Pagina 1 van 1
fidei-commis
Geplaatst: 17 okt 2011 14:31
door MiekeVP
Kan mij iemand het volgende in mensentaal vertalen aub?
"dat na het overlijden van de decujus geen overgang van fidei-commis heeft plaatsgehad noch vruchtgebruik is komen te vervallen en geen notariele inventaris werd opgemaakt"
Bedankt op voorhand.
Re: fidei-commis
Geplaatst: 17 okt 2011 14:51
door Vandebos
Een Fideï-commis, ook fideï-commissaire substitutie of erfstelling over de hand is een goed of beschikking waarvan in een testament is vastgelegd dat daarover niet in een volgend testament kan worden beschikt, maar dat het een aangewezen erfgenaam moet toevallen. Men noemt zowel de beschikking als het goed waarover is beschikt wel fideï-commis. De bezitter, men kan niet van een eigenaar spreken, is de fideï-commissaris.
De fideï-commisgoederen speelden een grote rol in de geschiedenissen van adellijke families. Door een fideï-commis te vestigen kon men bewerkstelligen dat het stamslot of een bepaald vermogensbestanddeel niet kon worden vervreemd of zou worden geërfd door een getrouwde dochter en in de hand van een ander geslacht zou komen.
Bijzondere bepalingen in de fideï-commissaire beschikkingen konden inhouden dat men:
het goed niet mocht verpanden,
een bepaalde godsdienst moest aanhangen,
het goed en de daaruit voortvloeiende inkomsten binnen de kring van de erfgenamen steeds aan de oudste dochter of zuster van het hoofd van de familie in bezit moest geven.
de fideï-commissaris niet beneden zijn stand of buiten zijn religie mocht huwen.
niets uit het fideï-commis mocht verkopen.
Door de fideï-commissariaten, ook majoraten of majoraatsgoederen genoemd, bleef het bezit van een adellijke familie intact. Ook losbollen konden het familiebezit niet verkwanselen en de bezittingen waren niet vatbaar voor beslaglegging, hypotheek en onderpand.
Re: fidei-commis
Geplaatst: 17 okt 2011 14:57
door MiekeVP
Bedankt voor de klare uitleg.
Je moet maar als "kleine man" deze taal verstaan!
Toch weer iets bijgeleerd.
Re: fidei-commis
Geplaatst: 17 okt 2011 19:06
door wanton
Deze zin wordt verondersteld op elke aangifte van nalatenschap te staan. Maar het komt praktisch niet meer voort dat er nog fideïcommis bestaat.
Re: fidei-commis
Geplaatst: 17 okt 2011 20:43
door Vandebos
Dacht dat stichtingen momenteel deze rol overnemen.
Vraagje wanton, is een dergelijke constructie met een patrimoniumvennootschap mogelijk?
Re: fidei-commis
Geplaatst: 17 okt 2011 22:05
door MiekeVP
@Wanton: Deze zin wordt verondersteld op elke aangifte van nalatenschap te staan. Maar het komt praktisch niet meer voort dat er nog fideïcommis bestaat.
Staat inderdaad in een aangifte van nalatenschap voor de Registratie.