Pagina 1 van 1

Moto gekocht met verborgen gebreken

Geplaatst: 20 jun 2008 19:11
door Tom1983
Hallo,

Ik heb mij een 2 tal weken geleden een tweedehandsmoto gekocht.Het gaat om een yamaha R6 van bouwjaar 2000.Ik heb de moto ingeschreven en verzekerd,maar toen ik er mee reed voelde ik de moto tegenwringen in de bochten.Ik heb de moto bij een herkend yamaha dealer binnen gebracht om alles te laten controleren.
Dus ik vandaag terug naar de dealer en deze vertelde mij dat de moto ooit een zwaar accident had gehad en het kader en vooral waar de voorvork en stuur op bevestigd staan een slag hebben gehad waardoor de voorvork en stuur op een doe het zelvers manier waren bevestigd. Bijna moordaanslag vertelde hij mij zoiets is levens gevaarlijk.
Hij zei mij dat ik een expert en advocaat moest aanstellen en de verkoper aanklagen.

Ik heb de moto particulier gekocht met een papier waarin vermeld staat dat ik de moto heb gekocht in de staat waarin hij zich bevindt.
Is er dan iets aan te doen want de moto is totaal onbruikbaar want hij is niet meer veilig in orde te maken zonder heel hoge kosten ?

Geplaatst: 22 jun 2008 09:02
door j.demoor
“Art.1641.De verkoper is gehouden tot vrijwaring voor de verborgen gebreken van de verkochte zaak, die deze ongeschikt maken tot het gebruik waartoe men ze bestemt, of die dit gebruik zodanig verminderen dat de koper, indien hij de gebreken gekend had, de zaak niet of slechts voor een mindere prijs zou hebben gekocht.Art.1643.Hij moet instaan voor de verborgen gebreken,zelfs wanneer hij die niet gekend heeft,tenzij hij in dat geval bedongen heeft dat hij tot geen vrijwaring zal zijn gehouden”(Burgerlijk Wetboek).

“De rechter die vaststelt dat een occasiewagen die is verkocht ’in de staat waarin hij zich bevindt,door de koper gekend’ gebreken vertoont die zo grof zijn dat hij totaal ongeschikt is voor het normaal gebruik en dat de verkoop in dergelijke omstandigheden,door een beroepsverkoper,van kwade trouw getuigt,veroordeelt de verkoper wettig tot de terugbetaling van een gedeelte van de prijs“(Cass. 15 september 1978,Arr.Cass. 1978-79,52)

Zie ook Luik 27 juni 1985,Jur.Liège,1985,497,inzake niet-beroepsverkoper.

“Art.1644.In het geval van de artikelen 1641 en 1643, heeft de koper de keus om ofwel de zaak terug te geven en zich de prijs te doen terugbetalen, ofwel de zaak te behouden en zich een gedeelte van de prijs te doen terugbetalen, welk gedeelte door deskundigen zal worden bepaald.”(B.W.).

Maan de verkoper aangetekend aan binnen een door u daarin bepaalde redelijke termijn te voldoen aan uw keuze uit art.1644 B.W..Toon hem het bestaan en de omvang van die gebreken aan.De koper moet bewijzen dat het gebrek bestond ten tijde van de verkoop.

“Art.732.Indien een van hen het(=oproeping in MINNELIJKE SCHIKKING),zelfs mondeling verzoekt,worden de partijen bij gewone brief van de griffier opgeroepen om...te verschijnen op dag en uur door de rechter bepaald."(Gerechtelijk Wetboek).

Geeft uw verkoper geen tijdig en afdoende gevolg aan uw aanmaning dan kan u hem laten oproepen bij de bevoegde rechter . De procedure ‘minnelijke schikking’ is kosteloos.Vraag ze dus aan de griffie van de bevoegde rechtbank van eerste aanleg.

Komt geen minnelijke schikking tot stand dan dient u uw verkoper te dagvaarden voor datzelfde gerecht.

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/ . Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.