Pagina 1 van 3

welke grond

Geplaatst: 20 feb 2012 12:39
door adriaan70
Beste,
Ik zou graag een stuk grond kopen om met gelijkgestemde zielen zelfvoorzienend te gaan leven in Belgie.
De vraag is welk soort grond. Recreatiegrond, weidegrond, landbouwgrond...?
Een stuk grond waar zeker water en electriciteit aanwezig is, ook komt er een moestuin
Er zou een yurt op staan, een motorhome, een tipi, allemaal verplaatsbare " mobiele woningen ".
Ik heb me al suf gezocht in wetteksten maar vind geen duidelijke antwoorden.
Kortom, wat mag ik en op welk soort grond?
Wie kan me helpen?
Alvast bedankt.
A.

Re: welke grond

Geplaatst: 20 feb 2012 12:48
door mava105
Ik denk dat weide en landbouwgrond dan al uitgesloten zijn.

Re: welke grond

Geplaatst: 20 feb 2012 14:17
door patjebrussel
Beste,
Ik zou graag een stuk grond kopen om met gelijkgestemde zielen zelfvoorzienend te gaan leven in Belgie.
De vraag is welk soort grond. Recreatiegrond, weidegrond, landbouwgrond...?
Een stuk grond waar zeker water en electriciteit aanwezig is, ook komt er een moestuin
Er zou een yurt op staan, een motorhome, een tipi, allemaal verplaatsbare " mobiele woningen ".
Ik heb me al suf gezocht in wetteksten maar vind geen duidelijke antwoorden.
Kortom, wat mag ik en op welk soort grond?
Wie kan me helpen?
Alvast bedankt.
A.
Voor Vlaanderen :mrgreen: ? Om het moeilijk te maken, zijn er hier 3 soorten wetgevingen voor wat betreft uw vraag.
Een grond hier vinden met reeds electriciteit en water is bijna zeker uitgesloten. Men moet daar zelf voor zorgen, en ze moeten dat nog toestaan ook,....een tijdelijke elec.kast bijv. aanvragen, moet voldoen aan reglementen en is dan ook tijdelijk.
Ik kan je aanraden van op een LEGALE camping een stukje grond te huren. Voor een 1000 euro per jaar, heb je een stukje grond, met water, elec, soms ook de kabel. Douches, winkel,...meestal op de camping.
Voor Wallonië zag men vroeger veel door de vingers, maar is ook al verleden tijd, maar ook daar is een camping een goede plek om je motorhome, tent, yurt (wa's da ? :mrgreen: ) op te zetten.

Re: welke grond

Geplaatst: 20 feb 2012 14:56
door Nachtuil
Informeer eens op de gemeente waar je je wil vestigen?

Het lijkt me sowieso al niet conform met de Vlaamse Wooncode, omdat je 'woningen' niet gaan voldoen aan de normen voor woningen.

Allemaal goed en wel, zo'n alternatieve, zelfvoorzienende leefwijze, maar misschien is Vlaanderen (België) daar niet het ideale land voor?
Ik kan me inbeelden dat er weinig gemeenten zitten te wachten op mensen die geen belastingen betalen maar indirect toch teren op de verwezenlijkingen van de rest van de maatschappij.

Re: welke grond

Geplaatst: 20 feb 2012 14:58
door roharro
Forget it!!!!
Vraag eens aan Kabila. Mischien zijn er in zijn paradijs wel enkele mogelijkheden....

Re: welke grond

Geplaatst: 06 jul 2012 14:40
door sara55555
Adriaan- ik ben benieuwd of je dit nog gaat lezen, maar ik ben op zoek naar hetzelfde als jij, dus misschien weet je nu al beter hoe het zit en zou je me kunnen informeren??

Re: welke grond

Geplaatst: 09 jul 2012 11:36
door Kingfisher
"zelfvoorzienend te gaan leven in Belgie"...."Een stuk grond waar zeker water en electriciteit aanwezig is"

Ergens snap ik het niet: wil je zelfvoorzienend gaan leven, of wil je electriciteit? En als je een blindedarmontsteking hebt, ga je jezelf opereren of ga je een beroep doen op een ziekenhuis, gebouwd met overheidsgeld, door een doctor die aan een gesubsidieerde universiteit heeft gestudeerd?

Hou ook rekening met sanitaire voorzieningen, en neen, in Vlaanderen is het al lang niet meer toegestaan om gewoon een put te graven en daar alles in te kappen. Het is tenandere ook verboden (en maar goed ook) om planten te bemesten met menselijke mest.

Heb je al eens berekend hoe groot de oppervlakte moet zijn om volledig self sustaining te zijn? Met 2ha kom je er niet, hoor: wisselbeplanting, braak laten liggen, hooi voor dieren (ja, u bent waarschijnlijk veggie, maar uw tomaatjes niet: die hebben mest nodig). Kijk eerst of je ergens een moestuin (volkstuintje) kan starten, je zal er van verbaast staan hoeveel expertise, arbeid en onderhoud er nodig is om ook maar iets van rendement te halen.

Re: welke grond

Geplaatst: 09 jul 2012 19:20
door Franciscus
In een verplaatsbare woning kan men behoudens de wettelijke uitzonderingen NIET gedomicilieerd worden.
Tevens MAG men op een grond die een andere wettelijk bestemming heeft niet wonen.
(er kan trouwens op korte termijn door politie ingegrepen worden zowel als bestuurlijke maatregel (burgemeester) als (straf)rechtelijke)

Echter niets belet u een landbouwbedrijf te beginnen volgens ecologische normen en daar een vaste passiefwoning op te zetten.
Met zonnepanelen, warmwaterwinning, warmtepomp en windmolen(s) wel allemaal met vergunning.

Re: welke grond

Geplaatst: 07 nov 2012 00:04
door Stefbloom
Wat een verkrampte reacties van kleingeestige zielen. Natuurlijk mag je op wielen wonen in België. En iedereen die een stap doet in de richting van zelfvoorzienend leven doet een goede stap. Het betekent dat je begaan bent met het milieu. Waarom zou dat niet progressief kunnen. Natuurlijk betekent het niet dat die gemeenschap een eigen waterzuivering of riolering zal inrichten... Waarom zo zwart-wit??

Iedereen heeft recht op behoorlijke huisvesting. Zo staat het in artikel 23 van onze Grondwet. Dat recht geldt ook voor mensen die niet in huizen van steen of flats van beton, maar in wagens op wielen wonen.
Daarom heeft de Vlaamse overheid in de Vlaamse Wooncode de woonwagen als volwaardige woonvorm erkend. Bijgevolg moeten er ook voldoende legale en degelijke standplaatsen voor woonwagens komen, evenwichtig gespreid over heel Vlaanderen. Als woonwagenbewoners geen plaatsen hebben waar ze legaal kunnen verblijven, staat hun woonrecht onder druk.
De overheid moet het woonrecht gestalte geven. Het is aan de gemeenten en provincies om particuliere initiatieven te ondersteunen, bijvoorbeeld door een stedenbouwkundige vergunning af te geven waar dat wettelijk mogelijk is, of om zelf terreinen voor woonwagens aan te leggen.
Om die overheden daarin aan te sporen en te ondersteunen subsidieert de Vlaamse over- heid hen voor de verwerving van grond en de inrichting van terreinen voor woonwagens, tot 90% van de prijs. Dat geldt voor residentiële woonwagenterreinen voor langdurig verblijf en voor doortrekkersterreinen voor tijdelijk verblijf en pleisterplaatsen.

Ik zit zelf met dezelfde vragen. We gaan het binnenkort ook gewoon doen met gelijkgestemde zielen. We gaan voor een zo klein mogelijk ecologische voetafdruk. En ik begrijp niet dat sommigen ons zouden willen uitsluiten van de sociale zekerheid daarom. Wij betalen ook elk kwartaal! Misschien wel meer dan jou, Mr. King Fish.
En wat heeft Kabila er in godsnaam mee te maken. Kinderachtig, echt man...

Ik begrijp niet dat je woonwagenbewoners afschildert als mensen die teren op de verwezenlijkingen van de gemeenschap. Ze betalen ook gewoon belasting. KI als ze een grond bezitten. Oppervlaktewater vervuiling als ze op de riool zijn aangesloten. Gebruik van het net als ze electriciteit verbruiken. Belasting op werk als ze werken. Belasting op hun woonwagen. Enkel geen belasting op een huis. OMDAT!!! Ze geen huis hebben!!!!!
Ze zijn een toonbeeld van hoe we eigenlijk met onze planeet moeten omgaan, sober, zonder paleisje voor elke sterveling!
Schaam jullie met je negativisme!

Mr Fransicus: denkt u echt dat een passiefwoning met zonnepanelen bouwen kan zonder impact op het milieu? Dat kan je toch niet vergelijken met het wonen in een woonwagen?
In een woonwagen kan men inderdaad niet gedomicilieerd zijn, daarin heeft u gelijk. U heeft blijkbaar nog nooit gehoord van een referentieadres? Wel, het bestaat en is perfect legaal.
We zijn net op zoek naar een oplossing zodat de politie niet hoeft te komen, zodra er kleinburgerlijk wordt gereageerd door haatdragende, onverdraagzame buren.

Re: welke grond

Geplaatst: 07 nov 2012 00:27
door roharro
De reacties die op dit forum worden gegeven zijn juridisch van aard. Soms valt de juridische werkelijkheid tegen maar dat is nog geen reden om die personen uit gefrustreerdheid "kleinburgerlijk" te noemen. Daarentegen staat het u volledig vrij om te dromen van een bucolisch leven op wielen in de wilde natuur.

Re: welke grond

Geplaatst: 07 nov 2012 09:53
door MarkiZN
De enige grond die mogelijkheden zou bieden is grond gelegen in bouwzone of recreatiezone. Bij die laatste heb je onmiddellijk de problematiek van permanente bewoning in vakantiehuizen. De wetgevingen daarrond is dubbelzinnig: enerzijds is de gemeente verplicht je in te schrijven als je dat wil, anderzijds mag je geen domicilie in zo'n recreatiewoning hebben. De laatste jaren is veel te doen geweest rond die problematiek: in Vlaams brabant zijn ze daar nu klaarheid in aan het scheppen. Hier vind je heel wat info.
http://www.vlaamsbrabant.be/wonen-milie ... /index.jsp" onclick="window.open(this.href);return false;

Ik ben ruimdenkend en ik ben het idee om zelfvoorzienend te gaan leven , wel genegen maar anderzijds is kan je niet ontkennen dat je eigenlijk wenst te gaan leven op een terrein dat niet geschikt is voor bewoning , waarschijnlijk liefst in de volle natuur en met een mooi zicht en niet teveel andere huizen in de buurt. Dat is eigenlijk de mentaliteit die het landschap in Vlaanderen om zeep geholpen heeft met excessen zoals vakantiewoningen van 200 m2 bebouwd oppervlak ( zie de Tomme in Meerbeek), zonevreemde woningen etc tot gevolg. Het zou me verwonderen als je tevreden zou zijn met een plaatsje naast de snelweg of spoorweg zoals dat nu is voor woonwagenbewoners of zelfs maar een stukje grond in een verkaveling. Ok, de woning is wel 'verplaatsbaar' maar als je er echt wil wonen en leven dat komt daar binnen de kortste keren een hele boel materiaal te staan ( wagens, toiletten, drinkwatertanks, serres,....). Ik vrees dat Vlaanderen en zelfs België te dicht bevolkt is om dit te kunnen toestaan. De niet bewoonde ruimte is al zo schaars dat deze nu dient gepreserveerd te worden

Re: welke grond

Geplaatst: 07 nov 2012 11:00
door eylis
er zijn in Frankrijk en spanje heelder leegstaande dorpen die te koop worden aangeboden.
Niet eens voor heel veel geld!
http://videos.tf1.fr/jt-13h/courbevy-vi ... 05302.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: welke grond

Geplaatst: 07 nov 2012 12:10
door Kingfisher
"Ik zit zelf met dezelfde vragen. We gaan het binnenkort ook gewoon doen met gelijkgestemde zielen. We gaan voor een zo klein mogelijk ecologische voetafdruk. En ik begrijp niet dat sommigen ons zouden willen uitsluiten van de sociale zekerheid daarom. Wij betalen ook elk kwartaal! Misschien wel meer dan jou, Mr. King Fish."

Hey, don't shoot the messenger, Steifblommeke. Ik kan alleen maar op de wetten en praktische bezwaren wijzen die dergelijke idealen gewoon ontoepasbaar maken. Het probleem dat je in Vlaanderen hebt, is als je een kleine ecologische voetafdruk wil, je ruimte nodig hebt: waterzuiveringsvijver, composthoop, groententuin...

Ik stelde enkel vragen over wat er bedoeld werd met "zelfvoorzienend"

Het is niet omdat je natuurbewust wil wonen, dat je daarom het recht hebt om in natuurgebied/recreatiegebied te gaan wonen, want anders zijn er nog een paar duizenden die het ook wel zo zouden willen (een passiefwoning temidden de bossen), het zou rap gedaan zijn met het plukje natuurgebied en recreatiegrond dat we nog hebben.

Ik sluit me aan bij MarkiZN, België is gewoon te dichtbevolkt om een dergelijke levensstijl mogelijk te maken. Waarom zouden yurtbewoners wel in een bos mogen wonen, en gewone huisbewoners niet? Een woonwagen is een even grote verstoring van een eco-systeem als een weekendhuis.

Om nogmaals een antwoord te geven: het is niet omdat je alternatief woont, dat je daarom op een alternatieve bestemming van de grond recht hebt. Dus, mits het inachtnemen van dezelfde vergunningsplicht als alle andere inwoners, zal je moeten zoeken naar gewone standaard bouwgrond.

Re: welke grond

Geplaatst: 07 nov 2012 14:28
door Stefbloom
Forget it!!!!
Vraag eens aan Kabila. Mischien zijn er in zijn paradijs wel enkele mogelijkheden....

_________________
"Dura lex, sed lex"
In welke zin is deze reactie juridisch van aard?
Hey, don't shoot the messenger, Steifblommeke. Ik kan alleen maar op de wetten en praktische bezwaren wijzen die dergelijke idealen gewoon ontoepasbaar maken. Het probleem dat je in Vlaanderen hebt, is als je een kleine ecologische voetafdruk wil, je ruimte nodig hebt: waterzuiveringsvijver, composthoop, groententuin...
Inderdaad, de wet is de wet en daar heb ik me ook aan te houden. Jammer dat zonder die wet misbruik welig tiert. Ik dacht dat dit forum net diende om te bespreken waar die wet beter kan... Te dikwijls is de wet, mijns inziens, beperkend voor creatieve ideeën. Ik bedoelde natuurlijk niet dat ik met mijn woonwagen in woeste natuur zou willen staan, dat is gewoon niet mogelijk. Misschien was dat niet zo duidelijk. In landbouwgebied (eventueel met zicht op een natuurgebied) is het daarentegen perfect mogelijk om geïntegreerd te wonen met een woonwagen. Veel meer nog dan de woningen van landbouwers, die ook in dit gebied worden ingeplant met vaak een spaans uiterlijk of erger nog een witte gevel in dat mooie landschap.

Ik had het ook niet over met een witte caravan in een bos te staan. Een houten woonwagen kan zo opgesteld worden, dat voorbijgangers er geen weet van hebben. Er hoeft ook helmaal geen toilet, drinkwatertank of wagen bij te staan (hoewel in landbouw bedrijven dit geen probleem is)
En je kan zo'n woonwagen in de verste verte niet vergelijken met een zonevreemde woning. Een woning valt direct in het oog en verpest inderdaad het open landschap. Dat is het nu net, ik begrijp en steun volledig dat er niet gebouwd mag worden maar een woonwagen plaatsen is nu net geen bouwen.
Ik stelde enkel vragen over wat er bedoeld werd met "zelfvoorzienend"
Ja, inderdaad, je 'denkt' dat je enkel wat vragen stelt maar ondertussen sleur je er de sociale zekerheid, 'zelf opereren', overheidsgeld en een gesubsidieerde universiteit bij.
Dat is inderdaad frustrerend. Waarom moeten woonwagen of yurt bewoners bekeken worden als randgevallen die op de kap van de maatschappij leven?
Jammer dat u volkstuintje niet veel opbrengt, misschien zou u dan wat enthousiaster zijn.
zelfvoorzienend kan in België, waarom niet. Iemand met zonnepanelen op zijn dak is in die zin ook zelfvoorzienend en verdient die titel zonder dat hij zijn eigen water moet zuiveren.

En dat passief huis, lijkt alleen maar milieuvriendelijk. Er is ook een gigantische CO2 uitstoot nodig om zo'n huis te bouwen. Ik wil ook helmaal niet gezegd hebben dat woonwagenbewoners niet vervuilend zijn. Maar het bouwen van een woonwagen kan minder vervuilend dan het bouwen van een huis. De bewoners zijn nu toch op deze planeet, of ze nu een huis bouwen of een woonwagen.

Dat wonen in een woonwagen niet zomaar overal kan, daar zijn we het allen over eens. Maar er zou in de wet best wel een onderscheid gemaakt mogen worden tussen BOUW grond (om te bouwen dus) en WOON grond (simpel, om te wonen zonder bouwen in een tent, woonwagen, yurt, boomhut, whatever)

Re: welke grond

Geplaatst: 07 nov 2012 15:09
door Franciscus
Als u mijn antwoord goed leest staat daar behoudens de door de wet voorziene mogelijkheden en dat is nu specifiek alle soorten van referentieadres.
hierbij de link:
http://www.ibz.rrn.fgov.be/index.php?id ... ache=1&L=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Wat woonwagenbewoners betreft deze zijn in België beperkt tot de aangelegde woonwagenterreinen.
Op andere terreinen mogen ze staan ALS deze terreinen voldoen aan de voorwaarden zoals voorzien in de verschillende wetgevingen. Indien niet voldoen kan de woonwagen binnen de wet worden verwijderd van die plaats (bestuurlijk en/of gerechtelijk).
twee sites
http://www.integratiebeleid.be/integrat ... enbewoners" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.kruispuntmi.be/thema.aspx?id=589" onclick="window.open(this.href);return false;