Pagina 1 van 1

Sleutel van het ouderlijk huis

Geplaatst: 09 mei 2012 08:52
door Macgyver
Stel nu dat er 2 kinderen zijn in een gezin en vader leeft als laatste. De vader heeft alle volmacht aan 1 van zijn kinderen gegeven om alle betalingen te kunnen doen. Maar als de verstandhouding tussen de twee kinderen ver zoek is, kan het ander kind zijn broer aanklagen (omdat er goederen verdwenen zijn in het ouderlijk huis) omwille van het feit dat hij alleen de sleutel heeft van het ouderlijk huis. Is dat mogelijk of hoe kan men dit vermijden ?

Re: Sleutel van het ouderlijk huis

Geplaatst: 09 mei 2012 14:41
door roharro
Het hebben van een sleutel houdt niet in niet dat men een dief is....men zal het tegendeel dus moeten bewijzen.

Re: Sleutel van het ouderlijk huis

Geplaatst: 09 mei 2012 18:59
door Franciscus
En de ouder kan een sleutel geven aan wie hij wil ....er is geen enkele verplichting om aan alle kinderen een sleutel te geven.

Re: Sleutel van het ouderlijk huis

Geplaatst: 11 mei 2012 08:42
door j.demoor
Onderzoek vooraf of de inboedel aan vader alleen behoort of voor de helft aan hem en voor de andere helft in blote eigendom aan moeders kinderen met vruchtgebruik voor vader.

“Art.1984.Lastgeving of volmacht is een handeling, waarbij een persoon aan een ander de macht geeft om iets voor de lastgever en in zijn naam te doen. Het contract komt slechts tot stand door de aanneming van de lasthebber.Art.1989.De lasthebber mag niets doen buiten hetgeen in zijn lastgeving begrepen is...”(Burgerlijk Wetboek).

“Art.462.Diefstallen gepleegd door...afstammelingen ten nadele van hun bloedverwanten in de opgaande lijn...geven alleen aanleiding tot burgerrechtelijke vergoeding.”(8 juni 1967 Strafwetboek).

Diefstallen gepleegd door broers/zussen ten nadele van hun broers/zussen vormen echter een misdrijf.

“Art.1148.Telkens als een ernstig belang aanwezig is kan de verzegeling van de voorwerpen die tot het gemeenschappelijk vermogen van de echtgenoten, een nalatenschap of een onverdeeldheid behoren, worden gevorderd :1° door degenen die aanspraak maken op een recht daarin...Art.1149.De verzegeling wordt van de vrederechter gevorderd, hetzij bij verzoekschrift, hetzij bij een mondelinge verklaring, waarvan de griffier akte opmaakt...”(10 oktober 1967 Gerechtelijk Wetboek =Ger.W.).

“Art.1175.De boedelbeschrijving heeft ten doel de omvang van de...gemeenschap of van de onverdeeldheid vast te stellen. Zij bevat met name de beschrijving en de schatting van de roerende goederen, de ontleding van de titels en papieren, de opgave van de verklaringen door de belanghebbenden gedaan ten laste of ten bate van de boedel...”(Ger.W.).

U kan die boedelbeschrijving vragen aan een notaris zodra de boedel verzegeld is.