gedwongen overdracht aandelen

hendrikus johannes
Topic Starter
Berichten: 1

gedwongen overdracht aandelen

#1 , 08 mei 2013 23:20

Bij een gedwongen overdracht van aandelen i.v.m. overlijden op 3 april, moet objectief de waarde worden vastgesteld van een nog verlieslijdend seizoensbedrijf (strandpaviljoen).
1. Onze stelling als verplichte aanbieder is dat alleen een volledig boekjaar als leidraad kan dienen voor een juiste waardevaststelling. De winst wordt voornamelijk gemaakt in het tweede en derde kwartaal.
2. De oponent, koper van de aandelen, stelt dat ook het eerste kwartaal, waarin veel wordt geinvesteerd in verband met opbouw en inkoop, en nauwelijks omzet wordt gemaakt, meegeteld moet worden.

Rechtvaardigheidsgevoel geeft het onredelijke aan stelling 2, maar hoe zit dat juridisch?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mblb1
Berichten: 184
Locatie: Antwerpen - Gent

#2 , 09 mei 2013 00:37

Wat bedoelt u met verplichte overname naar aanleiding van een overlijden?
Is dit naar aanleiding van een overdrachtsbeperking in de statuten? Anders gaat u best even na wat de statuten zeggen.

In dit kader gelden voor de BVBA de 252 en 251 W.Venn.

Art. 252. De erfgenamen en legatarissen van aandelen, die geen vennoot kunnen worden omdat zij niet als vennoot zijn toegelaten, hebben recht op de waarde van de overgegane aandelen.
Zij mogen de afkoop daarvan vragen bij een per post aangetekende brief, die gericht wordt aan het bestuursorgaan van de vennootschap en waarvan deze onmiddellijk een afschrift aangetekend toezendt aan de onderscheiden vennoten.
Bij gebreke van overeenstemming tussen partijen of van statutaire bepalingen worden prijs en voorwaarden van afkoop vastgesteld overeenkomstig artikel 251, zonder dat rekening mag worden gehouden met de schattingen van het testament; de gekochte aandelen zijn niet vatbaar voor overdracht zolang de prijs niet volledig betaald is.
Indien de afkoop niet binnen drie maanden is geschied, hebben de erfgenamen of legatarissen het recht de vervroegde ontbinding van de vennootschap te vorderen.

Art. 251. Behoudens bijzondere bepalingen in de statuten kunnen de belanghebbenden tegen de weigering van de toelating van een overdracht onder de levenden opkomen voor de bevoegde rechtbank, in kort geding, na behoorlijke dagvaarding van degenen die zich tegen de overdracht verzetten.
De bevoegde rechtbank is die van de zetel van de vennootschap.
Wordt de weigering willekeurig geoordeeld, dan hebben de vennoten die zich verzet hebben, drie maanden te rekenen van de beschikking, om kopers te vinden voor de prijs en op de voorwaarden bepaald in de statuten. Bij gebreke van statutaire bepalingen en van overeenstemming tussen de belanghebbenden worden prijs en voorwaarden vastgesteld door de bevoegde rechtbank, op verzoek van de meest gerede partij en na behoorlijke dagvaarding van de tegenpartij; indien afbetaling wordt toegestaan, mogen de termijnen niet gespreid worden over meer dan vijf jaar te rekenen van de uitoefening van het optierecht; de gekochte aandelen zijn niet vatbaar voor overdracht zolang de prijs niet volledig betaald is.
Indien de koop niet binnen de termijn van drie maanden tot stand is gekomen, kan de overdrager de ontbinding van de vennootschap vorderen, doch hij moet dit recht uitoefenen binnen veertig dagen na het verstrijken van die termijn.

U zal dus mogelijks een procedure dienen te starten.
Hierbij kan u in uw conclusies uiteenzetten hoe de prijs van de aandelen volgens u moet worden berekend (en volgens welke modaliteiten)

Reclame

Terug naar “Archief”