Te veel registratierechten betaald?

steffivdz
Topic Starter
Berichten: 1

Te veel registratierechten betaald?

#1 , 14 jun 2013 13:16

Ik kocht in 2006 een huis samen met mijn toenmalige partner.
De aankoopprijs bedroeg 120000 euro (kadastraal inkomen 599 euro), de registratierechten bedroegen 8375 euro. (mijn vriend had recht op verminderde registratierechten/ Ik zogezegd niet)
Ik was toen en ben voor 1/3 naakte eigenaar van een appartement van mijn vader die reeds overleden was.
Toen was mij gezegd dat ik niet in aanmerking kwam voor een klein beschrijf en ook niet voor abatement.
Nu was ik hieromtrent informatie aan het opzoeken en vond ik dat men wel eigenaar mag zijn van een onroerend goed zolang die verworven is via erfenis van een bloedverwant, klopt dit? Heb ik te veel betaald aan registratierechten? En indien ja, kan ik deze terugvorderen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 14 jun 2013 15:16

De verjaringstermijn voor de teruggave van teveel betaalde registratierechten is twee jaar.

Ik vrees dus dat het te laat zal zijn.

Mariette
Berichten: 2507

#3 , 14 jun 2013 17:44

Zelfs als het te laat is, vind ik dit toch wel een belangrijke vraag: wordt een naakte eigenaar van een onroerend goed verworven via erfenis, beschouwd als iemand die reeds een eigendom in bezit heeft of niet?

Reclame

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#4 , 14 jun 2013 22:31

Wetboek registratierechten
Artikel 54
De in voorgaand artikel voorziene verlaging is niet toepasselijk op de verkoop van een onverdeeld deel, tenzij dit deel verbonden is aan een verdieping of aan een gedeelte van verdieping van een gebouw.

Zij is evenmin van toepassing, zo de verkrijger of zijn echtgenoot de algeheelheid of een onverdeeld deel, in volle of blote eigendom, bezit van één of meer onroerende goederen, waarvan het kadastraal inkomen voor de geheelheid of voor het onverdeeld deel, met dit van het verkregen onroerend goed, meer bedraagt dan het krachtens het vorig artikel vast te stellen maximum. In afwijking van deze bepaling wordt geen rekening gehouden met hetgeen de verkrijger of zijn echtgenoot in blote eigendom bezit en dat door hen of door één van hen uit de nalatenschap van een bloedverwant in opgaande lijn werd verkregen. Er wordt evenmin rekening gehouden met de onroerende goederen die de verkrijger of zijn echtgenoot in volle eigendom bezitten, op voorwaarde dat die goederen in volle of blote eigendom werden verkregen uit de nalatenschap van een bloedverwant in opgaande lijn van één van hen, en op voorwaarde dat het kadastraal inkomen van die in volle eigendom bezeten goederen niet meer bedraagt dan 25 percent van het bedoelde maximum.
De wet is echter gewijzigd sinds 1 januari 2008. Tot die datum was de bepaling:

De in voorgaand artikel voorziene verlaging is niet toepasselijk op de verkoop van een onverdeeld deel, tenzij dit deel verbonden is aan een verdieping of aan een gedeelte van verdieping van een gebouw.

Zij is evenmin van toepassing, zo de verkrijger of zijn echtgenoot de algeheelheid of een onverdeeld deel, in volle of blote eigendom, bezit van één of meer onroerende goederen, waarvan het kadastraal inkomen voor de geheelheid of voor het onverdeeld deel, met dit van het verkregen onroerend goed, meer bedraagt dan het krachtens het vorig artikel vast te stellen maximum. In afwijking van deze bepaling, wordt evenwel geen rekening gehouden met hetgeen door de verkrijger of door zijn echtgenoot werd verkregen uit de nalatenschap van hun bloedverwanten in de opgaande lijn, mits het desbetreffende kadastraal inkomen 25 pct. van even bedoeld maximum niet overschrijdt.

Terug naar “Successie- & Registratierechten”