Pagina 1 van 1

Info opvragen bij notaris

Geplaatst: 05 jan 2009 18:57
door poriau
Hallo,

Als inleiding tot mijn vraag even een triestige situatieschets:
Mijn moeder is in 1974 gescheiden, is in 1986 hertrouwd maar mijn stiefvader is overleden in 1996. In 2000 is ze met iemand gaan samenwonen. Ze is in zijn woning gaan inwonen en hebben een stuk bijgebouwd. Ze zou zich tevens ingekocht hebben bij hem. Maar in 2002 kreeg mijn moeder een hersentumor waar ze nooit meer van zal herstellen. Vorige week heeft ze een beroerte gekregen waardoor ze deels verlamd is. Tot bovenmaat van ramp is haar partner, die steeds goed voor haar zorgde, nu in behandeling voor longkanker. Dit alles confronteerd mij met vragen wat er kan gebeuren als één van beiden komt te overlijden.

Kan ik zomaar naar hun notaris gaan om gegevens op te vragen omtrent een eventuel huwlijkscontract, een inkoop in de woning en andere dingen waar ik nu misschien niet aan denk? Of algemene vragen wat er bv gebeurd met de woning, inboedel en persoonlijke bezittingen als mijn moeder komt te overlijden?

Ze zijn beiden immers heel terughoudend om me veel informatie te bezorgen. Niet van gebrek aan vertrouwen maar 't is die ouderwetse mentaliteit dat de kinderen dit niet hoeven te weten. Maar 't zou voor mij allesinds een last van mijn schouders zijn als ik zeker weet dat dit alles prima geregeld is. Zodat ik al mijn aandacht kan richten op de verzorgingsproblemen van hun beiden.

Alvast bedankt voor uw hulp of eigen ervaringen.

Geplaatst: 05 jan 2009 20:12
door simonjo
Je kan naar hun notaris gaan en proberen info los te krijgen, maar die mag eigenlijk niets mededelen vanwege de privacy wet.

Wat je zeker kan doen is de situatie kort schetsen en vragen welke opties je hebt ingeval moeder of stiefvader eerst sterft...

Ik weet het klinkt cru, maar vaak hoor je mensen die naderhand spijt hebben dat ze de regeling die hun ouders zogezegd getroffen hadden niet tegen het licht hebben gehouden.

Wetten veranderen immers aan de lopende band, en de correcte info die zij jaren geleden kregen van hun notaris is vaak hopeloos achterhaald. Vaak kan je met een testament een gunstiger regeling treffen, zeker in situaties waarin scheiding/overlijden/samenwonen voorkomen.

Naar uw moeder/stiefvader toe ligt dit gevoelig, je kan misschien de hulp van een vertrouwenspersoon inroepen (vb huisarts) om hen te sensibiliseren zodat ze zich nogmaals bevragen bij hun notaris, eventueel met u (en de andere kinderen) erbij.

Geplaatst: 07 jan 2009 16:22
door j.demoor
Indien er een huwelijkscontract gesloten werd dan is zulks vermeld in de rand van de huwelijksakte. De Burgerlijke Stand van de gemeente die het huwelijk sloot MOET u dit op verzoek meedelen.

Indien ze zich tevens ingekocht zou hebben bij hem dan is zulks vermeld in het hypotheekkantoor bij de betrokken eigendom. Het hypotheekkantoor MOET u dit op verzoek meedelen,tegen betaling en mits ondubbelzinnige identificatie van het onroerend goed.