“Art.98. § 1. Het recht toepasselijk op de contractuele verbintenissen wordt vastgesteld door het Verdrag inzake het recht van toepassing op verbintenissen uit overeenkomst, gesloten te Rome op 19 juni 1980...”(16 JULI 2004. - Wet houdende het Wetboek van internationaal privaatrecht).
“Art.5.Door consumenten gesloten overeenkomsten...3. Ongeacht het artikel 4 worden deze overeenkomsten, bij gebreke van een rechtskeuze overeenkomstig artikel 3, beheerst door het recht van het land waar de consument zijn gewone verblijfplaats heeft, indien zij zijn gesloten in de in het tweede lid beschreven omstandigheden...”(19 JUNI 1980. - Verdrag inzake het recht dat van toepassing is op verbintenissen uit overeenkomst).
“Art. 1125.Minderjarigen en onbekwaamverklaarden kunnen slechts in de bij de wet bepaalde gevallen tegen hun verbintenissen opkomen op grond van onbekwaamheid...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).
‘Afgezien van de uitzonderingsgevallen die door specifieke wetsbepalingen worden ingesteld, geldt als beginsel dat de minderjarige die de volle leeftijd van 18 jaar niet heeft bereikt, voor het stellen van rechtshandelingen behoort te worden vertegenwoordigd door diegene die het bewakingsrecht uitoefent over zijn persoon en het beheer over diens vermogen. De sanctieregeling bij miskenning van de handelingsonbekwaamheid is nochtans gedifferentieerd. Artikel 378 B.W. in samenlezing met de bepalingen inzake het vertegenwoordigend optreden van de voogd houdt in dat de onbekwaam gestelde rechtshandeling enkel zonder meer nietig is indien deze voor haar totstandkoming aan bijzondere formaliteiten (machtiging en homologatie) is onderworpen en dus niet enkel met gewone vertegenwoordiging geldig kan worden gesteld. In de andere gevallen is krachtens artikel 1305 B.W. de rechtshandeling slechts voor vernietiging vatbaar indien de benadeling van de minderjarige wordt bewezen. Nu de onbekwaamheid aldus niet verder reikt dan de beschermende werking ervan behoeft, komt het in beginsel toe aan diegene die zich hierop beroept zijn vertegenwoordigers, of na het bereiken van de meerderjarigheid aan hem of haarzelf te bewijzen dat de minderjarige werd benadeeld. De benadeling dient te worden begrepen in haar functionele betekenis :de aangegane verbintenis heeft een disproportionele omvang ten aanzien van het globale vermogen van de minderjarige of heeft geleid tot zijn verarming...’(Brussel 13 maart 2001,
http://www.juridat.be/).
“Art.1610.Wanneer de verkoper in gebreke blijft de levering te doen binnen de tussen partijen bedongen tijd, heeft de koper de keus om ontbinding van de koop ofwel inbezitstelling te vorderen, indien de vertraging alleen aan de verkoper te wijten is.Art.1611.In elk geval moet de verkoper tot schadevergoeding veroordeeld worden, indien de koper schade lijdt doordat de levering niet op het bedongen tijdstip heeft plaatsgehad.”(B.W.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/