Verkoop auto geannuleerd door koper-wat let voorschot?

HKpili
Topic Starter
Berichten: 2

Verkoop auto geannuleerd door koper-wat let voorschot?

#1 , 18 jan 2010 17:04

Hallo,

ik ben nieuw hier en weet niet echt waar ik deze vraag zou moeten zetten.

Hopelijk kunnen jullie mij aan een antwoord helpen.

Een tijd geleden heb ik een mondeling akkoord gemaakt met een koper voor mijn oldtimervoertuig. Er werd o.a. afgesproken dat ik de wagen niet zou laten keuren voor verkoop en dat de koper de wagen zelf zou komen ophalen bij mij, en zelf de keuring en zo regelen.

De koper betaalde een voorschot van 150€.

Nu vraagt de koper of ik er toch mee naar de keuring wil gaan. Ik wil dit niet doen, want dit werd niet zo afgesproken. Ik heb nog geprobeerd om toch een oplossing te zoeken onder bepaalde voorwaarden, maar de koper wenst nu af te zien van de aankoop.

Klopt het dat ik eigenlijk het recht heb om het volledige bedrag op te eisen van de koper? Ben dit nu wel niet van plan, maar wil weten of dit klopt (art. 1583 BW).

Ben ik verplicht het voorschot terug te geven? Want dit ben ik wel niet van plan.


Ik heb ook mailverkeer tussen mezelf en de koper waarin hij wel toegeeft dat dit niet de afspraak was dat ik naar de keuring zou gaan en zo.

Groeten

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 19 jan 2010 12:15

“Art.23sexies.§ 1. Ongeacht de regels betreffende de periodieke keuringen, zijn niet-periodieke keuringen verplicht :...3° vóór de inschrijving op naam van een andere titularis...§ 4. Voor de niet periodieke keuring vermeld in § 1, 3° van dit artikel, moet het voertuig aangeboden worden met het voor dit voertuig laatst afgeleverd inschrijvingsbewijs en met ofwel de overeenkomstige nummerplaat, ofwel een handelaarsplaat en het bijhorende inschrijvingsbewijs...”(15 MAART 1968. - Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen).

“Art.1590.Indien bij de verkoopbelofte handgeld is gegeven, is ieder van de contractanten vrij van de verkoopbelofte af te zien : Hij die het handgeld heeft gegeven, door het te laten behouden. En hij die het handgeld heeft ontvangen, door het dubbel terug te geven.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

“870.Een voorschot is een som geld...dat één der partijen aan de andere overhandigt bij het sluiten van het contract. Het kan betekenen: a) dat partijen zich het recht voorbehouden,het contract eenzijdig op te zeggen,-mits verlies van het voorschot...b dat het contract gesloten is.-een bewijsfunctie derhalve...c dat de koper contant een deel van de prijs betaalt...-Art.1590 BW behandelt het voorschot enkel als een middel tot opzegging...”(DEKKERS,R.,Handboek Burgerlijk Recht,Brussel Bruylant 1971,p.498).

Onderzoek dus in uw overeenkomst wat daarin over de betekenis van het voorschot vermeld is. Bij ontbreken van enige vermelding daarover kan u ervan uitgaan dat betekenis a) hierboven van toepassing is.

‘De andere partij heeft de keuze tussen de gedwongen uitvoering en de ontbinding van de overeenkomst met schadevergoeding’(Cass. 13 december 1985,Arr.Cass. 1985-86,561).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

HKpili
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 19 jan 2010 13:15

hartelijik bedankt voor de info!

Voorlopig houdt de koper zich gedeisd en doet niet moeilijk ivm het gegeven voorschot, maar heb dit nu achter de hand.

Bedankt.

Reclame

Terug naar “Archief”