klein beschrijf vergeten in de akte

nvanriet
Topic Starter
Berichten: 9

klein beschrijf vergeten in de akte

#1 , 07 mar 2014 11:09

een tijdje terug hebben wij een woning met laag KI gekocht. De woning werd in onverdeeldheid aangekocht: deel op de vennootschap - deel privé. in de akte hebben wij 10 % registratierechten betaald op de totale koopsom. Nu heb ik ergens gelezen dat wij voor de privé aankoop toch recht hadden op klein beschrijf. Heeft iemand hier ervaring mee? Waar zou ik me kunnen informeren?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
KimSe
Berichten: 697

#2 , 07 mar 2014 11:59

wat is jullie persoonlijk aandeel in de woning?

nvanriet
Topic Starter
Berichten: 9

#3 , 07 mar 2014 12:17

we hebben persoonlijk voor 65 % gekocht en 35% heeft de BVBA gekocht. Heeft dat volgens u belang?

Reclame

denlowie
Berichten: 15980
Juridisch actief: Nee

#4 , 07 mar 2014 12:31

Enkel indien het aangekochte goed hoofdzakelijk voor de huisvesting van een gezin of een alleenstaande zal dienen.

Je kan aan de administratie vragen of ze dit dossier kunnen bekijken, want het zijn zij die het beslissen of de woonst hoofdzakelijk voor bewoning is.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

KimSe
Berichten: 697

#5 , 07 mar 2014 13:04

Niet zozeer de verhouding, dan wel wat jullie precies aangekocht hebben (volle eigendom, naakte eigendom of vruchtgebruik).

Zoals Denlowie hierboven zei kan klein beschrijf enkel voor een onroerend goed dat voor bewoning dient.
Bovendien is klein beschrijf enkel van toepassing op volle eigendom of naakte eigendom en kan dit niet van toepassing zijn op vruchtgebruik.

nvanriet
Topic Starter
Berichten: 9

#6 , 07 mar 2014 13:23

beide partijen hebben in volle eigendom gekocht. het aangekochte onroerend goed betreft een standaard woonhuis, het is pas na renovatie dat er een beroepsgedeelte voorzien zal zijn.

mava105
Berichten: 22868
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#7 , 07 mar 2014 15:52

Na verbouwing zal er toch een herziening van het KI gebeuren, en met dat beroepsdeel erin zal KI waarschijnlijk toch stijgen tot boven de maximale waarde voor klein beschrijf..

nvanriet
Topic Starter
Berichten: 9

#8 , 07 mar 2014 16:24

@mava105: of je in aanmerking komt voor klein beschrijf, dus 'slechts' 5% registratierechten dient te betalen, wordt volgens mij beoordeeld bij de ondertekening van de akte. Verbouwingen die nadien gebeuren hebben daar geen invloed op. Door de verbouwing zal het KI inderdaad stijgen en zullen wij meer onroerende voorheffing moeten betalen, maar dit kan volgens mij geen invloed hebben op de registratierechten die betaald werden bij het verlijden van de aankoopakte. Of zie ik dit verkeerd?

Sirkii
Berichten: 5819

#9 , 07 mar 2014 20:58

Ik meen begrepen te hebben dat in de situatie waarbij feitelijk samenwonenden die samen een huis met klein beschrijf kopen terwijl één van de partners al een huis heeft dat "ambtelijk" getolereerd wordt dat de helft aan 5% geschreven wordt en de andere helft aan 10%. 'k Kan mij niet inbeelden dat "men" dit ook zou tolereren voor een splitsing met een deel op de bvba. Je notaris zal je dit kunnen bevestigen (want zijn ereloon staat los van de grootte van 't beschrijf)

KI verhogingen wegens verbouwingen NA de aankoop resulteren NIET in bijbetaling van registratierechten doch niet aangegeven verbouwingen van VOOR de aankoop kunnen tot 10-15 jaar na de aankoop aanleiding geven tot bijbetaling. Om dit risico uit te sluiten moet de notaris aan't kadaster een attest vragen waarin expliciet bevestigd wordt dat het KI correct is voor toepassing van't klein beschrijf.

j.demoor
Berichten: 10360

#10 , 09 mar 2014 08:05

“Artikel 53.Het bij artikel 44 vastgestelde recht wordt tot 5 ten honderd verminderd in geval van verkoop van de eigendom:...2° van woningen waarvan het gebouwd of ongebouwd kadastraal inkomen een bij koninklijk besluit vast te stellen maximum niet overschrijdt. Als woning wordt aangemerkt het huis of het geheel of het gedeelte van een verdieping van een gebouw, dat dient of zal dienen tot huisvesting van een gezin of één persoon, met in voorkomend geval de aanhorigheden die tegelijk met het huis, het geheel of het gedeelte van een verdieping worden verkregen. De Koning stelt regels vast voor het bepalen van de aanhorigheden waarop deze bepaling van toepassing is. Artikel 55. De in artikel 53 voorziene verlaging is bovendien aan volgende voorwaarden verbonden :…2° De akte, of een door de verkrijger gewaarmerkte en ondertekende verklaring onderaan op de akte, moet uitdrukkelijk vermelden:...d) in geval van toepassing van artikel 53, 2°, dat de verkrijger of zijn echtgenoot zijn inschrijving in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister op het adres van het verkregen onroerend goed zal bekomen. In geval van niet-nakoming van een van bovenstaande voorwaarden uiterlijk wanneer de akte ter formaliteit wordt aangeboden, wordt deze akte tegen het gewoon recht geregistreerd; hetgeen boven het verlaagd recht geheven werd is vatbaat voor teruggaaf, tot beloop van de acht tienden, mits overlegging van een uittreksel uit de kadastrale legger en een verklaring ondertekend door de verkrijger, waarin de door voorgaand 2° beoogde vermeldingen voorkomen.”(30 november 1939 Wetboek Registratierechten).

‘De woning werd in onverdeeldheid aangekocht: deel op de vennootschap - deel privé.‘

Indien de hele onverdeeldheid toch zal dienen tot huisvesting van een gezin of één persoon,zoek dan verder in http://www.fisconet.fgov.be/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

nvanriet
Topic Starter
Berichten: 9

#11 , 10 mar 2014 12:05

@ j.demoor: als ik het goed begrijp kan het privé deel in aanmerking komen voor klein beschrijf: het is onze eerste, enige woning, we gaan er wonen, de woning zal hoofdzakelijk dienen tot huisvesting (er is enkel een bureelruimte voorzien)

Maar wat mij nog niet duidelijk is hoe het nu verder moet. De akte is reeds geregistreerd, de 10% zijn betaald. Kan er op één of andere manier nog teruggave gevraagd worden?

Terug naar “Kopen”