Pagina 1 van 1

Betaling successierechten op kosten gemaakt aan woning

Geplaatst: 28 jan 2013 13:05
door charlottedejaeghere
Beste,

Ik heb een woning gekocht die bestemd is voor mijn dochter om haar beroep te kunnen uitoefenen. De woning staat op mijn naam. Er waren aan de woning noodzakelijke veranderingen te doen.

Gezien de woning later toch voor haar bestemd is, heeft ze ons toestemming gevraagd om die woning in orde te brengen zoals ze het zelf wil. Mijn vrouw en ik zijn hiermee akkoord gegaan. Ze heeft bijgevolg alle onkosten zelf betaald. Dit werd later als een constat geregistreerd.

Natuurlijk is er nooit een huurprijs aangerekend. Er is nooit een schuldvordering gemaakt. Mijn dochter was dus geen pachteres maar wel een gebruikster.

Bij het overlijden van mijn echtgenote moest er een successieaangifte ingediend worden. Deze woning werd totaal aangegeven voor de geschatte waarde.

Mag de som dan die op voorhand betaald werd door mijn dochter van de wwarde van die woning afgetrokken worden? Anders moet mijn dochter immers succiessierechten betalen op haar eigen investeringen.

Vriendelijke groeten,

Re: Betaling successierechten op kosten gemaakt aan woning

Geplaatst: 10 feb 2013 17:44
door charlottedejaeghere
Beste,

Wie kan hierbij helpen?

Vriendelijke groeten,

Re: Betaling successierechten op kosten gemaakt aan woning

Geplaatst: 10 feb 2013 20:29
door wanton
Ik vrees dat dat moeilijk gaat zijn om de waarde van de woning te verminderen. Ik zou zeggen dat u tracht met bewijzen de Registratie te overtuigen dat zij die kosten zelf betaald heeft.

Re: Betaling successierechten op kosten gemaakt aan woning

Geplaatst: 10 feb 2013 23:30
door scorpioen
Zoals Wanton reeds schreef: dit kan de waarde van het aan te geven onroerend goed niet beïnvloeden.

Wel kan er eventueel sprake zijn van een schuld van de nalatenschap. Maar dan moet er in principe een schulderkenning zijn. Deze vraag kwam onlangs (woensdag jl.?) ter sprake op radio 2 Vlaams Brabant tussen 8 en 9 uur. Het antwoord van de notaris (als ik het goed begrepen heb): er moet een geschreven schulderkenning zijn.

Het wetboek successierechten zegt:
Artikel 29
Het bestaan der schulden moet bewezen worden door de bewijsmiddelen die in rechte toelaatbaar zijn in een behandeling tussen schuldeiser en schuldenaar.