Hallo
Mijn vriendin heeft in april 2018 een huis gekocht dat dateert van de jaren 60.
Na verbouwingen is het huis bewoond in februari 2019, waarna er tot begin 2020 nog een deel verbouwingswerken plaatsgevonden hebben.
Het huis is volledig onderkelderd. Bij zwaar regenweer loopt een een gedeelte van deze kelder onder water (enkele cm's), wat uiteraard al enkele keren gebeurd is in de tijd tussen aankoop en nu. De kelder wordt sinds een half jaar effectief gebruikt voor opslag, voordien niet. Daarom hebben we recent een specialist laten komen voor kelderdichitng.
Nu blijkt uit zijn analyse dat het niet gaat om grond- of regenwater maar om afvalwater dat de kelder inkoopt (sporen van nitraten op de muren waar het vocht in trekt).
Er zou volgens hem een lek zijn ergen in de aansluitingen of buizen rond de afvoerput (van de jaren '60) onder het terras achteraan de woning. Wat betekend dat heel het terras uitgebroken moeten worden, de installatie vervangen moeten worden en er nadien terug getegeld moet worden. Totale kostprijs > 10.000 €.
Hij concludeert ook dat er door de vorige eigenaar in de kelder al werken uitgevoerd zijn om de problematiek aan te pakken (opmetsen van opvangbakken, hogere cementdichting tegen de muur, buizen vernieuwd die door de kelder lopen, afvoerbuis vernieuwd aan het terras, ...) maar dat dit enkel wat oplapmiddelen waren. Het water vind toch telkens zijn weg tot in de kelder aangezien het lek zich situeert in de oude originele put (waar de overloop in droog staat wat er op wijst dat het water wegloopt in de grond ipv te blijven staan).
Uiteraard is nu mijn vraag of we hiervoor een schadevergoeding kunnen vorderen bij de vorige eigenaar?
Hebben we dit niet snel genoeg vastgesteld, of hadden we dit moeten zijn aan de uitgevoerde werken?