Pagina 1 van 1

eengezinswoning gebruikt als meergezinswoning

Geplaatst: 05 mar 2009 09:29
door Buzzer
Ik heb een ééngezinswoning verhuurd aan twee huurders. Dezen vormen echter geen gezin en gebruiken in praktijk elk een woonlaag.

Mijn huis voldoet aan alle kenmerken van een eengezinswoning (één keuken, geen individuele tellers, één brievenbus, deurbel ....).

Nu heeft stedenbouw mij medegedeeld dat ze mij zullen laten dagvaarden voor het gerecht omdat de woning 'gebruikt wordt' als een meersgezinswoning.

Nu is mijn vraag :
- Ben ik in overtreding omdat mijn huurders geen gezin vormen ? Er is slechts één huurcontract waarin het hele huis verhuurd wordt.
Indien dit inderdaad een overtreding is, dan lijkt me dat eerder een zaak tussen de huurders en stedenbouw en niet zozeer een zaak tussen mij en stedenbouw.
- Ben ik verplicht mijn huurders erop te wijzen dat ze de woning ook effectief als éénsgezinswoning gebruiken ? En zoja wat houd dat concreet in ? Mogen ze zelf niet kiezen in welke kamers ze hun bedden en hun zetels zetten ?

Geplaatst: 05 mar 2009 11:10
door Vandebos
Via aangetekend schrijven betwisten bij stedebouw.

Kopie contract bijvoegen, kopie plaatsbeschrijving bijvoegen zodat uit deze duidelijk blijkt dat het gaat om een ééngezinswoning.

U kan de huurders eveneens een aangetekend schrijven sturen waarin U hen eraan herinnerd dat ze samen dit huurcontract hebben getekend en dat het verhuurd is als een ééngezinswoning.

Persoonlijk denk ik dat de gemeente of stad erop aan het mikken is om zijn inkomsten op deze wijze wat te verhogen.

Doordat beide partijen één huurcontract hebben ondertekend staat U relatief sterk. Stedebouw zal moeten bewijzen dat het gaat meerdere "gezinnen". Voor zover mijn woordenschat rijkt wil gezin toch "meerdere personen" zeggen. ( tenzij men op stedenbouw rekening begint te houden met chizofrenie...)

U bent er zeker van dat geen van beide bewoners ondertussen een inwonende vriend of vriendin heeft opgesnord?

Geplaatst: 05 mar 2009 13:10
door artemis
Kunnen we daaruit afleiden dat het principe van roommates/housemates in België niet kan? Want in dit geval leid ik af dat deze twee huurders dat zijn.

Onder roommates/housemates versta ik:
2 of meer individuele personen die om louter opportunistische redenen besluiten om samen een appartement of huis te huren. Deze personen hebben geen familiale band, noch een relatie met elkaar en zullen daardoor niet op eenzelfde ziekenboekje ingeschreven staan, noch samen hun belastingaangifte invullen.
Een reden om voor dergelijk woonverband te kiezen kan zijn dat het bv financieel veel aantrekkelijker is om één (ruimer) appartement of huis te delen samen met een ander, dan dat elk individueel en apart te doen. Er zijn nog meerdere redenen denkbaar.

En ja, een gezin van 1 persoon bestaat ook. Een persoon die alleen woont wordt ook als een 'gezin' beschouwd.

Geplaatst: 05 mar 2009 14:03
door Vandebos
Ik begrijp eerlijk gezegd niet hoe stedenbouw erbij komt om hier te reklameren..

Ik verhuur al een decennium een huis aan een broer en zus. (is ook een eengezinswoning) Nog nooit problemen mee gehad. ( En hier ben ik 99.9999999999999% zeker dat ze apparte slaapkamers gebruiken.. :? )

Misschien dat het de moeite loont eens te informeren hoe dat de dienst aan zijn beslissing is gekomen?

Geplaatst: 05 mar 2009 14:38
door Buzzer
Dat zal na klacht van buren bij stedenbouw geweest zijn (die vinden dat ik een 'meergezinswoning' verhuur).
Dienst bouwtoezicht is dan komen kijken in de woning en zijn van oordeel dat het gebouw inderdaad een éénsgesinswoning is maar gebruikt wordt als meergezinswoning en dat dat niet toegestaan is.

Ik snap eigenlijk ook niet goed waar ze probleem van maken
Inderdaad het verhaal van de housmates.
Als er niemand klacht indient is er blijkbaar geen probleem.

Dus pas maar op Vandebos, als ik bij stedenbouw over jouw woning ga klagen krijg je misschien ook problemen :-)

Geplaatst: 05 mar 2009 14:55
door Vandebos
Zal niet de eerste keer zijn dat stedenbouw mijn advokaat terugbetaald... ( toch een stuk)

Geplaatst: 05 mar 2009 16:42
door artemis
Ik verhuur al een decennium een huis aan een broer en zus. (is ook een eengezinswoning) Nog nooit problemen mee gehad. ( En hier ben ik 99.9999999999999% zeker dat ze apparte slaapkamers gebruiken.. :? )
Maar het is goed mogelijk dat die broer en zus wel 'officieel' samenleven met 1 ziekenboekje, 1 belastingaangifte en dus samen als een gezin beschouwd worden.

Ik had hier graag het fijne van geweten... Of housemates in dit land dus niet kan, in een ééngezinswoning of een appartement, dat maakt niet uit.
Ik ken dan eerlijkgezegd nogal wat mensen die in overtreding wonen en dat hoeft niet altijd te zijn door samen een contract te hebben getekend.

Trouwens, hoe kan Buzzer dat als verhuurder weten? Als 2 mensen samen willen huren en samen een contract willen tekenen moet je als verhuurder toch niet gaan controleren of die 2 mensen ook effectief samen een gezin vormen?

Geplaatst: 05 mar 2009 17:10
door Vandebos
Inderdaad.

In standaardcontracten staat zelfs altijd vermeld dat de huurder zijn verhuurder op de hoogtedient te brengen als de familiale toestand verandert, juist om dit soort van problematiek te vermijden.

Je kan dit soort onderzoek natuurlijk zeer snel de kop indrukken... beide "housemates verklaren een relatie met elkaar te hebben... dat stedenbouw daar maar eens een vijs tussenkrijgt... (zonder rode oortjes...) Ik dacht niet dat het hebben van een logeerkamer door stedenbouw verboden werd..

Geplaatst: 05 mar 2009 19:08
door Franciscus
kan een platonische relatie zijn vb

wat doet u met een dochter en ouders die zijn gaan samenwonen in een huis

of ouders met twee volwassen kinderen die met hun partner ook in het huis wonen, elk op een bouwlaag ( is groot huis).

Ik ken echter spijtig genoeg niet de wettelijke regels hierover.

Geplaatst: 05 mar 2009 22:46
door Buzzer
Ik vind het nogal straf dat stedenbouw mij betrekt in het feit dat er twee 'gezinnen' wonen in een eengezinswoning.
Als ze daar een probleem mee hebben moeten ze zelf stappen ondernemen om die huurder(s) buiten te zetten vind ik. Van mij mogen ze blijven.

Maar ja dan is de vraag wie van de twee moeten ze buitenzetten. Misschien kop of munt gooien ?

En wat als ik mijn huis zou verhuren aan een 4-generatie gezin Roma zigeuners?
Dan kan ik me voorstellen dat die mensen ook de eengezinswoning wat praktisch gaan indelen voor hun privacy (of 'gebruiken als meergezinswoning' zoals stedenbouw zou zeggen).
Maar dat zal dan wel weer mogen omdat dat feitelijk wel één gezin vormt.
Dus een eegezinswoning 'gebruiken als meergezinswoning' is toegestaan voor personen die een gezin vormen, maar niet voor personen die niet tot eenzelfde gezin behoren als ik het goed begrijp. (is dat niet in strijd met het gelijkheidsbeginsel ?)

Dus afhankelijk van je relatie met je medebewoner(s) zal stedenbouw toestaan of verbieden waar je je bed en zetel zet.
Misschien moeten de huurders dan ook een bouwaanvraag doen als ze hun eenpersoonsbed vervangen door een tweepersoonbed ?

Tja, ik kan niet goed volgen maar dat zal wel aan mij liggen.
De oorzaak van het probleem zal wel zijn dat de wijkagent bij vaststelling van domicilie geconstateerd heeft dat de twee huurders elk apart een bouwlaag betrekken (hetgeen ik niet abnormaal vind). En dus eigenlijk als twee aparte gezinnen in de woning wonen.
Dit in combinatie met een buur die klacht neerlegt bij stedenbouw dat de woning gebruikt wordt als meergezinswoning (alhoewel het een eengezinswoning is en blijft)

Geplaatst: 07 mar 2009 10:08
door j.demoor
“Art.99.§ 1. Niemand mag zonder voorafgaande stedebouwkundige vergunning :...7° in een gebouw het aantal woongelegenheden wijzigen die bestemd zijn voor de huisvesting van een gezin of een alleenstaande, ongeacht of het gaat om een eengezinswoning, een etagewoning, een flatgebouw, een studio of een al dan niet gemeubileerde kamer...”(18 MEI 1999. - Decreet houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening).

Het enkele feit dat uw twee huurders uw als eengezinswoning verhuurde woning niet als zodanig gebruiken houdt nog niet in dat iemand het aantal woongelegenheden ervan heeft gewijzigd.