pas gekocht stuk grond moet terug in oorspronkelijke staat

blub
Topic Starter
Berichten: 2

pas gekocht stuk grond moet terug in oorspronkelijke staat

#1 , 09 feb 2010 12:23

Beste mensen,
Mijn zoon en zijn partner hebben twee jaren geleden een stukje hooiland gekocht met daarop een vijver met oeverversteviging in hout , een hutje en een zwemputje met een betonnen rand en rubber matten op de bodem.
De toegangspad tot dit stukje is met steenpuin aangehard, en afgesloten door een ijzeren poort die altijd gesloten is.

Deze grond lag er op deze wijze al zeker 30 jaar , en nu plots kreeg hij een proces verbaal toegestuurd waarop staat dat het stuk grond terug in oorspronkelijke staat dient te worden gebracht.

Natuurlijk brengt dit veel leed bij deze jonge mensen , en ook een flinke financiele kater temeer zij ook een huis hebben gekocht waar flink aan dient afbetaald.

Zij zitten nu met vele vragen en weten niet wat te doen.

Dienen zij zelf deze kosten te betalen, of kunnen deze alsnog terug gevorderd worden aan de vorige eigenares daar we denken dat zij mogelijk op de hoogte was van deze overtredingen?

Bij het proces verbaal waren een reeks foto’s bijgevoegd waar de overtredingen op staan, maar zijn deze wel geldig, zij zijn toch zonder voorafgaande verwittiging of toestemming op het perceel geweest dat altijd afgesloten is?

Zou het op een of andere manier toch mogelijk zijn om de vijver te laten staan, daar hier enorm veel salamanders en andere dieren vertoeven. En bij welke instanties kunnen wij ons hiervoor wenden ?

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
bartvdv
Berichten: 1911

#2 , 09 feb 2010 13:19

Ik vermoed dat er in de koopakte geen melding wordt gemaakt van bouwovertredingen en er dus bij de gemeente geen weet van was. Hoe komen ze daar dan nu plots wel bij? Slapende honden wakker gemaakt door een of andere aanvraag?

Je kan proberen de vorige eigenaars aansprakelijk te stellen en alle kosten terug te vorderen via een rechtzaak. Het lijkt mij dat je toch een advocaat nodig zal hebben.

Ik weet niet of een regularisatie-aanvraag nog kan vermits er al een PV van opgemaakt is. Desnoods een gedeeltelijke regularisatie, vb. behoud van de poel om ecologische redenen, maar afbraak van de verharding/zwemput/hutje, enz. Maar dat zal voornamelijk afhangen van de heersende plannen inzake ruimtelijke ordening (BPA, RUP). Is het de bedoeling dat het een hooiland blijft? Of wil je er een hoogstamboomgaard van maken?

Ik zou een onderhoud aanvragen met de verantwoordelijke van de dienst ruimtelijke ordening en hem het geval kalm en duidelijk uitleggen. Misschien leveren zij wel een deel van de oplossing.

3399AAaa
Berichten: 818

#3 , 09 feb 2010 15:48

eerst moet toch bewezen worden dat zij daar iets veranderd hebben. Dan pas verder debatteren. Als daar niets veranderd is, moeten zij dat gewoon ontkennen (of dat feit bewijzen), zo simpel is dat.

Toch bewijs dat er iets is veranderd? Dan is men heden verplicht de overtreder eerst een regularisatieaanvraag te laten doen.

onze buur heeft ons ook zo valselijk de gemeente + politie gestuurd om zo iets laten vast te stellen. Wij zijn gewoon naar de vorige eigenaar gegaan die schriftelijk heeft bevestigd dat die toestand daar al meer dan 30 jaar zo was. Klaar was kees, gemeente en politie hebben niet meer gemekkerd.

Op die manier kan men iedereen de duvel aandoen door een pv te sturen.
Plus est en vous

Reclame

Franciscus
Berichten: 39722
Juridisch actief: Nee

#4 , 09 feb 2010 18:25

Start met naar de notaris te gaan - deze moet zijn werk doen.
Is het natuurgebied- recreatiegebied .....
Wat zegt het kadaster - wat is daar geweten
Van wie komt het PV welke dienst gemeente of ruimtelijke ordening.

Om een idee te geven een vriend van mij was aangesteld inzake verkoop van een pand met grond in een randgemeente van A.
Betrof een serieuze villa met alles daarop en daaraan.
Gemeente beweerde doodleuk dat pand illegaal was en moest afgebroken worden.
Een van de redenen : zij hadden daar geen plan van dus af te breken.
Hij heeft dan eens nagekeken of er van het stadhuis een plan op kadaster was - ook niet. Dus aangetekend schrijven naar dienst gemeente met vriendelijk verzoek het stadhuis ook maar af te breken.
Pand stond er van 1958 en toen hield de gemeente daar blijkbaar nog geen gegevens van bij.

3399AAaa
Berichten: 818

#5 , 09 feb 2010 18:36

Dus aangetekend schrijven naar dienst gemeente met vriendelijk verzoek het stadhuis ook maar af te breken. :lol:
Plus est en vous

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#6 , 09 feb 2010 18:40

Stond er mbt het betwiste iets vermeld in de aankoopakte van de grond?
Of dat er niets mag opgericht worden op die grond? Notaris zou zich daar kunnen achter verschuilen ingeval van betwisting.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Terug naar “Archief”