van zijn leeftijd meer moet krijgen voor zijn vruchtgebruik dan 1/3. Dit komt overeen met een waarde vruchtgebruik voor een man van 71 jaar.

Re: successierechten vragen

Geplaatst: 11 mei 2011 11:42
door j.demoor
‘Ze heeft samen met mijn vader een gezinswoning en apart kapittaal’ vormde hun GEMEENSCHAPPELIJK vermogen.

Bij moeders overlijden geldt dan : “Art.745bis.§ 1. Wanneer de overledene afstammelingen...achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap...”(Burgerlijk Wetboek).De kinderen erven elk een gelijk deel van moeders nalatenschap in blote eigendom,doch vader behoudt zijn helft van het gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom.

Het is dus zo dat de woning nu voor 1/2 x 1/2 =1/4 aan u behoort in blote eigendom en voor een gelijk deel aan uw zus.