Pagina 1 van 1
vermoeden van vergunning
Geplaatst: 08 mei 2017 12:26
door anoes
Wij zijn bezig een huis te kopen.
Het huis heeft vermoeden van vergunning.Ligt in agrarisch waardevol gebied.De verkoper heeft verbouwd zonder vergunning in 1988, daarna niet meer. De verkoper heeft geen proces-verbaal of herstelprocedure lopen. Het word al vanaf 1987 gedoogd dat hij daar woont. Het is een woonhuis en geen recreatie woning. regularisatie was geweigerd. Krijgen wij problemen als wij dit kopen en ons daar inschrijven? Wij vinden het geen probleem dat er niet meer aan het huis verbouwd mag worden, het is goed voor ons zo.
Re: vermoeden van vergunning
Geplaatst: 08 mei 2017 15:47
door Marvra
Je spreekt jezelf tegen. Ofwel kan er gebruikt worden van het vermoeden van vergunning. Dan is het gebouw vergund geacht, ook de bestemming.
Ofwel is het geen vergunde of vergund geachte woning, maar een gebouw met een andere bestemming waarin gewoond wordt zonder dat de overheid daartegen optreedt (er wordt gedoogd dat hij er woont). Niemand kan je garanderen dat de overheid niet van beleid verandert en beslist het wonen niet langer te gedogen. Het kan zijn dat je dan naar de rechtbank zal moeten. Informeer je bij de gemeente over de correcte vergunningstoestand. Vertrouw niet op het woord van de verkoper of makelaar en zelfs niet van de notaris.
Re: vermoeden van vergunning
Geplaatst: 09 mei 2017 11:22
door anoes
de man die er nu woont heeft 30 jaar geleden deze woning gekocht. Hij woont er dus al 30 jaar in. en het heeft vermoeden van vergunning. hij krijgt alleen geen woonattest want het wordt gedoogd dat hij er woont. ik ga morgen eens langs de betreffende gemeente. De notaris zegt dat alles in orde is, en dat het geen probleem geeft als wij het kopen. Maar een goed gevoel erover hebben we niet.
Re: vermoeden van vergunning
Geplaatst: 11 mei 2017 10:28
door Marvra
In de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening wordt het vermoeden van vergunning als volg vastgelegd:
Sectie 5 Vermoeden van vergunning
Artikel 4.2.14. (01/09/2009- ...)
§ 1. Bestaande constructies waarvan door enig rechtens toegelaten bewijsmiddel wordt aangetoond dat ze gebouwd werden vóór 22 april 1962, worden voor de toepassing van deze codex te allen tijde geacht te zijn vergund.
§ 2. Bestaande constructies waarvan door enig rechtens toegelaten bewijsmiddel wordt aangetoond dat ze gebouwd werden in de periode vanaf 22 april 1962 tot de eerste inwerkingtreding van het gewestplan waarbinnen zij gelegen zijn, worden voor de toepassing van deze codex geacht te zijn vergund, tenzij het vergund karakter wordt tegengesproken middels een proces-verbaal of een niet anoniem bezwaarschrift, telkens opgesteld binnen een termijn van vijf jaar na het optrekken of plaatsen van de constructie.
Het tegenbewijs, vermeld in het eerste lid, kan niet meer worden geleverd eens de constructie één jaar als vergund geacht opgenomen is in het vergunningenregister. 1 september 2009 geldt als eerste mogelijke startdatum voor deze termijn van één jaar. Deze regeling geldt niet indien de constructie gelegen is in een ruimtelijk kwetsbaar gebied.
§ 3. Indien met betrekking tot een vergund geachte constructie handelingen zijn verricht die niet aan de voorwaarden van § 1 en § 2, eerste lid, voldoen, worden deze handelingen niet door de vermoedens, vermeld in dit artikel, gedekt.
§ 4. Dit artikel heeft nimmer voor gevolg dat teruggekomen wordt op in kracht van gewijsde gegane rechterlijke beslissingen die het vergund karakter van een constructie tegenspreken.
U spreekt over bewoning sinds 30 jaar. Dit heeft niets te maken met een vermoeden van vergunning. Gaat het misschien om een weekendverblijf dat permanent bewoond wordt?
https://www.ruimtelijkeordening.be/NL/B ... verblijven
De notaris heeft financieel voordeel bij de verkoop. Elke informatie die u van hem krijgt, kan u dus best kritisch benaderen.
Re: vermoeden van vergunning
Geplaatst: 11 mei 2017 15:02
door anoes
ik ben naar de gemeente geweest, en er mag gewoond worden
Re: vermoeden van vergunning
Geplaatst: 11 mei 2017 15:34
door iota
Hebt u dat op papier? Zo niet, kan u zich later niet beroepen op wat één of andere ambtenaar heeft gezegd.
Re: vermoeden van vergunning
Geplaatst: 11 mei 2017 18:39
door float
Het al dan niet hebben van een vergunde woning heeft niets te maken met de inschrijving in de bevolkingsregisters.
Artikel 1, § 1, 1°, tweede lid Wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters, de identiteitskaarten, de vreemdelingenkaarten en de verblijfsdocumenten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen:
"De personen die zich vestigen in een woning waarin permanente bewoning niet is toegelaten om redenen van veiligheid, gezondheid, urbanisme of ruimtelijke ordening, zoals vastgesteld door de daartoe bevoegde gerechtelijke of administratieve instantie, kunnen enkel door de gemeente voorlopig worden ingeschreven in de bevolkingsregisters. Hun inschrijving blijft voorlopig zolang de hiertoe bevoegde gerechtelijke of administratieve instantie geen beslissing of maatregel heeft genomen om een einde te maken aan de aldus geschapen onregelmatige toestand. De voorlopige inschrijving neemt een einde zodra de personen de woning hebben verlaten of een einde wordt gesteld aan de onrechtmatige toestand."