Pagina 1 van 1

Verlies recht op terugkeer - quid?

Geplaatst: 07 mei 2015 11:21
door Avocado6
Beste,

Een kennis kwam met zijn ouders, broer en zus op twaalfjarige leeftijd naar België in 2001.
In 2010 kregen zij door regularisatie een verblijfsrecht van 5 jaar.
In 2011 is hij voor meer dan 1 jaar naar zijn geboorteland (Soedan) teruggekeerd, en bij zijn terugkomst in België vernam hij dat zijn verblijfsvergunning was geschrapt.
Hij heeft opnieuw een regularisatie aangevraagd, en heeft nu een negatieve beslissing van de raad voor vreemdelingenbetwistingen gekregen.
Hij heeft nog een dag of tien om cassatieberoep in te stellen bij de Raad van State.

Kan hij verder nog iets doen? Een nieuwe aanvraag indienen, of een gezinshereniging beginnen?

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Re: Verlies recht op terugkeer - quid?

Geplaatst: 07 mei 2015 11:34
door mava105
Op welke gronden kreeg hij een verblijfsrecht? Wegens vervolging of burgeroorlog? Als hij gedurende 1 jaar veilig kon terukeren naar zijn land, heeft hij geen reden meer om hier te verblijven, en is hij eigenlijk een economische vluchteling. Mogelijks worden nu ook nog de vergunningen van zijn familie ingetrokken.

Re: Verlies recht op terugkeer - quid?

Geplaatst: 07 mei 2015 13:32
door Xenophon
Hij is zijn verblijfsrecht kwijtgespeeld door meer dan één jaar de EU te verlaten zonder daarvoor de vereiste toestemming te hebben verkregen (is in principe mogelijk). Dat zal ongetwijfeld in de motivering van de beslissing vermeld staan. Gelet op het feit dat hij slechts sinds 2010 een verblijfsrecht kreeg en momenteel ouder is dan 21, is er weinig aan te deon vrees ik. Beroepsprocedure bij RvSt is standaard maar levert zeer zelden iets op, de administratie heeft het allemaal al 1000 keer gezien en is zorgvuldiger geworden met de motivering etc. Heeft in principe geen onmiddellijke repercussies voor zijn familie, alleen kan hij moeilijk een nieuwe aanvraag indienen verwijzende naar de gevaarlijke situatie in Soedan aangezien hij vrijwillig daarheen getrokken is.

Gezinshereniging is niet eenvoudig, hangt af van exacte statuut van de gezinsleden en nog een resem andere voorwaarden.

Re: Verlies recht op terugkeer - quid?

Geplaatst: 07 mei 2015 14:48
door Avocado6
Dank jullie wel voor de reacties!

Hij heeft evenwel niet als vluchteling verblijfsrecht gekregen, maar op grond van artikel 9bis Vreemdelingenwet.
Mogelijks onder na-weeën van de regularisatiegolf van 2009?

Zijn vader heeft wel de Nederlandse nationaliteit, daarom leek mij de mogelijkheid van een gezinshereniging wel aannemelijk... Als kind van EU-burger.

De andere gezinsleden hebben in 2010 ook verblijfsrecht gehad voor 5 jaar. Voor zover ik weet, hebben zij geen verdere problemen.
Maar ik weet niet of hij hiervoor nu al een aanvraag kan doen of moet wachten tot hij het land uitgezet is - als het uberhaupt al kan?

De beslissing van de RvV heb ik nog niet kunnen bekijken. Maar ik vermoed dat ze zijn aanvraag op grond van 9bis hebben afgewezen omdat hij gewoon geen buitengewone omstandigheden kon aantonen.
Ik heb hem ook al gezegd dat een beroep bij de RvS wellicht puur formalistisch zal werken...

Re: Verlies recht op terugkeer - quid?

Geplaatst: 07 mei 2015 15:13
door Xenophon
Waarschijnlijk inderdaad als gevolg van de toenmalige regularisatie.

Art 9bis §2:

§ 2. Onverminderd de andere elementen van de aanvraag, kunnen niet aanvaard worden als buitengewone omstandigheden en worden onontvankelijk verklaard :
[...]
3° elementen die reeds ingeroepen werden bij een vorige aanvraag tot het bekomen van een machtiging tot verblijf in het Rijk;

Ik vermoed dat uw redenering over de afwijzing klopt aangezien hij inderdaad moeilijk nieuwe elementen die wijzen op buitengewone omstandigheden zal kunnen aandragen hebben. Het feit dat de vader de Nl nationaliteit bezit is uiteraard een niet onbelangrijk detail. Is de vader economisch actief in België (heeft hij een job, betaalt hij belastingen en is er een regelmatig inkomen)? Indien ja, dan zou het principieel mogelijk moeten zijn. Alleen, ik weet niet of het gaat lukken zonder nieuwe trip naar Soedan. Er moet kunnen worden aangetoond dat hij gedurende minimaal 6 voorgaande maanden 'ten laste' was van de vader (in de betekenis dat hij financiële steun ontving die hem in staat stelde om te overleven). Bij DVZ hebben ze zo hun eigen interpretatie van de wetgeving en een paar arresten...zal niet zonder slag of stoot gaan. Ik zou adviseren een gespecialiseerd advocaat te raadplegen, niet één van de 'specialisten' die grossieren in hopeloze verzoekschriften bij de RvSt.