"gelezen en goedgekeurd..."

Nicks
Topic Starter
Berichten: 20

"gelezen en goedgekeurd..."

#1 , 07 sep 2009 01:26

Ik hoor van iemand dat je in een overeenkomst de woorden "gelezen en goedgekeurd..." moet vermelden. En daarnaast ook de datum en plaats.
Klopt dit?

In mijn overeenkomst met bedrijven vermeld ik enkel "voor akkoord" en de datum. Omdat ik een dienst op afstand lever, worden de handtekeningen op 2 verschillende plaatsen geplaatst.

:?:

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 07 sep 2009 08:05

Hangt ervan af over welk type van overeenkomst het gaat.

Datering en plaatsnaam zijn altijd nodig. (net zoals de opdracht natuurlijk)

"Gelezen en goedgekeurd" is altijd handig, wat dan is er voor de tegenpartij geen discussie mogelijk dat de inhoud van de overeenkomst niet duidelijk was...

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#3 , 07 sep 2009 11:19

Elke overeenkomst (contract - verbintenis) moet gemaakt worden in aantal originele exemplaren als er partijen zijn.
Ze dienen de plaats van overeenkomst - gedateerd en ondertekend te worden.
Wanneer niet eigenhandig geschreven dient minstens de tekst gelezen en goedgekeurd door de partijen boven de handtekening te staan

Reclame

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#4 , 07 sep 2009 12:38

Wanneer niet eigenhandig geschreven dient minstens de tekst gelezen en goedgekeurd door de partijen boven de handtekening te staan
Welke wetsbepaling zegt dit?

Voor wederkerige overeenkomst geldt: Art. 1325 B.W. "Onderhandse akten die wederkerige overeenkomsten bevatten, zijn slechts geldig voor zover zij opgemaakt zijn in zoveel originelen als er partijen zijn die een onderscheiden belang hebben.
Eén origineel is voldoende voor allen die hetzelfde belang hebben.
In elk origineel moet vermeld worden hoeveel originelen zijn opgemaakt.
Echter kan het ontbreken van de vermelding dat de originelen in tweevoud, drievoud enz., zijn opgemaakt niet ingeroepen worden door hem die zijnerzijds de overeenkomst heeft uitgevoerd, welke in de akte is vervat."

Hier is dus geen sprake van "gelezen en goedgekeurd".

Voor een eenzijdige verbintenis geldt: Art. 1326 B.W. "Een onderhands biljet of een onderhandse belofte waarbij een enkele partij zich tegenover de andere verbindt om haar een geldsom of een waardeerbare zaak te betalen, moet geheel geschreven zijn met de hand van de ondertekenaar; of tenminste moet deze, benevens zijn handtekening, met de hand een goed voor of een goedgekeurd voor geschreven hebben, waarbij de som of de hoeveelheid van de zaak voluit in letters is uitgedrukt.
Uitgezonderd ingeval de akte uitgaat van kooplieden, ambachtslieden, landbouwers, wijngaardeniers, dagloners of dienstboden."

Wanneer niet eigenhandig geschreven moet naast het "goed voor" de som voluit in letters geschreven worden. Dus "Goed voor de som van duizend euro".

De wet op het consumentenkrediet voorziet "Bij een kredietopening moet de consument zijn handtekening laten voorafgaan door de geschreven vermelding van het kredietbedrag : "Gelezen en goedgekeurd voor ... euro op krediet. ". Bij alle overige kredietovereenkomsten moet de consument zijn handtekening laten voorafgaan door de geschreven vermelding van de terug te betalen som : "Gelezen en goedgekeurd voor ... euro terug te betalen.". In beide gevallen moet de consument er de met de hand geschreven vermelding van de datum en van het precieze adres van de ondertekening van het contract op aanbrengen

Het "gelezen en goedgekeurd" wordt ook voorzien in art. 7, § 2, van de wet van 11 april 1999 betreffende de overeenkomsten inzake de verkrijging van een recht van deeltijds gebruik van onroerende goederen.

Er is dus geen algemene verplichting van de vermelding "gelezen en goedgekeurd". Die wordt wel opgelegd door bepaalde bijzondere wetten voor de overeenkomsten in die wetten voorzien.

scorpioen

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#5 , 07 sep 2009 19:29

Geen -- wat te snel --- zoals scorpioen zegt als er gelden mee gemoeid zijn - kan men als regel laten gelden.

Nicks
Topic Starter
Berichten: 20

#6 , 08 sep 2009 09:53

Weer wat wijzer geworden. 8) Bedankt!

Terug naar “Archief”