Stel, indien die handelaar zichzelf gaat aangeven, wordt hij dan nog strafrechtelijk vervolgd of enkel burgerlijk?Dader en mededader respectievelijk
met valsheid in authentieke en openbare geschriften, in handels- of bankgeschriften
en voor
Het vervalsen van het 'spel' instrument inbreuken op de auteurs en software wetgeving.
Het weglaten of het 'anders' omschrijven kan een strafbaarheid door omissie (essentieel onderdeel) betreffen.
Art. 196 strafwetboek
Met [opsluiting van vijf jaar tot tien jaar] worden gestraft de andere personen (dus niet de openbare ambtenaren) die in authentieke en openbare geschriften valsheid plegen en alle personen die in handels- of bankgeschriften of in private geschriften valsheid plegen,
Hetzij door valse handtekeningen,
Hetzij door namaking of vervalsing van geschriften of handtekeningen,
Hetzij door overeenkomsten, beschikkingen, verbintenissen of schuldbevrijdingen valselijk op te maken of achteraf in de akten in te voegen,
Hetzij door toevoeging of vervalsing van bedingen, verklaringen of feiten die deze akten ten doel hadden op te nemen of vast te stellen.
Daarbij niet vergeten de aktie die oa BAF zou kunnen ondernemen.
Uiteraard worden alle vervalste stukken en valse stukken en alles wat ertoe voor gebruikt of kan gediend hebben met beslag bezwaard en neergelegd ter griffie in afwachting van verbeurdverklaring.
Eens "opengeprutst" verlies je alle recht op aanspraak op garantie en kan men alle herstellingen nadien wijgeren uit te voeren (bij officiële hersteller).Bijkomend vraagje: doe je met je spelconsole niet wat je zelf wil, eens je deze gekocht hebt? Als ik deze nu zelf zou opengooien en er aan pruts, zodanig dat ik er kopies mee kan afspelen, ben ik daar dan strafbaar voor?
Daar kan ik inkomenEens "opengeprutst" verlies je alle recht op aanspraak op garantie en kan men alle herstellingen nadien wijgeren uit te voeren (bij officiële hersteller).
Het is niet omdat je spelconsole kopies kan afspelen, dat je ook zelf illegale kopies in je bezit hebt. Mijn Bluray speler kan bijvoorbeeld USB opslagapparaten lezen en DivX films afspelen. Maar het is niet omdat dat toestel dat kan, dat ik ook films download, op USB stick zet en zo afspeel.Verder bega je een strafbaar feit door in het bezit te zijn van illegale copies van software (intellectual property right infringement), tenzij je de officiële versie zelf in het bezit hebt en kan aantonen dat je de cd/dvd gecopieerd hebt teneinde diefstal/slijtage te voorkomen (bvb wanneer je een kopie van een limited edition cd in je wagen houdt om naar te luisteren, en de originele mooi opgeborgen hebt in jouw cd-rekje in de slaapkamer). Maar hier heb ik geen referentie voor, dit is iets dat me door een "kenner" terloops eens verteld is...
Als Zonny, de fictieve producent van de nog fictievere GameStation, techniekers in dienst heeft die een dergelijke upgrade mogen installeren, conform bepalingen die ze zelf gesteld hebben, dan is er geen probleem.Dus als ik het nu doortrek: eens je een spelconsole koopt, wordt het jouw eigendom en doe je ermee wat je wil (los van dat je je recht op garantie verliest als je er aan prutst). Stel nu dat dit "gepruts" door een professional gebeurd, is dit dan strafbaar? Stel dat een professional zijn eigen chips produceert en inbouwt in consoles waardoor die consoles extra functionaliteit krijgen, is dit dan strafbaar? Er worden nog nergens copyrights geschonden op dat moment. (De professional moet dit ook wel correct factureren, uiteraard. Dat facturen vervalsen niet door de beugel kan, spreekt voor zich.)
Copy paste uit het garantieboekje van PlayStation3.THIS WARRANTY SHALL NOT APPLY IF THIS PRODUCT (A) IS USED WITH PRODUCTS THAT ARE NOT COMPATIBLE WITH THIS PRODUCT;... (C) IS MODIFIED, OR TAMPERED WITH;
Wordt het niet enkel "illegaal" als je er niet voor betaald hebt?Verder is het illegaal om bescherming/encryptie van software te omzeilen.
Als je akkoord bent dat je geen garantie wenst...Copy paste uit het garantieboekje van PlayStation3.THIS WARRANTY SHALL NOT APPLY IF THIS PRODUCT (A) IS USED WITH PRODUCTS THAT ARE NOT COMPATIBLE WITH THIS PRODUCT;... (C) IS MODIFIED, OR TAMPERED WITH;
End User Licence Agreement (EULA) is hier toonaangevend. Elke producent geeft jouw een hoop tekst waar je door kan/moet waden en deze moet je aanvaarden voor je toegang krijgt tot de software. Dit toch voor PC-software. Bij andere software wordt de aanvaarding impliciet aangenomen bij koop/gebruik.Wordt het niet enkel "illegaal" als je er niet voor betaald hebt?Verder is het illegaal om bescherming/encryptie van software te omzeilen.
maar zodra je ervoor betaald heb je gerust met code op je eigen pc moogt "prutsen"
(en het dus ook niet doorgeeft of doorverkoopt ... )
Dus hier staat dan weer dat je het niet voor commerciële doeleinden mag copiëren.Article 61 of the Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights (TRIPs) requires that signatory countries establish criminal procedures and penalties in cases of "willful trademark counterfeiting or copyright piracy on a commercial scale".
Bron: http://www.polfed-fedpol.be/crim/crim_f ... eur_nl.php" onclick="window.open(this.href);return false;In België wordt software o.m. beschermd door de Wet van 30/06/1994 betreffende de bescherming van computerprogramma’s.
Alle computerprogramma’s vallen onder de toepassing van de wet : besturingssystemen en toepassingsprogramma's, standaardprogrammatuur of maatwerk, e.a.
De vorm waarin het programma is uitgedrukt speelt geen enkele rol : het kan dus gaan om een programma in een hogere programmeertaal (bijv. Cobol of Pascal), in assembleertaal of in machinecode.
De auteur van een programma kan de namaker van zijn werk strafrechtelijk laten vervolgen.
Voor een strafrechtelijke vervolging is vereist dat de daad kwaadwillig of bedrieglijk is gesteld.
Bovendien is niet alleen de namaker strafbaar maar ook diegene die de namaakprogramma’s voor handelsdoeleinden verkoopt, te koop stelt, in voorraad heeft voor de verkoop of invoert in België