één kind krijgt alles

feo
Topic Starter
Berichten: 2

één kind krijgt alles

#1 , 18 nov 2007 22:36

Hallo, wat ons is overkomen even meegeven.
Moeder is weduwe sinds 1980, vader omgekomen bij een arbeidsongeval.
Er is en deel van arbeidsongevallenverzekering uitbetaald aan moeder 750,000 franken waarvoor alle vier de kinderen hebben moeten tekenen,dat moeder over het geld kon beschikken.
De rest van de som wordt uitbetaald driemaandelijks aan moeder.
In 1993 verkoopt moeder het huis welke ze erfde van een tante,en ze samen met vader opknapte aan onze broer,voor de som van 1.900.000 frank.Elk van de vier kinderen krijgt 100.000 fr.
Na verloop van de jaren voelen wij aan dat er toch dingen gebeuren die niet kloppen,als wij moeder vragen of er nog over is van al dat geld beweerd ze dat ons dit niet aangaat.
Tot ze vorige week na lang aandringen verteld dat ze in het verleden één van haar kinderen geholpen heeft bij een faillsement in de jaren 1990 en dit met een geld som van 1.300.000fr ,voor de andere drie is er zo goed als niks meer over.
Wat kan er in zo een geval nog gedaan worden want er staat dan ook niks op papier.En onze zuster beweerd niks ontvangen te hebben.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 20 nov 2007 11:48

‘één van haar kinderen geholpen heeft...met een geld som van 1.300.000fr’ geldt als schenking aan dat kind,mits het bestaan van die schenking bewezen is.

“Art.913.De giften, hetzij bij akten onder de levenden, hetzij bij testament, mogen de helft van de goederen van de beschikker niet overschrijden, indien hij bij zijn overlijden slechts één kind achterlaat; een derde, indien hij twee kinderen achterlaat; een vierde, indien hij er drie of meer achterlaat.Art.919.Het beschikbaar gedeelte kan, hetzij bij akte onder levenden...gegeven worden aan de kinderen of...zonder dat het moet worden ingebracht door de begiftigde...die tot de erfenis komt, op voorwaarde dat de beschikking uitdrukkelijk bij vooruitmaking of buiten erfdeel gemaakt wordt...Art.920.Beschikkingen, hetzij onder de levenden, hetzij ter zake des doods, die het beschikbaar gedeelte overschrijden, kunnen na het openvallen van de erfenis tot dat gedeelte ingekort worden.”(Burgerlijk Wetboek).

Indien er bij moeders overlijden nog vier kinderen of hun plaatsvervullers zijn dan is moeders beschikbaar deel dus 1/4.Wat zij meer zou geschonken hebben ‘buiten erfdeel’ kunnen de overige kinderen daartoe doen inkorten.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

feo
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 20 nov 2007 14:35

Hartelijk dank voor de info.
We kunnen alle informatie goed gebruiken, maar ons grote probleem blijft dat er van deze schenking/gift niets op papier staat. Er waren een aantal geschreven stukken, niet officieel, waarvan nu geen spoor meer te vinden is. We moeten het hebben van de mondelinge bevestiging van moeder dat dit bedrag, 1.300.000 Bef., naar 1 van de kinderen is gegaan. Het kind in kwestie ontkende dit eerst, maar geeft dit nu ook toe.
In het geval moeder komt te overlijden, hoe kunnen we dan tov. bvb de notaris deze schenking/gift ter sprake brengen ?
Destijds hebben de 4 kinderen op de arbeidsrechtbank een document moeten ondertekenen met daarin de bevestiging dat moeder over het geld kon beschikken. Is dit misschien een aanknopingspunt ?
Alvast bedankt voor de info, in dit ingewikkelde kluwen.

Reclame

Terug naar “Archief”