Beste, ik overweeg om in Spanje te gaan wonen. Ik heb steeds aan de NMBS gewerkt. Is het waar dat men in Spanje veel minder op pensioenuitkering(alleenstaande) belast wordt dan in België? Mag je hiervoor nog eigendom bezitten in België? Alvast bedankt voor woordje uitleg.
Ik merk nu dat je op een deel van je vraag geen antwoord verkreeg.
Wat ga je met die Belgische eigendom doen? En even belangrijk: gaat je echtgenote mee naar Spanje?
Vooruitlopend : een onroerende eigendom bezitten in België stelt op zichzelf geen probleem. Het is pas als je die woning voor eigen bewoning behoud voor als je in België bent wat voor problemen zou zorgen.
Even belangrijk : indien je bankrekeningen en dergelijke in België behoudt dan zorgt dit eveneens voor een probleem.
Dit zou er voor zorgen dat België je blijft als rijksinwoner beschouwen en dan wordt je wel zeer benadeeld. Allereerst wordt je ambtenaar pensioen in België belast, maar de belasting hierop wordt een pak hoger indien je in Spanje een woning zou aankopen. Deze Spaanse woning wordt in België belast en zorgt dan voor een hogere belasting op je pensioeninkomsten.
In Spanje gaan wonen dat zou dienen te betekenen dat je alle belgische bankrekeningen afsluit en zorgt dat er iemand over je woning beschikt. Dit laatste kan verhuren betekenen of indien je echtgenote of kind(eren) in België blijven en de woning blijven bewonen, dat je van tafel en bed scheidt van je echtgenote (geen echtscheiding op papier!).
Je dient er verder voor te zorgen dat je geen belgische abonnementen hier blijft behouden, geen lid van een Belgische vereniging en dergelijke bijvoorbeeld.
Alles wat je in België blijft verderzetten dat zal door de Belgische Staat aangegrepen worden om je als Belgisch rijksinwonder te blijven bestempelen! En dit zorgt voor hogere belastingen (als je Spaanse inkomsten geniet, inclusief het bezit van een Spaanse woning).
Een gevolg hiervan zou zijn dat je in België hogere belastbare inkomsten geniet dan in Spanje. Naast het feit dat je hier zou beschikken over een woning die je zelf kan bewonen (niet verhuurd of niet bewoond door een andere, inclusief familieleden, als je niet van tafel en bed scheidt - nogmaals dit is geen wettige echtscheiding, enkel een situatie die bestaat waar je niet samen met je echtgenote woont en er geen gezin mee vormt) krijg je als resultaat dat België je verder kan doen aansluiten bij een Belgische mutualiteit. Dit heeft dan weer voor gevolg dat je voor medische ingrepen of afspraken met Spaanse specialisten voor niet-chronische behandelingen, je telkens een akkoord nodig hebt van je Belgische mutualiteit.
Voor doktersbezoek in Spanje (denk aan de Belgische huisarts), alsmede verschaffen van geneesmiddelen in Spanje val je terug op het Spaanse systeem, net zoals een spanjaard.
Plan vooraleer te vertrekken alles rond je Belgische woning, belgische bankrekeningen en lidmaatschappen/abonnementen zodat je geen fiscale/financiële verrassing verkrijgt.
Een voorbeeld indien je ongehuwd bent, een pensioen ontvangt van bruto 1.500 euro per maand : daar betaal je 2.250,15 euro belastingen op (mijn voorbeeld is voor iemand die in Gent woont). ben je gehuwd en heeft je echtgenote een pensioen van 12.000 euro (kan als werknemer geweest zijn maar door het behouden van je huis voor eigen bewoning wordt haar inkomen hier ook in België belast) dan betaal je hetzelfde bedrag of 2.250.15 euro.
Komt daar een Spaanse woning bij met bijvoorbeeld een brutohuur van 4.000 euro op jaarbasis (er wordt een brutohuur bepaalt voor die Spaanse woning) dan betaal je 2.950,82 euro, of 700 euro meer. Ook in deze situatie, met een voorbeeld aan pensioen voor je echtgenote van 1.000 euro per maand kom je op deze 2.950,82 euro uit.
Het is pas als jouw pensioen maximaal 10.000 euro bruto op jaarbasis bedraagt dat je in beide gevallen geen belgische belasting zou dienen te betalen.
Al wat nodig is om het kwaad te laten triomferen, is dat goede mensen niets doen (Edmund Burke)