Pagina 1 van 1

bewindvoering

Geplaatst: 04 nov 2008 18:30
door mike b
Hallo,
mijn vader is door omstandigheden in een instelling terecht gekomen. Nu is er voor mijn vader een bewindvoerder aangesteld, zijnde een advocaat.
Daar ik deze situatie niet echt vertrouw voel ik mij geneigd om zelf een aanvraag te doen om bewindvoerder te worden van mijn vader. Is dit aan te raden of niet ? Ik moet er wel bij vermelden dat ik mijn vader nu zo'n anderhalf jaar niet gezien of gehoord heb. En stel ; ik word bewindvoerder en blijkt dat mijn vader geen geld genoeg heeft om de instelling en bijkomende zaken te betalen, wat dan ?

Met vriendelijke groeten,
Mike B

Geplaatst: 04 nov 2008 21:16
door Creatief
Deze nieuwe advocaat-bewindvoerder kan je volledig vertrouwen. Hij werd aangesteld door de vrederechter. De adv.-bewindvoerder zorgt ervoor dat alle rekeningen van je vader betaald worden.

Om de boekhouding te doen en om al zijn bezittingen te kunnen beheren, vraagt de adv.-bewindvoerder hiervoor een vergeoding, nl. 3 % van het maandelijks pensioen van je vader. Elk jaar moet hij zijn rekeningen (activa en passiva) voorleggen bij de vrederechter, die er zijn goedkeuring over geeft. Onze advocaat-bewindvoerder had hier écht werk van gemaakt.

Indien er nog andere zussen of broers zijn, dan raad ik je ten stelligste af om zelf de bewindvoering in handen te nemen. Indien er iets misloopt met je boekhouding, dan krijg je later van de andere erfgenamen grote verwijten. Als je alles in handen geeft van een adv.-bewindvoerder, moet je over niets ongerust zijn.

Keep it simple, Mike, en laat dit werkje over aan bewindvoerders, die hier dagelijks mee bezig zijn. Bij nazicht van de boekhouding draait het zelfs om een onnozel ticket van 8,00 euro.

Als er andere broers en zussen zijn, zal je achteraf blij zijn dat je dit zelf niet in handen hebt genomen.

Geplaatst: 05 nov 2008 05:48
door mike b
Ok. Stel; ik laat de bewindvoering aan de advokaat. Kan ik hierover gegevens opvragen bij hem ? ( zoals bijvoorbeeld : al dan niet schulden, hoeveel kapitaal op de rekening , ... ) En wat dan als mijn vader komt te sterven ?

Met vriendelijke groeten,
Mike B

Geplaatst: 05 nov 2008 08:41
door Creatief
Normaal gezien roept de advocaat-bewindvoerder alle kinderen op om eens kennis te maken. Tijdens deze meeting legt hij de stand uit van het gehele hebben en houden van je pa: het financiële dus.

Zo ging het bij ons toch. Maar de advocaat-bewindvoerder heeft geen verplichtingen ten opzichte van de kinderen. Hij heeft enkel verplichtingen ten opzichte van je pa en de vrederechter. Hij hoeft zich niet te verantwoorden ten opzichte van de kinderen. In principe heb je zelfs geen recht om te weten hoe arm of rijk je pa is. Het gaat nog altijd voor zijn patrinomium, waar jij vanaf moet blijven tot hij komt te sterven.

We hebben nu toevallig een zeer goede advocaat-bewindvoerder gehad, die bij de eerste onmoeting de stand van zaken weer gaf en zelfs achter verdwenen gelden aanging en ze trachtte op te eisen (broer, die volmacht had over moeders rekeningen had gesjoemeld), maar niet elke advocaat-bewindvoerder zal aan de familieleden meedelen hoe de portefeuille in elkaar steekt.

Wees niet ongerust: alle bewindvoerders worden zeer streng gecontroleerd.

Vraag: zijn er nog andere zussen en broers? Leeft je moeder nog? Wie heeft de bewindvoering aangevraagd bij het vredegerecht? Wanneer er een bewindvoerder wordt aangesteld, dan worden in principe alle kinderen uitgenodigd bij de vrederechter.

Geplaatst: 05 nov 2008 17:00
door mike b
Ik heb geen broers of zussen. Mijn moeder leeft nog, maar mijn ouders zijn helaas gescheiden. Mijn vader staat onder bewind van 25 juli 2008 en ik heb nog geen uitnodiging gehad van de vrederechter. De aanvraag is gebeurt door de instelling. Het is daardoor dat ik het zaakje niet echt vertrouw. Kan de instelling of de advokaat met de erfenis gaan lopen ?
Ik heb het gevoel dat ik buitenspel word gezet ...

Met vriendelijke groeten,
Mike B.

Geplaatst: 05 nov 2008 20:41
door Creatief
Je mag er zeker van zijn:
Alle bezittingen van je vader zullen via vonnis van de vrederechter worden overgemaakt aan de wettige erfgenamen (jij dus) indien je vader komt te overlijden. Dit op basis van het eindverslag van de voorlopige bewindvoerder.

Onthou vooral dit: alle bezittingen van uw vader MOETEN worden gecontroleerd door de bewindvoerder en gemachtigd worden door de vrederechter.

Indien je precies wil weten wat in handen is van de bewindvoerder, ga dan naar de griffie van het vredegerecht en vraag als erfgenaam & zoon een kopie van het jongste verslag van de bewindvoerder.

Ik zal mijzelf nog maar eens herhalen: in het geval van een voorlopige bewindvoering om welke reden dan ook (schulden, dementie, onbekwaamheid enz.. enz...) moet men de VREDERECHTER aanspreken die het vonnis geveld heeft. En dit via zijn griffie (= geleerd woord voor kantoor).

Indien je vader in België verblijft en jij ook kan je zeer gemakkelijk de bewindvoerder opsporen. Ga hiervoor naar onderstaande link:

http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/welcome.pl

Belgen, die onder bewindvoering staan, worden vermeld in het Staatsblad, zowel je pa als de bewindvoerder.
Typ de correcte voor- en familienaam in van je pa, zoals hij zou voorkomen op zijn identiteitskaart.

Geplaatst: 12 nov 2008 11:09
door Lex
Wees niet ongerust: alle bewindvoerders worden zeer streng gecontroleerd.
ONZIN...denk u nu werkelijk dat een vrederechter de tijd heeft om alle jaarverslagen te controleren?

De cijferkens op de jaarrekening moeten kloppen, maar waaraan men geld uitgeeft is van geen TEL!

Het is en blijft perfect mogelijk dat een VB'er zich gaat verrijken ten koste van de beschermde persoon...

Geplaatst: 12 nov 2008 11:27
door Lex
Je mag er zeker van zijn:
Alle bezittingen van je vader zullen via vonnis van de vrederechter worden overgemaakt aan de wettige erfgenamen (jij dus) indien je vader komt te overlijden. Dit op basis van het eindverslag van de voorlopige bewindvoerder.
Klopt niet! De erfgenamen KUNNEN inzage krijgen in het dossier(lees afrekening), men MOET geen afrekening sturen aan de erfgenamen...

Geplaatst: 12 nov 2008 15:50
door Creatief
Lex, de boekhouding van de advocaat-bewindvoerder wordt wel nagekeken, maar daarom niet door de vrederechter maar wel door zijn griffier en assistenten.

Voor wat betreft zijn gehele boekhouding en al zijn schrijven (naar kinderen, naar advocaten, rechtbanken om een erfenis onder boedelbeschrijving te aanvaarden, dagafschriften, notities tijdens familieraad, ...) werd bij ons zeer nauwkeurig overhandigd aan de notaris, die voor de vereffening-verdeling van de nalatenschap zorgt.

Samen met de vriendelijke kant van mijn familie hebben we onze eigen kastickets teruggezien met verwijzingen, een print-out van onnozele goederen die eigenlijk nog aan ons moeder behoorde met verwijzingen, die het voorwerp in het bezit had.

Het dossier van onze bewindvoerder was tip top in orde. Picobello.
Dit kunnen we echt niet zeggen van onze notaris, die zich trouwens zelfs niet moe maakt om dagafschriften af te dwingen van de laatste 3 jaar.