Beste,
Einde mei vroeg ik via dit forum advies mbt een discussie met de loodgieter die werken uitvoerde bij onze verbouwingen (ik kreeg jammer genoeg geen enkele reactie). Ondertussen heeft dit verhaal al enkele staartjes gekregen. Ik geef hieronder een samenvatting van de situatie.
De loodgieter werd gevraagd leidingen van warm en koud water te voorzien op dee 2de verdieping van onze woning, alsook het plaatsen van sanitaire toestellen.
De loodgieter geeft hiervoor het advies een circulatiepomp te plaatsten omdat we op die manier sneller warm water zouden krijgen op de badkamer van het 2de verdiep. Wij volgen zijn advies en laten hem dit toestel plaatsen.
Na de voltooiing van de werken blijkt dat we plots nog maar 1 à 2 douches kunnen nemen en dat 'savonds een boiler van 200L water is leeggelopen. De oorzaak hiervan blijkt de circulatiepomp te zijn. Wanneer we de loodgieter hier meermaals telefonisch over aanspreken met de vraag hiervoor eens langs te komen, met nog enkele andere gebreken zoals het slecht opkitten van een lavabo en de beperkte druk, krijgen we geen enkele medewerking van zijn kant. Dan plots krijgen we aangetekend een openstaand saldo met vraag tot onmiddellijke betaling. We stellen een brief op waarbij we het probleem alsnog uitleggen en vragen om dit te komen bespreken. De loodgieter stelt voor een tijdklok te plaatsten, wat mogelijk een goedkope oplossing zou zijn (kosten die wij hoe dan ook zouden moeten dragen). Wij melden hem dat dit geen oplossing is aangezien we zodoende slecht op beperkte tijdstippen warm water ter beschikking hebben en dit niet volgens plan was. We schrijven hem opnieuw aan en vragen opm tegemoet te komen aan de gestelde gebreken. We stellen voor dat we het openstaande saldo zullen betalen, maar dat we willen zien dat de kost voor de circulatiepomp (die geen enkele meerwaarde heeft) te schrappen, we vragen ook enige vergoeding voor het slecht opkitten van de lavabo (tenslotte zijn wij het die nu of een andere vakman moeten aanspreken of materiaal moeten aankopen om dit op te kitten).
Daarna krijgen we aangetekende brieven van een advocatenbureau. Hierin worden al onze gebreken weerlegt en wordt er opnieuw een oproep gedaan om het openstaande saldo te betalen. De advocaat spreekt over een commerciële geste en zegt dat de client 75EUR van de factuur laat vallen. Wij hebben echter gebeld met de fabrikant en leverandier van dergelijke circulatiepompen en de richtprijs van de pomp kost maar liefst 136 EUR excl. BTW. Als reactie hierop hebben wij een andere vakman een bestek laten opmaken voor het verwijderen van de pomp, het opkitten van de lavabo en reinigen van de nieuw geplaatste toestellen (waardoor we beperkte druk hadden, trouwens, wij wisten niet dat de oorzaak aan de vuile filters lag en vroeger hier bij de bewuste loodgieter raad mee en hij stelde ons voor een drukverhoging te voorzien... opfferte 3000 EUR!!!!!!, stel je voor dat we dit gedaan hadden!). In het totaal komen we aan +/- 300 eur.
We geven het advocatenkantoor antwoord: we laten weten dat we de kosten voor pomp + bestek van de andere vakman in mindering brengen en we betalen onmiddellijk de rest van het openstaande saldo.
Vandaag krijgen we een schrijven (niet aangetekend) van het advocatenbureau. Al onze bedenkingen worden weer zeer professioneel weerlegd en er wordt gevraagd om alsnog het volledige bedrag te betalen of anders zal er een procedure voor het Verdegerecht worden gestart.
Kunnen jullie aub laten weten aan wat we ons mogen verwachten. Het is toch niet fair dat vakmannen altijd sterker staan omdat zij doorgaans via verzekeringen gemakkelijk een beroep kunnen doen op een advocatenkantoor en dat wij als particulier maar moeten buigen. Welke houding nemen we nu best aan?
Hopend op een reactie,