Auto en nummerplaat

isake84
Topic Starter
Berichten: 1

Auto en nummerplaat

#1 , 28 jan 2009 16:12

Hallo,

wij zitten met een probleem en geen idee wat we kunnen doen!
Mijn man is iemand die altijd iederen wil helpen.
Zijn ouders zijn gescheiden en hij heeft een tijd bij zijn vader gewoond. Die heeft een auto en nummerplaat op naam van mijn man in zijn bezit. Nu wij krijgen de rekeningen (tax, keuring) hier thuis toegestuurd en men man speelt dat door aan zijn vader die dat dan betaald. Nu hebben wij ruzie met zijn vader en geen contact meer waardoor we dus met die rekening blijven zitten. Van de auto zijn wwe zeker dat men man er niet voor getekend heeft maar van de nummerplaat niet.
Mijn man heeft al schulden door de schuld van zen vader en moeder omdat hij altijd goedgelovig is en ja ok wie zou er ook denken dat ouders je zoiets aandoen.
Maar wat kunnen wij nu doen aan die auto? Geven we die als gestolen op? Of moeten we de hele situatie gewoon aan de politie voorleggen?

Een radeloze echtgenote
xxx

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#2 , 31 jan 2009 11:16

er zijn meedere aspecten aan deze zaak

men kan titularis zijn van de nummerplaat ( houder) maar geen eigenaar van de wagen
als titularis betaalt men de wegentaks - inschrijving - keuring dus alles wat wettelijk moet gedaan worden en men is daarvoor ook aansprakelijk ( boetes en veroordelingen)

men is eigenaar van de wagen als het bewijs van eigendom ( de factuur) op zijn naam staat. Dan kan men het goed verkopen - verhuren- gebruiken dus alles wat men wil. Bezit geldt als eigendom ( tenzij met factuur tegendeel kan bewezen worden)

...niet getekend ... kan dus zijn dat hier een lening is voor afgesloten - de leningnemer is niet noodzakelijk de eigenaar - de leningnemer is wel tgo de leningmaatschappij verplicht om te betalen en is verantwoordelijk

de verzekeringsnemer kan weer iemand anders zijn en zijn verantwoordelijkheden zijn weer enkel contractueel

Als u enkel de nummerplaat als titularis hebt kan u cru gezegd deze van de wagen halen ( geplaatst op de openbare weg) zonder in feite verdere gevolgen voor u
als u eigenaar bent kan u de wagen gewoon weghalen
als u verzekeringsnemer bent kan u de polis opzeggen
als u de lening betaald - moet u wel blijven betalen maar u kan een einde maken aan de overeenkomst met de gebruiker en deze vanaf nu layten betalen ( aan u welteverstaan & mits de nodige opzegperiodes)

aangeven als gestolen gaat niet want dit is geen strafbaar feit ( bestanddelen misdrijf ontbreken)

wat u moet doen hangt dus af wat u bent tov de wagen
als eigenaar vraagt u in een aangetekend schrijven het voertuig terug - binnen de 14 dagen zoniet dagvaarding voor de burgerlijke rechtbank - in de meeste gevallen de vrederechter ( vraag eventjes na bij uw vredegerecht - gaat over max waarde van voorwerp)
volg dan de procedure tot teruggave

vraag iemand om te bemiddelen bij overdracht op een neutrale plaats van het goed indien partijen zo vijandig tgo elkaar staan

Het is pas nadat is vastgesteld dat er een bedrieglijk element is dat het feit ook strafbaar wordt en de politie een PV zal opstellen voor misbruik van vertrouwen ( kort gezegd een goed dat u is toevertrouwd voor een ander doel gebruiken nl het niet teruggeven wanneer gevraagd)

maar als ik de laatste regels lees zijn er blijkbaar nog meer 'kosten' - mogelijk toch eens goed om via vb sociale dienst ocmw een verwijzing te krijgen naar een of meer deskundige die al die zaken eens kunnen bekijken.

Reclame

Terug naar “Archief”