zelfmoordpoging na pesterijen genegeerd door politie

Loria
Topic Starter
Berichten: 554

zelfmoordpoging na pesterijen genegeerd door politie

#1 , 07 jun 2013 14:42

Een persoon is al een tijdje het slachtoffer van pesterijen. De familie heeft dit ernstig genomen en is ermee naar de politie gestapt ( inclusief geluidsfragmenten waarin die pester duidelijk ongepaste dingen zei PLUS foto's van materiële schade). De politie heeft het doorgegeven aan de wijkagent, die heeft de pester bezocht, maar na 5 minuten zei die: och, het is niet meer dan een simpel burenconflictje.

De gepeste persoon zakt dieper weg in een depressie, ziet de huisarts ( aan wie ze reeds over die pesterijen sprak) en neemt uiteindelijk een overdosis medicatie waardoor die ih ziekenhuis beland.

Het is duidelijk dat de wijkagent de situatie verkeerd heeft ingeschat ondanks meerdere signalen. Wat kan je hiertegen beginnen? Als familie leef je met de constante angst dat dit ooit opnieuw zal gebeuren.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 09 jun 2013 08:55

“Art.442bis. Hij die een persoon heeft belaagd terwijl hij wist of had moeten weten dat hij door zijn gedrag de rust van die bewuste persoon ernstig zou verstoren, wordt gestraft met gevangenisstraf van vijftien dagen tot twee jaar en met geldboete van vijftig euro tot driehonderd euro of met een van die straffen alleen...”(8 juni 1867 Strafwetboek).

‘Artikel 442bis bestraft aldus degene die door niet-aflatende of steeds terugkerende gedragingen iemands persoonlijke levenssfeer ernstig aantast door hem op irritante wijze lastig te vallen, daar waar hij dit gevolg van zijn gedrag kende of had moeten kennen‘[Cass. (2e k.) AR P.09.1060.N, 24 november 2009 (J.P. / F.J.E.S., P.A.W.H.F. e.a.)]

‘Om als belaging strafbaar te zijn,moet de dader zich opzettelijk hebben gedragen op een wijze die de rust van de betrokkene ernstig kan verstoren. Het volstaat niet dat de houding van een chef door diens ondergeschikte wordt ervaren als een aantasting van zijn rust. Tevens wordt vereist dat de aan de klager berokkende overlast objectief als zwaar storend kan worden aangevoeld omdat er geen enkele redelijke verantwoording voor is‘[Cass. 8 september 2010(B.E./G.I.),R.W.2011-12,390,Noot(Cass. 21 februari 2007)].

Vraag uw behandelende arts dit ‘ernstig zou verstoren’ te attesteren vooraleer u daarmee klacht neerlegt .

“Art.64.De klachten die aan de procureur des Konings zijn gericht,kunnen door hem samen met zijn vordering aan de onderzoeksrechter worden doorgegeven...“(17 november 1808 Wetboek van Strafvordering=Sv.).

U kan dus klacht neerleggen bij de politie,eventueel schriftelijk bij de procureur.

”Art.28’5(vgl.art.57).§1.Behoudens de wettelijke uitzonderingen is het opsporingsonderzoek geheim...§2...delen de procureur des Konings en elke politiedienst die een persoon ondervragen,deze persoon mee dat hij kosteloos een kopie van het proces-verbaal van zijn verhoor kan krijgen(vraag dan zulke kopie met P.V.nummer)...Art.47’2...4.Aan het einde van zijn verhoor geeft men de ondervraagde persoon het proces-verbaal van zijn verhoor te lezen(lees dan zorgvuldig en doe zonodig verbeteren)...”(Sv.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#3 , 10 jun 2013 00:12

Waarom wilde politie geen PV opstellen?

Het is de persoon die belaagd wordt die ZELF klacht moet indienen ... het is trouwens een van de weinige echte klachtmisdrijven. Dat wil zeggen dat het de klager is die ook de vervolging op elk moment kan laten stopzetten.
De klager moet ook in zijn verhoor duidelijk aangeven dat hij/zij vervolging van de dader wenst.

Art. 442bis.(ingevoegd bij <W 1998-10-30/34, art. 2, Inwerkingtreding : 27-12-1998>) Hij die een persoon heeft belaagd terwijl hij wist of had moeten weten dat hij door zijn gedrag de rust van die bewuste persoon ernstig zou verstoren, wordt gestraft met gevangenisstraf van vijftien dagen tot twee jaar en met geldboete van vijftig [euro] tot driehonderd [euro] of met een van die straffen alleen.
[1 Ingeval de feiten bedoeld in het eerste lid worden gepleegd ten nadele van een persoon van wie de kwetsbare toestand ten gevolge van de leeftijd, zwangerschap, een ziekte dan wel een lichamelijk of geestelijk gebrek of onvolwaardigheid, duidelijk was of de dader bekend was, wordt de minimumstraf voorzien in het eerste lid verdubbeld.]1
Tegen het in dit artikel bedoelde misdrijf kan alleen vervolging worden ingesteld op een klacht van de persoon die beweert te worden belaagd [1 of, wanneer het gaat om een persoon bedoeld in het tweede lid, van de instellingen van openbaar nut of de verenigingen bedoeld in artikel 43 van de wet van 26 november 2011 tot wijziging van het Strafwetboek teneinde het misbruik van de zwakke toestand van personen strafbaar te stellen, en de strafrechtelijke bescherming van kwetsbare personen tegen mishandeling uit te breiden]1. <W 2000-06-26/42, art. 2, Inwerkingtreding : 01-01-2002>
----------
(1)<W 2011-11-26/19, art. 34, 084; Inwerkingtreding : 02-02-2012>

Reclame

Loria
Topic Starter
Berichten: 554

#4 , 15 jun 2013 10:21

de klager is meerdere malen nh hoofdkantoor gestapt, de agenten zeiden meerdere malen: je kan klacht indienen, maar dit type zaken wordt gewoon geseponeerd. Het beste is dat je het meldt, dan sein ik het door naar de wijkagent en die zal eens komen kijken.

Het staat dus wel al "gemeld" dat die persoon op een bepaalde datum langs is gegaan om te "melden" dat er zich wel degelijk pesterijen afspelen.

Terug naar “Misdrijven tegen personen of goederen”