Is dit wettelijk?

doby67
Topic Starter
Berichten: 1

Is dit wettelijk?

#1 , 01 okt 2007 19:28

Wegens een waterschade aan de gemeenschappelijke leidingen van het gebouw heb ik op aanraden vd verzekering een lekzoekbedrijf gecontacteerd. Deze is op mijn verzoek gekomen (ik ben de syndicus) en heeft een loodgieter aangeraden. Wanneer de loodgieter kwam, was Mr vh lekzoekbedrijf nogmaals aanwezig. Hij rekent daarvoor 2 prestaties aan, volgens de verzekering al niet de normale gang van zaken. Ik kreeg de factuur op mijn persoonlijke naam toegestuurd. Na 2 weken stuurt hij een aanmaning (niet aangetekend) met de melding dat dit de1ste en laatste aanmaning was tot betalen zonder kosten. Ik verschoot omdat de betaaltermijn enkel 2 weken was. Ik stuurde hem een email tot uitstel van betaling omdat ik de factuur reeds doorgestuurd had naar de verzekering, in afwachting en hopende op een gunstig antwoord. Ik kreeg geen respons en een week later had ik een brief van deurwaarder ; het factuurbedrag vermeerderd met 150euro + 0,21euro per dag. Is dit wettelijk? Ik heb hem aangeschreven voor uitstel zonder antwoord, ook de factuur als de brief van deurwaarder gericht aan mij, terwijl dit een verzekeringskwestie is voor de gemeenschap van eigenaars.
Vriendelijke groeten, Dominique

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 03 okt 2007 14:46

“Art.2.§1.Voor de toepassing van deze wet wordt verstaan onder:3° consument : elke NATUURLIJKE persoon die schulden heeft die vreemd zijn aan zijn handels-, beroeps- of ambachtelijke activiteit...Art.5.Het is verboden aan de consument enige vergoeding te vragen,anders dan de overeengekomen bedragen in de onderliggende overeenkomst in geval van niet-naleving van de contractuele verbintenissen.”(20 DECEMBER 2002. - Wet betreffende de minnelijke invordering van schulden van de consument)

Indien u met het lekzoekbedrijf een overeenkomst sloot in uw hoedanigheid van syndicus dan moest de factuur ook op naam van de syndicus van de vereniging van medeeigenaars staan,die RECHTSPERSOONLIJKHEID.In dat geval valt u buiten het toepassingsgebied van de Wet betreffende de minnelijke invordering van schulden van de consument.

De gerechtsdeurwaarder mag belast worden met die minnelijke invordering van schulden van de consument,maar dan binnen de voorwaarden bepaald in die wet.Ook daarbuiten kan hij geen willekeurige kosten eisen.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Reclame

Terug naar “Archief”