#4 , 16 jan 2013 08:25
“Art.48...In afwijking van het vorige lid wordt het tarief van het recht van successie en van het recht van overgang bij overlijden tussen echtgenoten en tussen samenwonenden wat de onroerende goederen betreft, enkel toegepast op het netto-aandeel van de rechtverkrijgende echtgenoot of samenwonende in de ANDERE goederen dan de woning die de erflater en zijn echtgenoot of samenwonende tot gezinswoning diende op het OGENBLIK van het overlijden...”(Wetboek Successierechten).
Moeder moet m.a.w. geen successierechten betalen op die gezinswoning. Wie erft kan enkel zijn HELE erfdeel aanvaarden of het verwerpen. De zoon die de blote eigendom erft van vaders huis is hierop successierechten verschuldigd.
“Art.109. Het recht wordt op 2,5 t.h. vastgesteld voor :...3° de omzetting bedoeld in de artikelen 745quater...van het Burgerlijk Wetboek, zelfs indien er geen onverdeeldheid is.”(Wetboek Registratierechten).
“Art.745quater.§ 1. Wanneer de blote eigendom behoort aan de afstammelingen van de vooroverleden echtgenoot...kan de langstlevende echtgenoot of een van de blote eigenaars vorderen dat het vruchtgebruik geheel of ten dele wordt omgezet, hetzij in de volle eigendom van met vruchtgebruik belaste goederen, hetzij in een geldsom, hetzij in een gewaarborgde en geindexeerde rente.”(Burgerlijk Wetboek).
Indien moeders vruchtgebruik op het huis wordt omgezet in een geldsom ten bate van haar zoon dan is die zoon daarop voornoemde registratierechten verschuldigd.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/