Hallo!
Elementen:
1-Ik ben volle (alleen) eigenaar van een woonst
2-Ik ontmoet een vriendin, wonen nu 4 jaar samen
3-Ondertussen is er een kindje van 1.5 jaar
4-vriendin wenst de aankoop van een gezamelijke woonst
5-Wij gaan over tot de aankoop van een gezamelijke woning.
6-Ik verkoop mijn woonst dat dient als basiskapitaal voor de (duurdere) nieuwe woonst
7-Het resterende bedrag: lening bij de bank voor elk 50%
8-Afspraak bij de Notaris voor opstelling van de akte.
9-Notaris stelt voor om een beding van aanwas in de akte op te nemen
10-Notaris dringt er sterk op aan om VOLLE EIGENDOM bij sterfte in de akte op te nemen
11-Bij scheiding zullen in een ONDERHANDSE AKTE mijn inbreng t.o.v. de volledige waarde van het huisk, procentueel bepaald worden.
12-Volgens de notaris heeft mijn partner bij MIJN OVERLIJDEN recht op 50% van de woonst + vruchtgebruik en/of kan ze de woning verkopen en (in princiepe) onze zoon "onterven".
13-Ik stel voor om beding van aanwas te wijzigen naar VRUCHTGEBRUIK.
14-Slaande ruzie
15-Gezien de slechte relationele verhouding, zijn we zéker niet van plan om wettelijk te gaan samenwonen, laat staan te huwen.
Vraag: Indien wij uit elkaar zouden gaan is er geen vuiltje aan de lucht, dan krijg ik het deel dat mij toekomt en mijn partner het hare. Maar ik heb de indruk dat INDIEN ik kom te overlijden, zij in 1klaps rijker is, zelfs met mogelijkheid om onze zoon niets na te laten.
Wat moet ik doen om als feitelijk samenwonende, ook na mijn overlijden er voor te zorgen dat onze zoon op zijn minst 50% van de waarde van de woning erft?
Volgens de notaris is hier niets tot weining wettelijk geregeld.
Is het normaal dat voor feitelijk samenwonenden (in princiepe "vreemden" voor elkaar fiscaal gezien) de langstlevende plots rijker wordt (bv aandeel bij leven 20%, maar bij overlijden partner kijgt zij 50% volgens de wet, en noch testament of onderlinge akte kunnen daaraan verhelpen gezien het indruist tegen de wet ????)
Wat is het alternatief ? Een samenlevingscontract ? Een testament ?
Bij gehuwden is er scheiding van goederen, en kan er zowel bij scheiding als bij overlijden, de erfgenamen enkel hun deel opeisen waar ze recht op hebben (zoals 20%), maar bij feitelijk samenwonenden krijgen de partners onmiddellijk de helft ?????
Klopt dit ?
Wat moet ik doen om zowel bij scheiding als bij overlijden ervoor te zorgen
dat mijn partner ENKEL haar deel krijgt en NIET rijker wordt uit het verhaal, met uitzondering van het vruchtgebruik van de woonst ?
PS Mijn notaris en zijn kantoor zijn onprofessioneel, vaag en sturen een akte op vol fouten. Ik heb dan ook géén vertrouwen meer in dit kantoor. Kan ik trouwens 14 dagen voor de ondertekening nog van notaris veranderen?
Dank bij voorbaat
M vr gr
B