Slagen en verwoningen wegens stalken

Kellyd
Topic Starter
Berichten: 1

Slagen en verwoningen wegens stalken

#1 , 14 jan 2016 03:47

Hallo ,

Ik zit met een lastige en verontrustinge situatie, mijn vriend zijn vorige relatie ( die nu al 2 jaar gedaan is) heeft weer problemen met deze vrouw. Het zit zo dat we betrapt hebben dat deze vrouw hem gehackd heeft op zijn email adres om hem op verschillende zaken zoals pornosites in te schrijven en al het gene wat we niet te weten zijn gekomen. Hij heeft met deze vrouw in het verleden al problemen gehad naar het einde van hun relatie toe. Wanneer hij onlangs vernam dat zij hierachter zit want dat heeft ze bekend via sms waar we bewijzen van hebben is hij in volle rage naar haar huis vertrokken en slagen toegediend wegens woede. Mijn vriend is normaal gezien de braafheid zelve, maar heeft gewoon een cruciale fout gemaakt en is zich daar ook van bewust. De moeder van die vrouw heeft politie gebeld en een klacht ingediend , hij heeft een verklaring moeten afleggen. En zit dus nu met zoveel vragen. Of dit op het goed gedrag en zeden komt te staan ? Want hij gaat namelijk zoekende zijn in de zorgsector , of deze situatie negatieve gevolgen zal hebben voor zijn carrière. Of er nog een verhoor gaat komen en vooral wat we kunnen zeggen om hem zoveel mogelijk goed te praten. Deze vrouw heeft echt veel problemen teweeg gebracht in het verleden , had tijdens haar jeugd psychologische bijstand, en is niet zo goed wijs in haar hoofd. Ook werd hij door die moeder door rasictise opmerkingen dagdagelijks geconfronteerd wanneer deze 2 een relatie hadden, maar natuurlijk is daar geen enkel bewijs van.

Zou iemand me kunnen helpen om meer informatie te kunnen geven op wat er eventueel kan gebeuren of wat we kunnen doen. Of er enige kost bijkomt ? Hij is eerder nooit in contact gekomen met zulke zaken.

Dank bij voorbaat.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#2 , 14 jan 2016 08:29

Het feit dat iemand incorrecte of strafbare daden stelt geeft geen vrijbrief om die dan maar in elkaar te gaan timmeren. Uw vriend zou best een advocaat consulteren om te onderzoeken hoe de schade beperkt wordt, eventueel via bemiddeling en vergoeding van het slachtoffer.

De kans is groot dat hij het zal mogen uitleggen voor de rechtbank; indien dat gebeurt en de feiten niet betwistbaar zijn én hij het slachtoffer vergoed heeft etc kan eventueel de gunst van opschorting worden gevraagd indien hij nog niets anders mispeuterd heeft. Vragen is echter niet hetzelfde als krijgen, één en ander zal ook afhangen van de ernst van de feiten. Worst case scenario: veroordeling (zelfs met uitstel) en dan komt het in het strafregister. Dat betekent in praktijk dat hij geen job zal kunnen uitoefenen in de zorgsector.

Enne, mannen die 'de braafheid zelve' zijn maar zelfcontrole verliezen, zich verplaatsen naar hun ex zonder bij zinnen te komen en een ex in elkaar slaan zijn meestal slecht nieuws voor de vrouwen die met hen samenwonen en niet aan kickboksen of karate doen als hobby.
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

mjers
Berichten: 1788

#3 , 14 jan 2016 09:01

Uw vriend had beter gewoon de feiten ontkend, als er geen andere getuigen waren ten minste. Ten slotte is het aan haar om de feiten te bewijzen.
Die moeder is geen geldende getuige.
Veel is afhankelijk hoe erg die slagen waren uiteraard.

Heeft die ex hem ook afgeperst? Afpersing staat gelijk aan diefstal met geweld, dan kan uw vriend zich in de rechtbank beroepen op wettige zelfverdediging.

Bovenstaande zijn noodoplossingen. Als uw vriend werkelijk tot waanzin gedreven werd door de ex dan zal dit in de rechtbank moeten beoordeeld worden.
Begin met een goede advocaat te zoeken en zorg ervoor dat uw vriend zich in het vervolg kan inhouden.

Reclame

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#4 , 14 jan 2016 11:38

Dat betekent in praktijk dat hij geen job zal kunnen uitoefenen in de zorgsector.
Heu... wie zegt dat? Ik heb ooit in de zorgsector gewerkt (niet als "uitvoerend" personeel, maar in de IT, specifiek HR) en daar werd nooit naar een bewijs van goed gedrag gevraagd wanneer iemand als verpleegkundige kwam solliciteren, hoor. Uiteraard zullen er genoeg instellingen zijn waar ze dit wel vragen, maar het gebeurd dus niet overal...
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#5 , 14 jan 2016 13:57

Ik ging er bij mijn antwoord van uit -misschien verkeerdelijk- dat de zorgsector refereerde naar activiteiten zoals verpleging, ouderenzorg, jeugdzorg etc waar men in contact komt met klanten/patiënten die mogelijk kwetsbaar zijn gelet op de setting of een aandoening. Bij mijn weten wordt daar normaliter een uittreksel model 1 of zelfs model 2 (jeugd) van het strafregister voor gevraagd. Geen idee of het een wettelijke verplichting is en ik ga zeker niet uw bewering in twijfel trekken maar m.i. zou een zorginstelling nalatig zijn dit niet te checken (en periodiek opnieuw op te vragen).
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#6 , 14 jan 2016 15:37

Ik vermoed ook dat het niet wettelijk verplicht is, want de instelling waar ik voor werkte was geen kleintje... Ik denk ook dat het perdiodiek opvragen in echt héél erg weinig instellingen gebeurd... Of je dit onder "nalatigheid" kan klasseren, laat ik in het midden. Normaal gezien staat bij een vacature wel of dit bewijs gevraagd wordt. Dus vriend van de topic starter kan de vacatures waar het gevraagd wordt al links laten liggen. Moest ik van hem zijn, ik zou ook even op eigen initiatief een cursus agressie-beheersing volgen, want geweld is NOOIT een optie, tenzij het echt om zelfverdediging gaat (maar dan ook écht). Iemand thuis gaan opzoeken om deze in elkaar te timmeren, is verre van zelfverdediging en zal nooit op begrip kunnen rekenen bij een rechter, vrees ik...
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

j.demoor
Berichten: 10360

#7 , 16 jan 2016 11:50

“Art.398.Hij die opzettelijk verwondingen of slagen toebrengt, wordt gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en met geldboete van zesentwintig euro tot honderd euro of met een van die straffen alleen. Ingeval de schuldige heeft gehandeld met voorbedachte rade, wordt hij veroordeeld tot gevangenisstraf van een maand tot een jaar en tot geldboete van vijftig euro tot tweehonderd euro.”(Strafwetboek).

“Art.590.Volgende persoonsgegevens worden in het Strafregister opgenomen :1° veroordelingen tot criminele, correctionele of politiestraffen;...”(Wetboek van Srafvordering).

“Art.550bis.§ 1. Hij die, terwijl hij weet dat hij daar toe niet gerechtigd is, zich toegang verschaft tot een informaticasysteem of zich daarin handhaaft, wordt gestraft met gevangenisstraf van drie maanden tot een jaar en met geldboete van zesentwintig euro tot vijfentwintig duizend euro of met een van die straffen alleen. Wanneer het misdrijf, bedoeld in het eerste lid, gepleegd wordt met bedrieglijk opzet, bedraagt de gevangenisstraf zes maanden tot twee jaar...”(Strafwetboek).
Uw vriend dient hiertoe klacht neer te leggen bij de politie
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Misdrijven tegen personen of goederen”