bevoegdheden bewindvoerder

brit
Topic Starter
Berichten: 1

bevoegdheden bewindvoerder

#1 , 25 aug 2009 18:45

Hallo,
Behoort het tot de bevoegdheden van de bewindvoerder te beslissen over de keuze van de woonplaats, in concreto rusthuis X dan wel rusthuis Y (er zijn niet echt financiële verschillen)? In de beschikking van de Vrederechter is zijn taak niet nader omschreven.
Wij waren steeds in de veronderstelling dat dit een louter familiale aangelegenheid was, maar nu er een plaatsje in het rusthuis vlakbij de naaste familie vrijkomt, stelt de bewindvoerder zijn veto.
Kan iemand ons op het Internet de weg wijzen naar een soort van opsomming van wat de naaste familie dan nog wel en niet mag, want wij weten het allemaal niet goed meer nu.
Alvast bedankt.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Creatief
Berichten: 2521

#2 , 25 aug 2009 22:41

Ik kan me moeilijk voorstellen dat de bewindvoerder zich daar mee zou moeien en zeker niet als er weinig of geen prijsverschil is. Breng zelf aan dat het goed is voor de "ouder" kort bij de kinderen te wonen.
Een wetgeving daarover bestaat er niet.
De bewindvoerder moet wel toekomen met de centjes! Indien er een groot prijsverschil is, dan kan ik het wel aannemen dat hij zich mengt met de verblijfsplaats.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 27 aug 2009 10:12

“Art.488bis.d). De meerderjarige die, geheel of gedeeltelijk, zij het tijdelijk, wegens zijn gezondheidstoestand, niet in staat is zijn goederen te beheren, kan met het oog op de bescherming ervan, een voorlopige bewindvoerder toegevoegd worden...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Deze ‘toevoeging’ houdt geen volledige wilsonbekwaamheid in en blijft beperkt tot ‘zijn goederen te beheren’.

‘de keuze van...rusthuis X dan wel rusthuis Y (er zijn niet echt financiële verschillen)’ houdt in dat die keuze vreemd is aan ‘zijn goederen te beheren’ en dus ook aan de bevoegdheid van de voorlopige bewindvoerder.

Indien een minnelijke regeling niet mogelijk blijkt dan kan u toepassing maken van “Art.488bis,d) De vrederechter kan te allen tijde, hetzij ambtshalve, hetzij op verzoek van...elke belanghebbende...bij een gemotiveerde beschikking, een einde maken aan de opdracht van deze laatste, de bevoegdheden wijzigen die hem werden opgedragen of hem vervangen. De vorderingen vermeld in het voorgaande lid worden bij eenzijdig verzoekschrift ingediend en worden door de verzoeker of zijn advocaat ondertekend....”(B.W.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Archief”