Pagina 1 van 1
verzaking vruchtgebruik
Geplaatst: 07 feb 2015 11:46
door anton65
Marc had uit de erfenis van zijn vader een onroerend goed in naakte eigendom verkregen, moeder Denise verkreeg het vruchtgebruik. Marc overlijdt en zijn zoon Kevin erf de naakte eigendom, en zijn echtgenote Mia erft het vruchtgebruik van dat onroerend goed (maar het vruchtgebruik zit bij oma Denise). Nu wil Denise van haar vruchtgebruik af omdat zij jaarlijks onroerende voorheffing en personenbelasting moet betalen, en geen inkomsten van het goed heeft aangezien zij haar kleinzoon en haar schoondochter die daar wonen en handel drijven geen huur aanrekent.
Moest Denise verzaken aan haar vruchtgebruik, dan komt dat vruchtgebruik waarschijnlijk toe aan haar schoondochter Mia. Kost dat iets van registratie- of successierechten ? Kan dat onderhands of moet dat notarieel ?
Re: verzaking vruchtgebruik
Geplaatst: 07 feb 2015 12:00
door roharro
Daarvoor is een notariële akte nodig.
Het vruchtgebruik wordt afgekocht van de vruchtgebruiker.
Op die omzetting van het vruchtgebruik moet verdelingsrecht betaald worden.
(niettegenstaande er tussen naakte eigenaar en vruchtgebruiker geen onderdeeldheid bestaat wordt
in dit geval toch het verdelingsrecht toegepast)
Re: verzaking vruchtgebruik
Geplaatst: 07 feb 2015 12:13
door wanton
Indien oma Denise afziet van haar vruchtgebruik, zal in eerste instantie het vruchtgebruik terecht komen bij moeder Mia. Die moet ook afstand doen of minstens haar akkoord geven als men het vruchtgebruik bij kleinzoon Kevin wil krijgen. Dit kan gratis maar steeds via notariële akte.
Re: verzaking vruchtgebruik
Geplaatst: 07 feb 2015 12:32
door anton65
Bedankt Roharro en Wanton.
Die familie stelde die vraag ook aan hun notaris - drie maanden gelegen reeds. Hij wist het blijkbaar ook niet goed, ging het onderzoeken, liet nog niets weten, maar dacht toen dat er waarschijnlijk successierechten zouden moeten betaald worden (?)
Roharro, verdelingsrecht zou me verwonderen, want er is geen onverdeeldheid.
Re: verzaking vruchtgebruik
Geplaatst: 07 feb 2015 13:33
door wanton
Ja, verdelingsrecht wordt enkel toegepast als de verschillende eigenaars dezelfde rechten , nl. volle eigendom , hebben. Ieders deel hoeft niet even groot te zijn.
Er zullen wel registratierechten moeten betaald worden op de waarde van het vruchtgebruik.
Re: verzaking vruchtgebruik
Geplaatst: 07 feb 2015 15:36
door eylis
de simpelste en goedkoopste oplossing zou natuurlijk zijn dat keindochter en -zoon die daar GRATIS wonen en handel drijven (dus er nog mee verdienen ook) al de bijhorende financiele lasten van dat vruchtgebruiki betalen. Dat ze dat zelf niet aangeboden hebben...
Re: verzaking vruchtgebruik
Geplaatst: 07 feb 2015 19:19
door roharro
Toch opletten:
"Vruchtgebruik afgekocht
Er is één scenario waar het verdelingsrecht wordt toegepast ook al bestaat er geen onverdeeldheid: bij de 'omzetting van het erfrechtelijk vruchtgebruik van de langstlevende echtgenote'. Volgens de wettelijke regels erft de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de nalatenschap en dus ook van het onroerend goed dat tot de nalatenschap behoort. Dankzij dat vruchtgebruik is de langstlevende zeker dat hij in het onroerend goed kan blijven wonen of de eventuele huurinkomsten mag innen.
Maar zo'n gesplitste eigendomssituatie tussen vruchtgebruik en blote eigendom is economisch niet altijd ideaal. Daarom voorziet de wet in een omzetting van blote eigendom in volle eigendom, ofwel blote eigendom + vruchtgebruik. Het vruchtgebruik wordt afgekocht van de vruchtgebruiker. Op die omzetting van het vruchtgebruik moet verdelingsrecht betaald worden. De langstlevende echtgenoot heeft wel het vetorecht tegen een vraag tot omzetting voor de gezinswoning.
Afstand van vruchtgebruik
Wat als de langstlevende echtgenoot vrijwillig afstand doet van zijn vruchtgebruik? "Gaat het om een zuivere en eenvoudige afstand? Dan betaalt u alleen een vast recht van 25 euro", zegt Ann Maelfait van advocatenkantoor Cazimir. Er zijn dan geen verdelings- of andere registratierechten verschuldigd. "De motivatie voor die afstand moet goed in de akte omschreven zijn. Wat kunnen mogelijke redenen zijn? Het vruchtgebruik brengt niets meer op. Of het verhuren wordt te lastig door de hoge leeftijd. Ontbreekt die verantwoording? Dan bestaat het risico dat de fiscus de afstand als een schenking beschouwt én belast met schenkingsrecht."
"In alle andere gevallen waarbij de relatie vruchtgebruik en blote eigendom beëindigd wordt, zijn de hogere registratierechten van verkoop wél verschuldigd. Denk aan de omzetting van een vruchtgebruik dat geschonken werd of als er een gesplitste aankoop was, van het vruchtgebruik door de ouders en de blote eigendom door de kinderen", zegt Wim Vermeulen van Cazimir."
bron: Mediafin