‘Er is beëindiging van de opdracht van de advocaat van zodra hij zelf een einde stelt aan de relatie en hiervan kennis geeft aan zijn cliënt of kennis heeft genomen van het feit dat de relatie werd beëindigd door de cliënt,onafhankelijk van de teruggave van het dossier. De advocaat heeft de VERPLICHTING het dossier aan de cliënt terug te bezorgen binnen de kortste termijn’(Rb.Luik 13 januari 1999,J.L.M.B. 2000,252,noot BUYLE,J.).
U kan dus in rechte de teruggave vorderen van uw dossier met schadevergoeding,zelfs onder verbeurte van een dwangsom.
‘Daarover Guy Michel,gewezen stafhouder van de Leuvense balie...Advocaten hebben daarentegen altijd de neiging gehad zich op te werpen als verdedigers van weduwen en wezen,als ridders van het recht,als hogepriesters van Vrouwe Justitia,die helaas terloops ook bereid waren een ereloon te aanvaarden. Misschien is het dan ook niet slecht wanneer we gewoon onze plaats innemen tussen de andere stervelingen en hen een levensnoodzakelijk product aanbieden tegen een maatschappelijk aanvaardbare prijs.’(HUYSE,L.,SABBE,H.,De mensen van het recht,Leuven Halewijck 1997,92).
‘Op de advocaat rust de contractuele verplichting om zijn cliënt in te lichten over de te verwachten erelonen en kosten naargelang de evolutie van de zaak. De cliënt kan onder omstandigheden een beroep doen op de vertrouwensleer om een vermindering van het ereloon na te streven.’(Antwerpen 30 maart 1998,R.W. 1998-99,369,met verwijzing naar Wet 03 april 1997 betreffende de oneerlijke bedingen in overeenkomsten gesloten tussen titularissen van vrije beroepen en hun cliënten)
‘Zoals elke schuldeiser behoort het een advocaat die in rechte aanspraak maakt op vergoeding van zijn staat van kosten en ereloon,zijn prestaties te bewijzen en dit met inbegrip van o.m. de gegevens omtrent de aard van zijn prestaties en hun omvang,de graad van ingewikkelheid en het resultaat,de vermogenstoestand van de cliënt en de bekendheid van zijn advocaat,dit krachtens de beginselen vastgelegd in art.1315 B.W. en 870 Ger.W..Het beroepsgeheim kan geen beletsel zijn voor het niet-overleggen van het volledig dossier‘(Gent 20 januari 2000,Juristenkrant 2001-25,9)
In de TOEKOMST zie vooraf :
http://www.advocaat.be/documenten/commu ... 202006.pdf
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/