Allen,
vorige zomer kochten wij een woning. Zowel de annonce immokantoor, compromis, uitreksel stedebouw als de notariële akte vermelden dat de woning vergund is, in woongebied ligt, er geen dagvaardingen voor bouwmisdrijven op rusten etc...
Wij willen nu starten met verbouwingen en horen op de gemeente dat onze woning niet vergund is en er dus geen bouwvergunning kan gegeven worden.
Er bestaan geen bouwplannen of bouwvergunning van de huidige toestand (ook niet van de originele woning). De woning is open bebouwing maar komt aan beide zijden tot op perceelsgrens, de garage staat op slechts 1m van de straatboord (in de voortuin dus) en er zijn geen bewijzen of dit vergund werd, laat staan wanneer de (ver)bouw werd uitgevoerd.
Het uitreksel stedebouw vermeld dat in 1981 een vergunning tot verbouwen verleend werd aan X. Die persoon zou vermoedelijk de verbouwer zijn voordat de huidige verkopers het pand kochten… Nu, een jaar later, blijkt X de buurman te zijn, het zijn dus de plannen en bouwvergunning van zijn woning die ons dossier zitten (de straat werd hernummerd). In geen van andere archieven op de gemeente zijn plannen of vergunningen van onze woning te vinden. (De verkopers van onze woning hebben 30 jaar naast X gewoond, het zou ons verbazen dat die naam hun niet bekend klonk... Dat ter zijde.)
Wij zijn van mening dat we volledig misleid en opgelicht zijn bij aankoop van deze woning.
We zitten niet te wachten op een rechtzaak of dergelijke (zijn er alternatieven?), de onvergunde staat heeft echter zeer vergaande gevolgen:
• onze woning kan op geen enkele manier gerenoveerd worden (zelfs kleine zaken die onder meldingsplicht vallen zoals aanleg terras, een raam bijplaatsen, een open keuken maken… zijn niet toegelaten)
• wij kunnen onze woning niet aanpassen om deze levenslang te bewonen
• Opnieuw verkopen wordt zeer moeilijk tot zelfs onmogelijk (hoe zal de wetgeving nog evolueren?)
• de waarde van ons huis is gekelderd
• Een eventuele regularisatie zou niet alleen erg veel kosten (architect moet plan uittekenen, dossierkosten etc…) het is dan nog niet zeker dat het schepencollege de regularistie goedkeurt, al dan niet met verplichting tot herstel.
• zelf als “herstel” wordt toegestaan wordt onze woning volledig geruïneerd: als de breedte van 14m naar 8m moet gereduceerd worden dan zijn we garage, buro, keuken, berging, inkomhal, trap nr boven, de grote slaapkamer én badkamer kwijt.
Wij hebben zo veel vragen:
• hebben wij enig recht van spreken gezien we de koopakte ondertekenden?
• kunnen we kosten voor regularisatie, indien toegestaan, verhalen? en op wie? of een schadevergoeding?
• gaan we hiermee naar een vrederechter? in der minne? of is een advocaat aangewezen?
Alvast hartelijk bedankt