Nalatenschap en successierechten

Supradin
Topic Starter
Berichten: 1

Nalatenschap en successierechten

#1 , 03 nov 2015 18:29

Beste,

Naar aanleiding van het plotse overlijden van mijn vader zitten mijn moeder en ik (enig "kind") met nog enkele vragen i.v.m. het nalatenschap en de successierechten hieromtrent.
Wat we tot nu toe van op de hoogte zijn: het totale (roerend) vermogen van vader en moeder wordt in tweeën gesplitst (gehuwd zonder huwelijkscontract en/of testament). De ene helft komt in de nalatenschap en moeten bijgevolg successierechten op betaald worden (zowel voor moeder een deel als voor mij een deel); de andere helft van het vermogen is voor moeder en moeten bijgevolg geen successierechten op betaald worden. Op de helft van het onroerend goed (het ouderlijk huis) betaal ikzelf nog eens successierechten; moeder is vrijgesteld. Daarnaast ben ikzelf voor 1/4 blote eigenaar van de woning van mijn grootmoeder en moet ik nu daarbij ook nog eens successierechten betalen. Dit vind ik nogal vreemd, aangezien mijn grootvader nu meer dan 3 jaar overleden is en waarop naar mijn inzien toen op het gedeelte dat mijn vader verkreeg, al successierechten op betaald zijn. Waarom moet ik nu daar nog eens erfbelasting op betalen?

Aangezien wij nogal verschoten zijn van het bedrag dat vadertje staat opeist naar successierechten toe; willen mijn moeder en ik niet afwachten en nu reeds al stappen ondernemen om later zo weinig mogelijk successierechten, en zeker niet 2x, te betalen.
Onze denkpiste is om de helft van het vermogen op mijn naam te zetten met een volmacht voor mijn moeder. Is dit voldoende om later aan de fiscus te kunnen bewijzen dat op dit deel al successierechten zijn betaald? Moet dit juist hetzelfde bedrag zijn als de helft van het vermogen? Wat als dit meer zou zijn? Bij de ene bank is dit geen probleem en raden ze ons dit ook zo aan; bij andere banken zijn ze wat terughoudend en praten ze over het opsplitsen van naakte eigendom/vruchtgebruik. Dit laatste komt mij over van dat ik nu maar vlug mijn deel wil opstrijken, terwijl dat ik wil dat moeder steeds controle heeft over het ganse vermogen (vandaar de volmacht).
Wat ik ook niet begrijp is hoe ik aan de fiscus later kan bewijzen dat op een deel (de helft) van het vermogen van mijn ouders al successierechten zijn betaald aangezien het bedrag dat nu op mijn naam komt te staan, niet meer dat bedrag zal zijn later (door bijkomende interesten, dividenden,...).

De andere helft van het vermogen komt op moeders naam te staan, waarna we moeten zien dat dit deel niet in de schijf van 27% valt. Alles wat daar (eventueel) zou invallen, zou mijn moeder aan mij schenken.

Is de denkpiste die wij hanteren gebruikelijk? Zijn er betere? De enige bedoeling is dat ik later niet op de "volle pot" zal moeten betalen (waar al eens op betaald is geweest).

Alvast bedankt voor een reactie!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wolf2
Berichten: 2071

#2 , 03 nov 2015 19:29

Wat we tot nu toe van op de hoogte zijn: het totale (roerend) vermogen van vader en moeder wordt in tweeën gesplitst (gehuwd zonder huwelijkscontract en/of testament). De ene helft komt in de nalatenschap en moeten bijgevolg successierechten op betaald worden (zowel voor moeder een deel als voor mij een deel); de andere helft van het vermogen is voor moeder en moeten bijgevolg geen successierechten op betaald worden. Op de helft van het onroerend goed (het ouderlijk huis) betaal ikzelf nog eens successierechten; moeder is vrijgesteld.

Zo is het. (al is het niet duidelijk wat U bedoelt met "nog eens").



Daarnaast ben ikzelf voor 1/4 blote eigenaar van de woning van mijn grootmoeder en moet ik nu daarbij ook nog eens successierechten betalen. Dit vind ik nogal vreemd, aangezien mijn grootvader nu meer dan 3 jaar overleden is en waarop naar mijn inzien toen op het gedeelte dat mijn vader verkreeg, al successierechten op betaald zijn. Waarom moet ik nu daar nog eens erfbelasting op betalen?

De woning was van beide grootouders? Bij overlijden van grootvader erfde uw vader de blote eigendom van de 1/4 van dat huis? (dus hij heeft nog een broer of zus?) En nu komt dat 1/4 in uw erfenis terecht, bij overlijden van uw vader?
In dat geval:
- erft uw moeder het vruchtgebruik van dat kwart, maar het vruchtgebruik zit nog bij uw grootmoeder, dus voorlopig moet zij niets betalen (dat zal wel zo zijn bij de overgang van het vruchtgebruik van grootmoeder naar moeder; in de veronderstelling dat grootmoeder eerst sterft).
- is het normaal dat U successierechten betaalt op uw erfenis. Er zijn al twee overgangen geweest (van grootvader naar vader; en van vader naar U); dus 2 x successierechten is het logische gevolg. (als de veronderstellingen uit het begin niet kloppen, moet U wat meer uitleg geven).



Onze denkpiste is om de helft van het vermogen op mijn naam te zetten met een volmacht voor mijn moeder. Is dit voldoende om later aan de fiscus te kunnen bewijzen dat op dit deel al successierechten zijn betaald?

Zelfde redenering: bij de tweede overgang volgt een tweede rekening.



Waarom moet uw moeder controle houden over het vermogen? Als ontvanger van een schenking moet U haar terug bijstaan als ze behoeftig zou worden.

Begrijp me niet verkeerd: alle middelen zijn goed om zo weinig mogelijk belastingen te betalen. Maar U zit toch in een luxepositie als enig kind; alles is mogelijk.

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#3 , 03 nov 2015 19:49

Wat ik ook niet begrijp is hoe ik aan de fiscus later kan bewijzen dat op een deel (de helft) van het vermogen van mijn ouders al successierechten zijn betaald aangezien het bedrag dat nu op mijn naam komt te staan, niet meer dat bedrag zal zijn later (door bijkomende interesten, dividenden,...).

U hoeft dat niet te bewijzen.
Fiscus weet dat er al erfenisrechten op werden betaald.
Bij overlijden van uw moeder kijken ze enkel wat er dan nog op haar rekening staat, uw eigen persoonlijk vermogen dient niet te worden vermeld.
Dus wel vermijden dat het nu geërfde bedrag zonder meer op een rekening van uw moeder blijft staan.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 05 nov 2015 11:17

“Art.745.De kinderen of hun afstammelingen erven van hun ouders, grootouders of verdere bloedverwanten in de opgaande lijn, zonder onderscheid van geslacht of van eerstgeboorte, ook al hebben zij niet dezelfde ouders en ongeacht de wijze waarop hun afstamming is vastgesteld. Zij erven voor gelijke delen en bij hoofden, wanneer zij allen in de eerste graad staan en uit eigen hoofde geroepen worden; zij erven bij staken, wanneer zij allen of een gedeelte van hen bij plaatsvervulling opkomen. Art.745bis.§ 1. Wanneer de overledene afstammelingen, geadopteerde kinderen of afstammelingen van deze achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap... “(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

Bij grootvaders(=vaders vader) overlijden behield grootmoeder haar helft in volle eigendom en erfde het vruchtgebruik op grootvaders helft,waarvan zijn kinderen(waaronder uw vader) elk een gelijk deel (=1/4 ?) blote eigendom erfden. Bij vaders overlijden erft u dit deel blote eigendom.

Inzake successierechten zie art. 2.7.4.1.1 en 2.7.5.03., 13 december 2013 Vlaamse Codex Fiscaliteit

Wat de toekomst betreft : raadpleeg kosteloos een notaris
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Successie- & Registratierechten”