identificatie plicht van een agent

Bert met vragen
Topic Starter
Berichten: 1

identificatie plicht van een agent

#1 , 01 apr 2012 00:36

Ik ben gisteren aangehouden wegens het niet op zak hebben van ID en Rijbewijs toen ik werd tegengehouden voor een alcohol test. Tijdens dit arrest heb ik meermaals naar de identiteit gevraagd van de agent die het arrest behandelde. Maar tevens weigerde die persoon dit te doen. Is er dan geen plicht voor een agent om zich kenbaar te maken?

Verder heb ik geopteerd voor een bloedproef op aanraden van de agent. Er werd me niet meegedeeld dat dit wou betekenen dat ik mijn rijbewijs kwijt zou zijn voor minimum 14 dagen. Ik ben dit s'anderdaags te weten gekomen door derde.
Moeten agenten dan geen kennis geven over de procedure etc...?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22868
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 01 apr 2012 12:21

Was die agent in uniform? Ja, dan hoeft zijn zich niet verder kenbaar te maken, zeker niet als ze met een ganse groep zijn voor een alkoholcontrole.
Ik heb eerder de indruk dat je zelf, onder de invloed van de drank, stroer wou doen.
En je hebt niet de keuze uit blazen of een bloedproef. Als je positief blaast volgt er een bloedproef.

Oude Belg
Berichten: 3190

#3 , 01 apr 2012 13:12

Was die agent in uniform? Ja, dan hoeft zijn zich niet verder kenbaar te maken, zeker niet als ze met een ganse groep zijn voor een alkoholcontrole.
Ik heb eerder de indruk dat je zelf, onder de invloed van de drank, stroer wou doen.
En je hebt niet de keuze uit blazen of een bloedproef. Als je positief blaast volgt er een bloedproef.
U hebt recht op een tegenexpertise dmv een bloedproef indien u aan beide voorwaarden voldoet:
- u ondergaat de tweede ademanalyse waar u recht op hebt
- een alcoholconcentratie van ten minste 0.35 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht is het eindresultaat

Voor het afnemen van een bloedstaal + klinisch verslag zullen de politiediensten een geneesheer vorderen. Deze geneesheer mag niet uw behandelende geneesheer zijn (bv. niet uw huisarts of een behandelend geneesheer na een ongeval,…).

U mag zich op eigen kosten laten bijstaan door een geneesheer naar keuze. Deze geneesheer moet binnen redelijke termijn ter plaatse zijn (lees: de procedure mag geen vertraging oplopen) én mag geen bloed afnemen. Hij mag wel een verslag opstellen mbt de bloedafname door de gevorderde geneesheer. Dit verslag wordt dan bij het proces-verbaal gevoegd.

Deze tegenexpertise gebeurt volledig op kosten (dokters, benodigde apparatuur, labokosten) van de overtreder indien de overtreding bewezen wordt.

Bron : wegcode.be
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

Reclame

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#4 , 01 apr 2012 13:54

Tijdens dit arrest? was u gearresteerd?
Lijkt me raar. Het afnemen van ademtest en ademanalyse is niet onder dwang. De gevolgen kunnen uiteraard wel met een dwangmaatregel gepaard gaan.
De politie draagt al enige tijd naamplaatjes.
Het legitimeren is niet verplicht enkel indien politie bij u thuis binnen wil komen of wanneer niet in uniform u staande houdt. Dan is het normaal dat ambtenaar zich kenbaar maakt als politie.
Als er een bloedanalyse wordt uitgevoerd wil dat (meestal/dikwijls) zeggen dat om een of andere reden de ademtest/ademanalyse niet kon uitgevoerd worden.
(soms een medisch probleem (ademhaling) maar meestal een andere reden: te dronken, ontremmingsfase, haantjesgedrag, denken dat men de wet beter kent, agressie en arrogantie)

Kleine nuance in de afname van bloed: het louter technische de afname dat is geen probleem, elke dokter kan/mag/moet dat doen. Dit heeft geen enkele invloed op het klinisch verslag, dit laatste moet wel door een onafhankelijke arts gebeuren.

Terug naar “Administratief recht”