Hallo, ik heb een vraagje, waarover ik eerst graag wat meer info zou wensen te verkrijgen, alvorens een notaris of advocaat te raadplegen.
Wij zijn reeds 10 jaar getrouwd, in België, en zonder huwelijkscontract. ikzelf had reeds een erfenis verkregen enkele jaren vóór het huwelijk.
Mijn echtgenote heeft de eerste jaren van het huwelijk slechts part time gewerkt en werkt nu als bediende in de zaak van haar ouders, die binnen enkele jaren met pensioen zullen gaan.
Nu is mijn vraag: gezien zij op een bepaald moment de zaak zal overnemen, en dit volledig los van mij zal staan, wat dient te gebeuren om te vermijden dat een failissement van de zaak later ook een negatieve impact kan hebben op ons opgebouwd vermogen. En anderszijds, stel dat het fout zou lopen tussen mijn echtgenote en mezelf, hoe kan ik mijn eigen verworven spaarcenten beschermen. Immers, tot pakweg drie jaar geleden had zij geen financiële inbreng in ons gespaard vermogen. Zij heeft al die jaren geïnvesteerd in de familiezaak als menselijk kapitaal, iets waar onze financiële situatie geen voordeel van ondervonden heeft.
Daarom hebben we overeengekomen om ons huwelijksstelsel te wijzigen naar een scheiding van goederen en scheiding van aanwinsten. We zijn overeengekomen dat een gedeelte van ons spaargeld aan haar toekomt en een gedeelte aan mij. We huren ons huis, dus op dat vlak is het eenvoudig. Wat betreft de belangrijke roerende goederen, is er ook geen probleem van wat aan wie toebehoort. Ook over de maandelijkse verdeling van onze beider lonen naar onszelf en het gezin hebben we een overeenkomst. Maar we wensen dit alles te officialiseren.
Nu is de vraag of dit aan de hand van een simpel document kan, of dienen we effectief al deze bepalingen op te laten nemen via een officiële akte en langs een advocaat en/of notaris te passeren? En ook op gebied van de hiermee gepaard gaande kosten heb ik er totaal geen idee van op wat dit zal neerkomen.
Hopelijk hier alvast wat antwoorden, waarvoor dank.