#5 , 13 aug 2015 11:28
“Art.521.Hij die...door welk middel ook, gebouwen, bruggen, dijken, straatwegen, spoorwegen, sluizen, magazijnen, werkplaatsen, loodsen, schepen, vaartuigen, vliegtuigen of andere kunstwerken of bouwwerken die aan een ander toebehoren, geheel of ten dele vernielt, wordt gestraft met opsluiting van vijf jaar tot tien jaar. Bij onbruikbaarmaking met het oogmerk om te schaden, is de straf vijftien dagen tot drie jaar gevangenis en geldboete van vijftig euro tot vijfhonderd euro. De in het tweede lid bedoelde straf is toepasselijk in geval van gehele of gedeeltelijke vernieling of van onbruikbaarmaking, met het oogmerk om te schaden, van rijtuigen, wagons en motorvoertuigen.”(Strafwetboek).
VAN MUYLEM,E.,Vandalisme aan voertuigen:vernieling, onbruikbaarmaking of beschadiging?(noot onder Antwerpen 24 maart 1994),A.J.T. 1994-95,580-581;
‘Uit de kwalificatie van de feiten omschreven in art.521 Sw. en de zwaarte van de straf blijkt dat de wetgever door ‘vernieling van gebouwen’ de volledige of gedeeltelijke vernietiging van constructies heeft willen beteugelen,waaruit een definitieve aantasting van de eigendom is gevolgd en niet een gewone beschadiging,een braak van afsluiting of een gemakkelijk te herstellen schade‘[Cass. 23 juni 2004(Pdk Charleroi/M.N.),R.W.2005-06,1338-1340,Noot VANDEPLAS,A.-De vernieling van gebouwen].
De schade in der minne vergoeden betreft het burgerlijk aspect van het misdrijf ,doch laat het strafrechtelijk aspect onaangeroerd. De rechter kan er echter rekening mee houden bij het bepalen van de strafmaat.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/