Successierechten woning

Akuma
Topic Starter
Berichten: 124

Successierechten woning

#1 , 28 sep 2011 09:57

Beide ouders zijn nog in leven, heb geen idee over welke financiele middelen ze beschikken. Ik heb nog 1 broer, en woning wordt geschat op een dikke 300000 euro. Wat zou het bedrag zijn die wij als kind moeten betalen aan successierechten? Is er een manier om dit om te omzeilen, bijvoorbeeld als schenking.

Beide ouders van vriendin leven ook, woning wordt rond de 275000 euro geschat. Enig kind. Hoe zit het qua successierecht hierin? Is het niet goedkoper om het te schenken aan hun kleinkind? Ook enig kleinkind.

Alvast bedankt.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 28 sep 2011 20:06

IK denk dat de vererving van een husi nog altijd de eenvoudigste en goedkoopste manier is om het onroerend goed naar de volgende generatie te brengen. Indien beide ouders nog leven , en er zijn twee kinderen , dan zijn er eigenlijk 5 verervingen. Telkens aan de laagste tarieven van 3 en 9 %. Elke ouder laat 1/4 na aan elk kind , plus na het eerste overlijden wordt een deel verrekend als vruchtgebruik voor de overlevende echtgenoot. Voor dit laatste moeten geen successierechten betaald worden.
Het andere geval , net hetzelfde. Alleen moet er dan een testament gemaakt worden ten gunste van het kleinkind. Hierdoor kan die ook de eigenaar zijn van de helft van het huis.

Een schenking van het enige huis , de gezinswoning , is zeker af te raden, eerst al om fiscale en financiële redenen. Er zijn nog andere zaken die daar tegen pleiten. Bij schenkingen zal vb. het OCMW nooit de lasten van een rusthuis betalen , wegens een zgn. vrijwillige verarming.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Reclame

Terug naar “Successie- & Registratierechten”