Voor het betalen van de successierechten op een erfenis hebben we in 2010 een voorafgaande schatting van het nalatenschap laten uitvoeren. Dit gebeurde door een beëdigde schatter op basis van een "PV van akkoord" tussen de erfgenamen en het Kantoor van registratie" In het nalatenschap zaten er ondermeer 2 huizen.
De eerste woning geraakte pas dit jaar verkocht tegen een prijs die meer dan 20 % lager lag dan het bedrag die door de schatter werd vastgesteld in 2010 en die door het registratiekantoor was aanvaard. Was de woning overschat of ligt het aan de crisis, we weten het niet, maar feit is dat er voor die woning weinig belangstelling bestond. Het gevolg hiervan is dat we uiteindelijk in 2010 teveel successierechten hebben betaald. Volgens onze inlichtingen kunnen we dit niet meer recupereren omdat we in 2010 hierover een akkoord hadden afgesloten met de fiscus.
De tweede woning is nog niet verkocht. Thans stellen wij ons de volgende vraag. Stel dat deze woning voor een bedrag wordt verkocht dat hoger zou liggen dan het bedrag dat in 2010 bij de successie werd geschat, zijn er dan achterstallige succesierechten, belastingen of taksen verschuldigd op die meerprijs? We hebben immers gehoord dat die "PV van akkoord" over de voorafgaandelijke schatting niet van toepassing zou zijn op woningen die meer hebben opgebracht dan wat er door de schatter werd vastgesteld.
Kan iemand ons hierover meer duidelijkheid geven?
Met dank bij voorbaat.