veranderen huisarts/ mutualiteit

kwispel
Topic Starter
Berichten: 572

veranderen huisarts/ mutualiteit

#1 , 15 dec 2009 11:19

Ik zou graag veranderen van huisarts en mutualiteit, gewoon omdat de huidige in groepspraktijk werkt en als ze dingen uit hun computerbestand opzeggen, is dat serieus verdraaid en geeft het een vertekend beeld van me.

Ik vroeg me af: mocht ik nu veranderen van huisarts, krijgt die dan automatisch mijn medische gegevens door, want ik zou eens gewoon bij een nieuw arts willen gaan zonder beweringen of verklaringen van een vorig arts.

Hoe zit dat wettelijk gezien?



Ik zou ook willen veranderen van mutualiteit, gewoon omdat ik een tijdje geleden even op ziekenkas heb gestaan door rugproblemen en de adviserend geneesheer me niet au sérieux nam en zelfs belachelijk maakt.

Zelfde vraag: mocht ik in de toekomst opnieuw gelijkaardige problemen krijgen, zal de adviserend geneesheer van het andere ziekenfonds dan automatisch inzage hebben in wat de vorige ziekenbond heeft neergepend?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#2 , 15 dec 2009 18:29

U bent vrij in het kiezen van een huisarts en van een mutualiteit.
Hou er wel rekening mee dat uw nieuwe huisarts wel de info gaat opvragen bij de vorige - Als u dat niet wil moet u dat zeggen - maar dan weet hij ook niets over uw voorgeschiedenis.
Uw mutualiteit heeft artsen en de nieuwe ook - zelfde verhaal --
uiteindelijk zal uw dossier steeds bij het RIZIV terechtkomen.

kwispel
Topic Starter
Berichten: 572

#3 , 15 dec 2009 18:54

wat als een onnozele dokter een psychische ziekte vaststelt terwijl het puur om lichamelijk lijden ging ( en is later ook zo vastgesteld), sta je dan levenslang bij het riziv genoteerd als geestesziek en kan elke dokter dat dan zomaar opvragen?

Reclame

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#4 , 15 dec 2009 19:05

Neen het riziv houdt alles bij ( betalingen) en daarom hebben die controleartsen die kijken of een bepaalde uitbetaling wel klopt - vooral bij vergoedingen.
En wie bepaald dan wel dat het enkel lichamelijk is?

U kan idd best eens een tweede opinie vragen aan vb een gespecialiseerde arts een zenuwarts - of een psychiater vb.

kwispel
Topic Starter
Berichten: 572

#5 , 15 dec 2009 19:42

ik heb al 2de opinie gehad en die was toen dat het puur lichamelijk was.

Je zegt: ze houden betalingen bij, maar hebben die dan ook alle verslagen die er ooit van om het even welke dokter, ziekenhuis,... geschreven zijn in hun bezit?

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#6 , 15 dec 2009 19:51

ik heb al 2de opinie gehad en die was toen dat het puur lichamelijk was.

Je zegt: ze houden betalingen bij, maar hebben die dan ook alle verslagen die er ooit van om het even welke dokter, ziekenhuis,... geschreven zijn in hun bezit?
Neen. Die vallen onder het medisch geheim. Gelukkig is België nog geen totalitaire staat.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

kwispel
Topic Starter
Berichten: 572

#7 , 15 dec 2009 22:03

kan bv. een rugspecialist nagaan of je bij een andere rugspecialist bent geweest en je dossier zonder je goedkeuring opvragen?

Creatief
Berichten: 2521

#8 , 15 dec 2009 22:27

Neen, zo werkt dat niet! Een rugspecialist kan niet zonder je toelating het medisch dossier opvragen bij een andere specialist én zeker niet van bij hem thuis uit.

Het is wel mogelijk dat wanneer je steeds op raadpleging gaat bij hetzelfde ziekenhuis -> daar hebben wel alle artsen inzage in het globaal medisch dossier. In welke mate dat ze daar inzage hebben weet ik niet. In ieder geval ... mijn fysiotherapeut had inzage over mijn dossier bij de neuroloog, zag dat ik een ruggemergpunctie ondergaan had. Ook had hij inzage over de MRI-scans. Eigenlijk goed dat er zo een globaal medisch dossier bestaat.

Als je verandert van huisarts, dan betaal je wel meer bij de nieuwe arts voor het houden van het medisch dossier tot het bij de andere huisarts is verlopen. Voortdurend overlopen van arts is niet goed voor je geldbeugel.

artemis
Berichten: 3309

#9 , 16 dec 2009 12:49

Mijn eerste reactie was ook: Heeft je huidige huisarts je Globaal Medisch Dossier (GMD)?

Ik had een eerder omgekeerde vraag. Als je van huisarts wil veranderen is die dan verplicht om op eigen verzoek je gehele dossier door te geven aan de nieuwe?
Ik sprak er eens over met een potentiële nieuwe huisarts en zijn antwoord was: "In theorie wel maar in praktijk blijft het meestal wachten op Godot." Volgens hem was dat, nu de dossiers op computer staan, blijkbaar omslachtiger dan vroeger. "Vroeger stak je dan de inhoud van een map in een grote omslag en je stuurde die op, nu moet heel dat dossier eerst afgeprint worden en dat is veel werk."
Dat was wat 1 huisarts erover zei.

Creatief
Berichten: 2521

#10 , 16 dec 2009 14:21

De oude arts is verplicht om het medisch dossier door te sturen naar de nieuwe arts indien de patiënt hierom verzoekt. Artsen kunnen ook een elektonisch dossier doorsturen via internet. Indien dit te omslachtig is kan er een afdruk van gemaakt worden om per post te verzenden.

Je kan ook het verzoek richten tot de nieuwe arts om het medisch dossier aan te vragen bij de vorige arts. De artsen regelen dit dan onderling. Je moet je dan van niets aantrekken.

artemis
Berichten: 3309

#11 , 16 dec 2009 15:35

De oude arts is verplicht om het medisch dossier door te sturen naar de nieuwe arts indien de patiënt hierom verzoekt.
Volgens de huisarts waar ik naar refereerde zou dat er in praktijk dus vaak niet van komen, ondanks de verplichting.

Dan nog blijft de vraag tweeledig:

1) Er is het GMD, wat nog maar enkele jaren bestaat en wat niet elke patiënt verplicht is om te hebben. (Het is aan de patiënt vrij om zijn huisarts een GMD te laten bijhouden of niet. Mijn huisarts heeft me quasi verplicht om dit wel te doen - iets wat in mijn ogen niet kan :x)

2) Er is het gewone medisch dossier wat elke huisarts normaalgezien bijhoudt van elke patiënt, ook zonder GMD en ook daterend van voor de tijd dat het GMD bestond.

Hoe dan ook als Kwispel met een blanco dossier wil beginnen bij een nieuwe huisarts, dan kan dat volgens mij perfect.

Nieuwe mutualiteit....... Ik weet niet zeker of een controlearts wel of geen informatie mag opvragen aan een contolearts van een vorige mutualiteit.

Het is wel mogelijk dat wanneer je steeds op raadpleging gaat bij hetzelfde ziekenhuis -> daar hebben wel alle artsen inzage in het globaal medisch dossier
Binnen eenzelfde ziekenhuis ziet specialist A dat je - zelfs 10 jaar ervoor - op consult bent geweest bij specialist B, en wat de diagnose was. Zelfs als het over een totaal ander vakgebied ging. Ik vraag me dan ook af hoe ver dat gaat nu meer en meer ziekenhuizen zich beginnen te groeperen.

Creatief, bedoelde je met die laatste opmerking het GMD (van de huisarts) of het gewone medisch dossier (in dit geval van het ziekenhuis)? Want een GMD zit enkel bij een huisarts.
Als je verandert van huisarts, dan betaal je wel meer bij de nieuwe arts voor het houden van het medisch dossier tot het bij de andere huisarts is verlopen
Het remgeld wordt verlaagd als een huisarts je GMD heeft. Als je verandert van arts kan die pas het jaar daarop je GMD bijhouden. De tijd ertussen kan je niet genieten van het verlaagde remgeld maar de nieuwe arts zal evengoed al een dossier beginnen aanleggen, zelfs al heet dat (nog) niet GMD.

Terug naar “Archief”