Is dit meineed en wat zijn gevolgen?

killerboy
Topic Starter
Berichten: 95

Is dit meineed en wat zijn gevolgen?

#1 , 01 jun 2011 00:26

Korte situatieschets : Grootvader overleden 1983 , grootmoeder 1/03/2004. De aangifte van de nalatenschap bedroeg amper 31 euro en een bouwgrond die pas openbaar verkocht werd december 2008 voor een bedrag van 90.000 euro. In juli 2009 word er een staat van vereffening opgesteld en dient iedere erfgenaam op het kantoor van de notaris een eed af te leggen dat deze verklaring volledig is en dat er geen zaken verduisterd werden of schenkingen achter gehouden werden. (Dit is ook de reden waarom ik het in dit forum plaats).
In de staat van vereffening liet ik volgende opmerkingen noteren : Verder onderzoek naar de verschillende bankrekeningen en historiek van alle rekeningen waarvan mijn grootmoeder titularis was. Notaris (duidelijk partijdig) deed alle moeite om dit op lange baan te schuiven . Pas in november 2010 kreeg ik historiek van bank A (Erfgenaam X had volmacht) die haalde in de periode maart en april 2001 hoge bedragen af voor ongeveer 12.500 euro. Erfgenaam X weigert hiervoor verantwoording af te leggen. Februari 2011 krijg ik dan inzage in de rekening van bank B en ook daar haalt erfgenaam X in maart 2001 een bedrag van 21063 euro af. Vandaag ontvang ik dan eindelijk van de notaris de historiek van bank C en inderdaad erfgenaam X heeft deze rekening laten afsluiten op 9 maart 2001 en op diezelfde dag verdween er ook weer een bedrag van bijna 12.500 euro spoorloos. Dus op korte tijd in 2001 haalt erfgenaam X 46063 euro van inmiddels gekende rekeningen van grootmoeder.
Toppunt is dat notaris bij de gegevens van vandaag meteen een nieuwe staat van vereffening bijvoegt en deze bedragen gewoon bijvoegt in het activa om ze nadien gelijkmatig terug te verdelen onder alle erfgenamen waaronder ook X.
Mijn vraag is dit rechtsgeldig ? Erfgenaam X heeft inmiddels al bijna 10 jaar intresten kunnen opstrijken van deze som en heeft in 2009 ook onder eed verklaard dat ze niks verduisterd of ontvreemd had. Ik neem dus aan dat ze dus meineed pleegde en hierdoor ook geen aanspraak meer kan maken op een deel van deze ontvreemde gelden van mijn grootmoeder.
Graag uw mening.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 02 jun 2011 08:15

“Art.226.Hij aan wie de eed in burgerlijke zaken wordt opgedragen of teruggewezen en die een valse eed aflegt, wordt gestraft met gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en met geldboete van zesentwintig euro tot tienduizend euro; hij kan bovendien worden veroordeeld tot ontzetting van rechten overeenkomstig artikel 33. Met dezelfde straffen wordt gestraft hij die bij een verzegeling of een boedelbeschrijving een valse eed aflegt.”(8 juni 18670 Strafwetboek=Sw.).

Is hieraan voldaan dan kan u strafklacht neerleggen bij de politie en bij stilzitten rechtstreeks en schriftelijk bij de procureur des Konings.

“Art.792.De erfgenamen die goederen van de nalatenschap hebben weggemaakt of verborgen gehouden, verliezen de bevoegdheid om de nalatenschap te verwerpen; al verwerpen zij deze, toch blijven zij zuiver erfgenaam, zonder op enig aandeel in de weggemaakte of verborgen gehouden zaken aanspraak te kunnen maken.”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

“Art.491.Hij die ten nadele van een ander...gelden...die hem overhandigd zijn onder verplichting om ze ...voor een bepaald doel te gebruiken of aan te wenden, bedrieglijk verduistert of verspilt, wordt gestraft met gevangenisstraf van een maand tot vijf jaar en met geldboete van zesentwintig euro tot vijfhonderd euro...”(Sw.).

Een lasthebber die geld afneemt van de bankrekening van zijn lastgever pleegt hierdoor nog geen misbruik van vertrouwen. Wel geldt ten aanzien van zijn lastgever en diens rechtsopvolgers : “Art.1993.Ieder lasthebber is gehouden rekenschap te geven van de uitvoering van zijn opdracht, en aan de lastgever verantwoording te doen van al hetgeen hij krachtens zijn volmacht ontvangen heeft, al was ook het door hem ontvangene aan de lastgever niet verschuldigd.”(B.W.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Creatief
Berichten: 2521

#3 , 12 sep 2011 20:16

Killerboy, je moet ook de intresten vragen aan de (gerechtelijke) notaris, ofwel jijzelf of je advocaat.

Reclame

Terug naar “Misdrijven tegen personen of goederen”