Pagina 1 van 1

Generation skipping

Geplaatst: 05 aug 2018 22:59
door jurief
Stel u voor: persoon X overlijdt. Eén van zijn kinderen verwerpt zijn gedeelte van de erfenis, zodat dit gedeelte opgesplitst aan de kinderen van de verwerper toekomt.

In het verleden was het zo dat men hier geen fiscaal voordeel mee kon doen, maar er zijn reeds veel woorden geweest over het veranderen hiervan.

Mijn vragen:

1) Is dit gewijzigd en kan men hiermee intussen wel fiscaal voordeel doen?
2) Moet de persoon die de erfenis verwerpt ook in dit geval naar de notaris?
3) Indien ja, hoeveel vraagt de notaris voor het opstellen van deze akte/ander nodig werk?

Re: Generation skipping

Geplaatst: 06 aug 2018 00:06
door Thomas Morus
1) ja dit is gewijzigd; indien men VOLLEDIG afstand doet van zijn erfdeel ten gunste van zijn kinderen dan betalen die kinderen, bv als ze met drie zijn, enkel de minder progressieve erfrechten op hun 1/3 deel
2) hij is de persoon die moet verwerpen, ja dus
3) het gewone bedrag voor een akte van verwerping (= niet ad valorem, dus niet zo hoog)

Vanaf 1 september kan men ook slechts een deel doorschuiven naar zijn kinderen. Maar de ouder die erft betaalt dan wel eerst de volle pot op zijn erfenis. Op het doorschuiven worden geen rechten geheven (wel notariskosten).
Een alternatief voor gedeeltelijk doorschuiven is een testament waarin de erflater zijn kleinkinderen deels erfgenaam maakt. Zo kan men een deel nalaten aan het eigen kind en partieel "doorschuiven" aan de kleinkinderen waardoor men ook het voordeel van de minder progressieve tarieven bekomt. Het kind kan dan bovendien zijn erfdeel op zijn beurt nog zonder betaling van rechten doorschuiven naar zijn kinderen.

Re: Generation skipping

Geplaatst: 07 aug 2018 19:55
door jurief
Bedankt voor het duidelijke antwoord.